COVID-19: lipsa acestei vitamine creşte de 14 ori riscul de forme severe

1 suplimente jpg jpeg

Un nou studiu israelian arată că există într-adevăr o legătură între deficitul unei vitamine înainte de infecţia cu noul coronavirus şi severitatea crescută şi mortalitatea la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19.

De la începutul pandemiei, au existat mai multe studii care au analizat carenţa unor vitamine şi impactul asupra severităţii COVID-19. Cel mai recent dintre acestea aparţine oamenilor de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii Bar-Ilan şi Centrul Medical Galileea (GMC) din Israel, care a fost publicat în revista PLOS ONE.

În cadrul studiului lor, a fost monitorizată cantitatea de vitamina D înainte de infectarea cu noul coronavirus la 1.176 de pacienţi  internaţi în perioada aprilie 2020 - februarie 2021 la Centrul Medical Galileea, care au ieşit pozitiv la testul PCR şi care au avut niveluri de vitamina D măsurate cu 2 săptămâni - 2 ani înainte de infectare. S-a observat că pacienţii cu carenţă de vitamina D (mai puţin de 20 ng/ml) au fost de 14 ori mai predispuşi să dezvolte cazuri severe sau grave de COVID-19 decât cei cu mai mult de 40 ng/ml.

În cazul celor cu un nivel suficient de vitamina D, mortalitatea a fost de doar 2,3%, spre deosebire de 25% în grupul cu carenţă a acestei vitamine.

Potrivit specialiştilor, istoricul unui pacient cu deficit de vitamina D este un factor de risc predictiv asociat cu o formă severă de COVID-19 şi de mortalitate.

De ce este importantă vitamina D  

Vitamina D este esenţială pentru absorbţia calciului şi a fosforului la nivel intestinal. Participă la mineralizarea oaselor, la buna funcţionare a sistemului osos şi la procesul de coagulare. De asemenea, este implicată în reglarea hormonală (contribuie la buna funcţionare a tiroidei) şi în stimularea sistemului imunitar. Vitamina D previne rahitismul, precum şi bolile autoimune şi asigură funcţia neuromusculară.

Lipsa vitaminei D poate expune apoi organismul la multe dezechilibre şi boli.

Care este necesarul zilnic de vitamina D

Copiii cu vârsta cuprinse între 0 şi 12 luni – 400 UI/zi

Persoanele cu vârste între 1 şi 70 de ani, femei gravide şi lăuze – 600 UI/zi

Persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi.

Citeşte şi: Cum îţi dai seama că ai lipsă de vitamina D. Semne la care să fii atent