E bine sau nu să trezeşti pe cineva care merge în somn? Iată cum să procedezi cu un somnambul!

image

Una dintre tulburările de somn cu care aproape 20% din populaţia lumii se confruntă este somnambulismul.

De obicei, somnambulismul se observă încă din copilărie. Somnambulii se trezesc în timpul somnului, având o stare de conștiință superficială, efectuând diverse activități, unele inofensive, altele mai grave sau care pun persoana în pericol (gesturi violente, înot, cădere). Astfel de acțiuni nu sunt conștiente, iar cel în cauză nu își amintește de ele la trezire.

În 60-80% din cazuri, tulburarea apare la cei care au în familie cazuri de somnambulism. Alți factori favorizanți sunt stresul, anxietatea, lipsa somnului, traumele emoționale, activitatea intensă, epilepsia, migrenele, administrarea unor medicamente și consumul excesiv de alcool.  

Cum ar trebui să ne comportăm cu un somnambul?

Dacă ai în familie o persoană somnambulă sau eşti martorul unei persoane care merge în somn, te întrebi probabil cum este mai bine să procedezi.

Dr. Raghu Reddy, medic pneumolog și specialist în medicina somnului, spune că „somnambulismul în sine nu provoacă probleme de sănătate. Însă pot apărea probleme legate de siguranță - ieșirea din casă, săritul pe fereastră, folosirea brichetelor și cuțitelor de bucătărie, lovirea de obiecte ascuțite etc.

Deci, care este cel mai bun mod de a te comporta cu un somnambul? Dr. Reddy sugerează pur și simplu ar trebui să ghidezi persoana înapoi în pat.

„Nu există un consens cu privire la care este cea mai bună abordare atunci când cineva întâlnește o persoană somnambulă. Nu este periculos să trezești o persoană cu somnambulism, iar experții care îl descurajează spun că nu are succes și duce la dezorientarea pacientului”, spune el. „Încercați să-i ușurați drumul înapoi în pat fără a face încercări forţate. Dacă nu reușești, urmărește persoana cu atenție pentru a le asigura siguranța și încearcă din nou după ce a trecut ceva timp”, informează medicul citat de uamshealth.com.

Vezi şi: De ce trăiești mai mult dacă alegi o anumită culoare de vopsea pentru dormitor?