Te mănâncă pielea capului? Iată care pot fi motivele!

Mâncărimea la nivelul scalpului poate fi o simplă reacție alergică, dar și un semn al unor probleme mai grave, scrie Live Strong.

Dacă tratamentele fără prescripție medicală nu funcționează pentru a ameliora mâncărimea scalpului sau dacă apare durere, inflamație, febră sau frisoane, mergi imediat la medic. Motivele pentru care mâncărimea persistentă se poate manifesta la nivelul scalpului pot fi numeroase, iar Live Strong realizează un top al celor mai frecvente cauze.

Ai făcut mătreață

Dacă mâncărimea scalpului tău este însoțită de descuamări albe, care se văd pe umeri, probabil că ai de-a face cu mătreața.

Mătreața, cunoscută și sub denumirea medicală de dermatită seboreică, este o afecțiune comună care afectează până la jumătate din populația adultă și implică un scalp care produce mâncărime, se descuamează și face „solzi”.

Mătreața face parte dintr-un spectru de boli inflamatorii ale pielii care afectează zonele seboreice, adică producătoare de ulei ale corpului (inclusiv scalpel și partea superioară a pieptului). Deși cauza nu este complet clară, există o asociere între mătreață și bacteriile care trăiesc pe piele. Mătreața se poate agrava în lunile de iarnă sau cu stress.

spalat pe cap shutterstock 56970670 jpg

Șampoanele cu sulfură de seleniu pot calma și vioneca mătreața. Foto: Shutterstock

Un ingredient din șampoane care poate reduce mătreața este sulfura de seleniu. Aceasta poate fi folosită pentru a ameliora mâncărimea și descuamarea scalpului prin reducerea excesului de ciupercă a scalpului și reducerea ratei de eliminare a celulelor moarte ale pielii de pe suprafața pielii. Pentru a menține controlul asupra mătreții,folosește de două ori pe săptămână un șampon antimătreață pe care trebuiie să/l lași să acționeze pe scalp timp de până la trei minute.

Dacă mâncărimea este severă și nu cedează, mergeți la dermatology pentru consult și tratament personalizat.  

Este o reacție alergică

O mâncărime a scalpului poate indica o reacție alergică la un produs pentru păr. Dermatita alergică de contact poate afecta orice parte a pielii, inclusiv scalpul. Orice produs pentru păr, inclusiv șampoane, balsamuri, uleiuri de păr sau vopsele de păr, care intră în contact cu scalpul pot duce la roșeață, mâncărime sau arsuri.

Pentru a trata reacțiile alergice, cel mai important pas este să nu mai utilizați produsul vinovat. Contactul repetat va provoca reacții recurente.

Urticaria poate fi motivul

Dacă scalpul tău este acoperit de urme roșii, este posibil să ai urticarie.

Urticaria se manifestă prin umflături roșii și albe care apar brusc pe piele și pot fi cauzate de reacții alergice la o mare varietate de factori declanșatori, inclusiv alimente, medicamente, înțepături, presiune, căldură și chiar stres.

Urticaria în sine nu are neapărat nevoie de tratament, deoarece de obicei se auto-rezolvă, de obicei nu durează mai mult de 24 de ore, spune dr. Chang. Între timp, puteți folosi creme anti-mâncărime și antihistaminice orale pentru ameliorarea simptomelor.

Dacă urticaria este însoțită de probleme la înghițire, umflarea ochilor, gâtului sau gurii, accelerarea bătăilor inimii sau amețeli, solicită imediat asistență medicală, deoarece poate fi un semn al unei reacții alergice grave, care poate pune viața în pericol.

Ai păduchi

Păduchii (cunoscuți și sub numele de Pediculus humanus capitis) ar putea fi vinovați de mâncărimea de la nivelul scalpului.

De obicei răspândiți prin contact direct cu o altă persoană infectată, păduchii de pe cap sunt insecte care se hrănesc cu sânge uman și trăiesc printre firele de păr.

Ele sunt mai frecvente la copii, dar pot face și adulții. Cel mai frecvent simptom sunt mâncărimile la nivelul scalpului, dar și pe gât și urechi.

Mâncărimea este de fapt o reacție alergică la mușcăturile păduchilor.

Tratamentul implică aplicarea de medicamente pentru păduchi, tuturor membriilor familiei și poate dura peste 10 zile pentru a ucide orice păduchi nou apărul din ouă care nu au fost distruse.

Poate fi scabie

Paraziți mici, asemănători insectelor, pot produce o afecțiune a pielii numită scabie, care ar putea fi sursa mâncărimii scalpului.

Adesea răspândită prin contact direct piele pe piele, scabia este o infecție cu acarienii umani care se înfundă în stratul superior al pielii și depun ouă.

Pe lângă mâncărime intensă și o erupție roșie, cu denivelări, s-ar putea să observi, de asemenea, vizuini liniare mici și ridicate în piele.

Scabia poate apărea pe scalp la sugari și copiii mici, la adulți, este mai frecventă în zone precum încheieturile mâinilor, coatelor, pânzele degetelor, axilelor și zonele intime.

Scabia este diagnosticată clinic prin aspectul erupției cutanate și prin răzuire cutanată care arată acarianul, ouăle sau materia lui fecală. În cele mai multe cazuri, infecția este tratată cu scabicide locale care ucid acarienii scabiei.

Ai pecingine

Pecinginea ar putea fi motivul mâncărimii intense, ea apare cel mai frecvent la copii mici și copii. Este o erupție cutanată cauzată de o infecție fungică care poate crea pete care te mănâncă, solzoase sau roșii.

Pe lângă un scalp iritat și care te mănâncă, pecinginea poate face ravagii și la nivelul părului. Se tratează cu medicamente antifungice luate pe cale orală.

Ai psoriazis

Psoriazisul scalpului este o afecțiune inflamatorie comună a pielii care provoacă pete bine definite, roșii, groase, solzoase pe scalp, asociate cu mâncărime sau arsuri.

În timp ce această boală inflamatorie a pielii are simptome similare cu mătreața, tipul de scuame este diferit. Psoriazisul tinde să fie asociat cu scoame solzoase, alb-argintii.

Psoriazisul poate afecta și alte părți ale corpului și poate fi legat de o formă de artrită (cunoscută sub denumirea de artrită psoriazică). Această afecțiune poate fi, de asemenea, asociată cu modificări ale unghiilor, cunoscute sub numele de pitting al unghiilor.

Opțiunile de tratament fără prescripție medicală includ șampoane care conțin acid salicilic sau gudron de cărbune, dar, în funcție de severitatea psoriazisului scalpului, este posibil să ai nevoie de șampoane cu steroizi prescrise pentru a menține starea pielii sub control.

Eczema

La fel ca psoriazisul, eczema, cunoscută și sub numele de dermatită atopică, poate afecta și scalpul. Eczema este o afecțiune cronică a pielii care provoacă mâncărime, roșeață și descuamare.

Pe lângă scalp,  aceste simptome iritante pot apărea și pe mâini, picioare, glezne, încheieturi, gât, piept, pleoape și la zona de flexiune a coatelor și genunchilor, conform Clinicii Mayo.

​Hidratarea frecventă este cea mai bună prevenire, la fel și evitarea factorilor declanșatori care vă pot exacerba eczema, inclusiv transpirația, stresul, anumite săpunuri și detergenți (în special cele cu parfum), praful și polenul, conform Clinicii Mayo.

Medicul poate prescrie, de asemenea, un steroid topic pentru a ajuta la ameliorarea mâncărimii.

Ar putea fi cancer de piele

Deși mai puțin frecvent, cancerul de piele poate provoca și mâncărimi ale scalpului. Pe lângă mâncărime, cancerul de piele se poate prezenta într-o multitudine de moduri, inclusiv următoarele, conform Academiei Americane de Dermatologie (AAD):

·      aluniță în schimbare sau o aluniță care arată diferit de restul

·      excrescență în formă de cupolă

·      petec solzos

·      rană care nu se vindecă sau care se vindecă și revine

·      pată pe piele care sângerează

​Pentru oricare dintre aceste simptome trebuie să mergeți la medic pentru a pune un diasgnostic și a stabili un tratament adecvat.