Te-ai ars sau te-au bătut pantofii? E bine să spargi bășicile?

Veziculele, sau blisterele, popular numite bășici apar în diverse situații în care stratul superficial al pielii este afectat: te arzi, te bat pantofii, sau ai vreo afecțiune virală care îți provoacă erupții pe piele și sfârșești cu blistere umplute cu lichid. Tentația de a le sparge este mare, dar oare este indicat acest lucru?

Specialiștii de la Cleveland Clinic explică ce ar trebui să faci într-o astfel de situație. Dermatologul Shilpi Khetarpal, povestește care sunt cele mai comune 3 tipuri de vezicule și cum ar trebui să le tratăm.

image

Veziculele trebuie protejate, nu sparte. Foto: Shutterstock

„Bisterele sunt modul în care corpul formează un bandaj natural, după o rănire”, spune dr. Khetarpal. „Lichidul din blister ajută la prevenirea deteriorării ulterioare a pielii de dedesubt și permite pielii să se vindece.” Din acest motiv, în cele mai multe cazuri, cel mai bine este să lăși blisterul să se vindece de la sine. Totuși, sunt și situații în care blisterul este prea mare și dureros. În aceste cazuri este nevoei de precuație deoarece spargerea veziculei poate duce la infecție.

Așadar, este nevoie să sterilizați un ac mic cu alcool sanitar și să perforați marginea blisterului în așa fel încât să permiteți scurgerea lichidului și să nu afectați pielea care acoperea lichidul. După ce lichidul va dispărea, pielea respective va fi un bandaj natural pentru tegumentul aflat sub și va proteja de infecții.

Anumite persoane cu risc în situații de infecții, precum cele cu sistemul imunitar compormis, respective persoanele cu diabet, cele cu HIV, sau care iau medicamente ce suprimă sistemul imunitar, vor solicita medicului dermatolog să realizeze această procedură în condiții sterile.

Dacă vezicula se sparge singură, în mod natural sau din cauza unei acțiuni mecanice, va trebui să te asiguri că se vindecă corect și nu se infectează. Va trebui să nu îndepărtezi pielea moartă, ca să nu permiteți mizeriei, resturilor de bacterii și virusruilor să pătrundă în piele. Prin urmare, lăsă lichidul să se scurgă în mod natural și apoi acoperă zona cu un bandaj uscat și steril pentru a promova vindecarea și a o menține curată.

Tipuri de blistere și cum să le previi

Veziculele pot fi adesea rezultatul frecării repetitive. În mod obișnuit, veziculele de frecare se formează pe degetele de la picioare, deasupra călcâilului, pe glezne după ce porți pantofi prea strâmți sau prea largi. Se pot forma, de asemenea, vezicule de frecare pe palme sau degete după ce ai lucrat cu mâinile, ai asamblat mobile, ai grădinărit, sau au făcut anumite munci casnice. Le previi purtând încălțăminte și mănuși potrivite. De asemenea, este nevoie să eviți șosetele sau mănușile din bumbac, care absorb transpirația și duc la frecare. De aceea, o soluție paote fi să aplici talc sau cremă pe zonele de frecare.

În privința tratamentului, acestea se acoperă cu un bandaj larg. Sub care se poate pune un tampon mic de pansament care să înconjoare blisterul și să-l lase în mijoc, protejat, ieșind ca prin mijlocul unei gogoși.

Vezicule de la arsuri

DAcă blisterul tău a apărut în urma unei arsuri, atunci trebuie să expui imediat pielea unui jet de apă rece. În acest od previi formarea blisterului. Dacă totuși s-a format, nu trebuie spart, ci trebuie acoperit cu un bandaj steril, antiaderent și va trebui să aplici antibiotic cremă măcar o data pe zi.

De la infecții

Anumite afecțiuni și viruși pot provoca vezicule pe tot corpul. Cele mai cunoscute sunt varicela și zona zoster. Tratamentele variază pentru aceste afecțiuni, dar aproape în nicio circumstanță nu trebuie să le rupi, să le scurgi sau să le spargi. Medicul  îți poate recomanda medicamente, unguente și alte strategii de management al blisterelor, astfel încât acestea să nu producă cicatrice.

Majoritatea veziculelor pot fi tratate acasă, dar dacă vezicula este deosebit de mare și dureroasă, este nevoie să discutați cu medicul, mai ales dacă ai o afecțiune care te expune un risc mai mare de infecție.

Citește și Moduri suprinzătoare în care gastroenterologii tratează constipația