Săpun solid sau săpun lichid, care este mai bun?

Ambele promit să ucidă germenii și să mențină sănătatea pielii, dar este oare, unul mai bun decât celălalt? The Healthy răspunde la această întrebare, prezentând avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Ce este săpunul?

Poate că nu știai, dar există o definiție strictă a ceea ce este „săpunul” conform căreia este un produs care trebuie să combine grăsimi sau uleiuri cu un produs alcalin precum leșia. Cele mai populare săpunuri de pe piață sunt fabricate din ingrediente sintetice, așa că nu pot fi definite drept săpunuri, conform definiției.

Detergenții sintetici nu sunt neapărat răi și își îndeplinesc bine rolul, dar mulți oameni apelează la săpunurile tradiționale ca o modalitate de a evita substanțele chimice, de a proteja mediul și de a sprijini afacerile locale.

Când vine vorba despre modul în care curăță, The Healthy precizează că alegerea este una personală fiindcă și cele solide, și cele lichide sunt la fel de bune. „Sub formă de baton sau sub formă lichidă, ambele sunt la fel de eficiente în reducerea agenților patogeni și în îndepărtarea murdăriei”, spune Rachel Burns, medic dermatolog în Edina, Minnesota, citat de The Healthy.

Săpun lichid pentru hidratare

Dacă doriți să păstrați hidratarea pentru că ai predispoziție spre uscarea pielii, iar mâinile ți se crapă ușor, este posibil să fie mai potrivită pentru tine o formulă lichidă. „Săpunurile au adesea un pH ridicat, iar acest lucru face pielea să se deshidrateze și să se usuce mai ușor”, spune dr. Burns. Cu toate acestea, multe săpunuri sunt infuzate cu uleiuri și substanțe care hidratează pielea, spune Ryan Smith, chimist și entomolog din Beaverton, Oregon, citat de The Healthy.

„Este important să fii atent la ingredientele din săpun, deoarece multe substanțe chimice pot trece prin piele și în sânge. Cu cât vă spălați mai mult pe mâini, cu atât este mai mare potențialul de acumulare de ingrediente toxice.”, spune dr. Burns.

Ingredientele de căutat includ glicerina, un demachiant care etanșează umezeala în piele și uleiurile esențiale (lămâie, lavandă, trandafir și ulei de lemn de cedru). Unele săpunuri au ulei de cocos, ulei de migdale dulci, unt de shea sau unt de cocos pentru a înmuia și mai mult pielea.

Este nevoie de atenție la ingrediente precum triclosanul (interzis în SUA) și parabenii (conservanți care prelungesc termenul de valabilitate al produselor cosmetice). Persoanele cu alergii ar trebui să citească, de asemenea, etichetele pentru a căuta cuvinte precum „parfum”.

image

Săpun lichid, fără contaminare

Sapunurile lichide la fel de eficiente din punct de vedere al ingredientelor. Dar ambalajul lor ar putea face diferența în modul în care curăță. Săpunurile solide se așează în general într-o băltoacă umedă pe marginea unei chiuvete sau într-o săpuneră, ceea ce încurajează dezvoltarea de germeni.

„Încă nu este 100% clar dacă acești microbi se transferă pe piele atunci când te speli. Nu există multe cercetări în acest sens, deși un studiu a constatat că săpunurile acoperite cu bacterii nu au transferat bacteriile în timpul spălării”, spune dr. Smith.

Mai puține ingredient pentru alergici

Persoanele cu alergii sau piele sensibilă ar trebui să folosească săpunurile care conțin mai puține ingredient, iar cele pe care le au sunt mai naturale. De asemenea, ar trebui să evite parfumurile și coloranții.„ Mai puține substanțe chimice, înseamnă mai puține riscuri pentru o reacție la nivelul pielii”, spune dr. Smith.

Concluzia este că cel mai bun săpun depinde și de nevoile tale specifice de tipul de piele sau de stilul de viață eco sau nu, deoarece din punctul de vedere al eficienței curățării, ele pot fi identice.

Citește și Atenție! Lucruri despre care nu știai că îți pot crește tensiunea