Reten┼úia de ap─â - cauze ┼či eventuale solu┼úii

Ai senza╚Ťia c─â picioarele tale sunt grele ┼či umflate, ├«┼úi este greu s─â-┼úi sco┼úi sau s─â-┼úi pui inelele pe degete? Cel mai probabil suferi de reten╚Ťie de ap─â. Aceast─â problem─â afecteaz─â ├«n general mai mult femeile dec├ót b─ârba┼úii ┼či mai apare mai frecvent vara.

image

Sursa foto: Clinicaeliade.ro

Corpul este format ├«n propor┼úie de 65-70% din ap─â: dou─â treimi sunt ├«nchise ├«n interiorul celulelor, restul este situat ├«n exterior, adic─â ├«n vasele de s├ónge (plasm─â) sau ├«ntre celule (lichid intersti┼úial). Pentru a men╚Ťine acest echilibru, organismul are un sistem care regleaz─â filtrarea ╚Öi reabsorb╚Ťia apei ├«ntre vase, ╚Ťesuturi ╚Öi spa╚Ťii intersti╚Ťiale. Cu toate acestea, uneori acest sistem nu func┼úioneaz─â la parametri optimi ╚Öi apa se infiltreaz─â ├«n ╚Ťesuturi ╚Öi r─âm├óne acolo. Aceasta este, din punct de vedere medical, reten╚Ťia de ap─â.

Cauzele reten╚Ťiei de ap─â

Reten┼úia de ap─â poate fi cauzat─â de diferi┼úi factori, care pot varia de la o persoan─â la alta. Printre cele mai frecvente cauze se num─âr─â c─âldura. De aceea, vara aceast─â problem─â apare mai frecvent. Temperatura ridicat─â poate provoca dilatarea vaselor de s├ónge ╚Öi le face mai poroase, favoriz├ónd scurgerea apei din vase ╚Öi ├«mpiedic├ónd reabsorb╚Ťia acesteia din ╚Ťesuturi.

Pe de alt─â parte ┼či lipsa de activitate fizic─â sau perioadele prelungite petrecute pe scaun la birou pot cauza aceea┼či problem─â.

Dieta bogat─â ├«n sare ╚Öi/sau s─ârac─â ├«n proteine sau dezechilibrele hormonale din timpul sarcinii, ├«nainte de debutul menstrua╚Ťiei sau la menopauz─â, sunt alte posibile cauze ale reten┼úiei de ap─â.

Anumite medicamente, în special corticosteroizi, antihipertensive, tratamente neuroleptice și tratamente hormonale pot cauza, la rândul lor, probleme legate de retenţia de apă.

De asemenea, insuficien╚Ťa venoas─â, renal─â sau cardiac─â perturb─â sistemul de reglare a lichidelor ╚Öi pot duce la edeme mai mult sau mai pu╚Ťin grave. Circula╚Ťia sanguin─â slab─â interfereaz─â ┼či cu procesul de absorb╚Ťie a lichidelor ┼či poate cauza reten┼úia de ap─â.

Reten╚Ťia de ap─â: ce tratamente sunt eficiente?

├Än afar─â de cauzele patologice, tratamentul reten╚Ťiei de ap─â se bazeaz─â ├«n principal pe stilul de via╚Ť─â ╚Öi m─âsurile alimentare. Pentru a trata, dar ┼či pentru a preveni problemele cu reten┼úia de ap─â po┼úi ├«ncerca s─â apelezi ┼či la masaj. ├Än acest caz specific se recomand─â un masaj limfatic. Drenajul limfatic este un masaj care presupune stimularea circula╚Ťiei limfei, un lichid incolor care circul─â ├«n vasele limfatice. Obiectivul drenajului este evacuarea excesului de lichide: este deci foarte eficient ├«n cazul reten╚Ťiei de apa. Dac─â vrei un rezultat vizibil, este mai bine sa apelezi la un specialist care cunoa┼čte tehnicile de drenaj limfatic manual.

Ce alimente ajut─â ├«n lupta ├«mpotriva reten╚Ťiei de ap─â?

La nivel alimentar, persoanele predispuse la reten┼úia de ap─â trebuie s─â fac─â unele ajust─âri, ├«n func╚Ťie de cauza problemei. ├Än general, oricare ar fi cauza reten┼úiei de ap─â, este recomandat s─â reduci consumul de sare. Nu este vorba doar de cea pe care o adaugi la m├óncare, ci ┼či de alimentele foarte s─ârate cum ar fi unele mezeluri sau br├ónzeturi.

Hidratarea este ┼či ea important─â. Dac─â aportul de ap─â este insuficient, acesta trebuie crescut prin consumul crescut de lichide (ap─â, ceaiuri de plante ne├«ndulcite, supe), alimente care con┼úin mult─â ap─â (anghinare, sparanghel, pepene verde, castrave╚Ťi, morcov, salat─â verde) ╚Öi potasiu (cereale, germeni de gr├óu ╚Öi drojdie). De asemenea, este recomandat s─â evi┼úi consumul de alcool.

Pe de alt─â parte, consumul de proteine poate fi legat de reten┼úia de ap─â. O cantitate optim─â de proteine ├«n organism asigur─â o bun─â absorb╚Ťie a apei din ╚Ťesuturi c─âtre vasele de s├ónge. Nucile, migdalele, cerealele integrale sunt surse excelente de proteine.

Este important s─â ┼čtii c─â exist─â anumite alimente care favorizeaz─â ├«n mod natural drenajul, cum ar fi  ananasul, papaya, andivele, sparanghelul, ╚Ťelina ╚Öi anghinarea.

Dac─â reten╚Ťia de ap─â se datoreaz─â unei fragilit─â╚Ťi a capilarelor, consumul de fructe ro╚Öii, citrice ╚Öi ceai verde, bogat ├«n vitamina E, face posibil─â ├«nt─ârirea pere╚Ťilor acestora.

A┼čadar, ┼úine seam─â de sfaturile de mai sus pentru te bucura din plin de var─â, f─âr─â ca reten┼úia de ap─â s─â-┼úi mai dea b─ât─âi de cap.