Retenţia de apă - cauze şi eventuale soluţii

Ai senzația că picioarele tale sunt grele şi umflate, îţi este greu să-ţi scoţi sau să-ţi pui inelele pe degete? Cel mai probabil suferi de retenție de apă. Această problemă afectează în general mai mult femeile decât bărbaţii şi mai apare mai frecvent vara.

image

Sursa foto: Clinicaeliade.ro

Corpul este format în proporţie de 65-70% din apă: două treimi sunt închise în interiorul celulelor, restul este situat în exterior, adică în vasele de sânge (plasmă) sau între celule (lichid interstiţial). Pentru a menține acest echilibru, organismul are un sistem care reglează filtrarea și reabsorbția apei între vase, țesuturi și spații interstițiale. Cu toate acestea, uneori acest sistem nu funcţionează la parametri optimi și apa se infiltrează în țesuturi și rămâne acolo. Aceasta este, din punct de vedere medical, retenția de apă.

Cauzele retenției de apă

Retenţia de apă poate fi cauzată de diferiţi factori, care pot varia de la o persoană la alta. Printre cele mai frecvente cauze se numără căldura. De aceea, vara această problemă apare mai frecvent. Temperatura ridicată poate provoca dilatarea vaselor de sânge și le face mai poroase, favorizând scurgerea apei din vase și împiedicând reabsorbția acesteia din țesuturi.

Pe de altă parte şi lipsa de activitate fizică sau perioadele prelungite petrecute pe scaun la birou pot cauza aceeaşi problemă.

Dieta bogată în sare și/sau săracă în proteine sau dezechilibrele hormonale din timpul sarcinii, înainte de debutul menstruației sau la menopauză, sunt alte posibile cauze ale retenţiei de apă.

Anumite medicamente, în special corticosteroizi, antihipertensive, tratamente neuroleptice și tratamente hormonale pot cauza, la rândul lor, probleme legate de retenţia de apă.

De asemenea, insuficiența venoasă, renală sau cardiacă perturbă sistemul de reglare a lichidelor și pot duce la edeme mai mult sau mai puțin grave. Circulația sanguină slabă interferează şi cu procesul de absorbție a lichidelor şi poate cauza retenţia de apă.

Retenția de apă: ce tratamente sunt eficiente?

În afară de cauzele patologice, tratamentul retenției de apă se bazează în principal pe stilul de viață și măsurile alimentare. Pentru a trata, dar şi pentru a preveni problemele cu retenţia de apă poţi încerca să apelezi şi la masaj. În acest caz specific se recomandă un masaj limfatic. Drenajul limfatic este un masaj care presupune stimularea circulației limfei, un lichid incolor care circulă în vasele limfatice. Obiectivul drenajului este evacuarea excesului de lichide: este deci foarte eficient în cazul retenției de apa. Dacă vrei un rezultat vizibil, este mai bine sa apelezi la un specialist care cunoaşte tehnicile de drenaj limfatic manual.

Ce alimente ajută în lupta împotriva retenției de apă?

La nivel alimentar, persoanele predispuse la retenţia de apă trebuie să facă unele ajustări, în funcție de cauza problemei. În general, oricare ar fi cauza retenţiei de apă, este recomandat să reduci consumul de sare. Nu este vorba doar de cea pe care o adaugi la mâncare, ci şi de alimentele foarte sărate cum ar fi unele mezeluri sau brânzeturi.

Hidratarea este şi ea importantă. Dacă aportul de apă este insuficient, acesta trebuie crescut prin consumul crescut de lichide (apă, ceaiuri de plante neîndulcite, supe), alimente care conţin multă apă (anghinare, sparanghel, pepene verde, castraveți, morcov, salată verde) și potasiu (cereale, germeni de grâu și drojdie). De asemenea, este recomandat să eviţi consumul de alcool.

Pe de altă parte, consumul de proteine poate fi legat de retenţia de apă. O cantitate optimă de proteine în organism asigură o bună absorbție a apei din țesuturi către vasele de sânge. Nucile, migdalele, cerealele integrale sunt surse excelente de proteine.

Este important să ştii că există anumite alimente care favorizează în mod natural drenajul, cum ar fi  ananasul, papaya, andivele, sparanghelul, țelina și anghinarea.

Dacă retenția de apă se datorează unei fragilități a capilarelor, consumul de fructe roșii, citrice și ceai verde, bogat în vitamina E, face posibilă întărirea pereților acestora.

Aşadar, ţine seamă de sfaturile de mai sus pentru te bucura din plin de vară, fără ca retenţia de apă să-ţi mai dea bătăi de cap.