Poate fi depistat cancerul pulmonar printr-un test banal al degetelor?

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, inclusiv în țara noastră, este cel pulmonar. Un diagnostic precoce este esențial pentru succesul terapiei.

image

În acest sens, o asistentă britanică a stabilit un test de screening pe bază de... degete. Este vorba despre aşa-numitul test Schamroth, care a circulat pe reţelele sociale şi care a stârnit curiozitatea multora, inclusiv celor de la Huffington Post.

Ce este testul Schamroth

Emma Norton, asistentă britanică specializată în oncologie la Spitalul BUPA Cromwell, este cea care a popularizat testul. Potrivit ei, oricine îl poate face uşor, iar astfel poate afla dacă este posibil să aibă cancer pulmonar. Mai exact, testul presupune lipirea părţii de sus a indicelui de partea similară a celuilat indice, de la cealaltă mână. Astfel, unghia stângă trebuie să se suprapună cu cea dreaptă. În mod normal, ar trebui să se formeze un mic spaţiu în formă de romb între cuticule. Dacă însă nu apare niciun spaţiu, ar putea fi vorba despre un hipocratism digital (finger clubbing). Acesta reprezintă o deformare a a extremităţii degetelor, care au tendinţa de a se îndepărta unul de celălalt spre vârf.

„Majoritatea persoanelor cu cancer pulmonar nu știu că degetele lor sunt deformate până când nu le pot observa în mod specific”, a declarat  Emma Norton pentru Huffington Post.

Hipocratismul digital, semn al unor boli, inclusiv pulmonare

Această deformare care dă unghiilor aspectul bombat este cauzată de o creştere a cantităţii de ţesut moale prezent sub unghie. Acest mecanism poate fi legat de anumite boli pulmonare, cardiace sau hepatice. Uneori însă, hipocratismul digital este ereditar şi nu semnalează nicio problemă de sănătate.

Vezi şi: Tot ce trebuie să ştii despre cancerul pulmonar

Ce spun specialiştii

Cu toate că poate părea simplu să diagnosticăm cancerul pulmonar atât de uşor, experţii în sănătate sunt sceptici. Potrivit Centrului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, acest simptom afectează doar 4 din 100 de persoane cu cancer pulmonar cu celule mici și 3 din 10 persoane cu cancer pulmonar fără celule mici.

Potrivit pneumologului Laurent Plantier citat de ouest-france.fr., „Două treimi dintre pacienții cu cancer nu prezintă deloc acest semn. Chiar și oameni care fac testul și au semnul trebuie să se liniștească: nu dovedește nimic”, spune el. Prin urmare, medicul recomandă prudență. „Pericolul ar fi ca ei să ignore alte simptome pentru că nu au hipocratism digital”, adaugă el. În acest sens, specialistul recomandă oricui care prezintă simptomele comune ale cancerului pulmonar să consulte medicul.