Prostată mărită afectează viața sexuală a bărbaților?

Glanda prostatică este o parte a sistemului reproducător masculin. Ea produce lichidul care transportă spermatozoizii în timpul ejaculării.

1 sex cuplu shutterstock 503194276 jpg jpeg

Situată sub vezica urinară, în fața rectului, prostata este un organ de dimensiunea unei nuci care continuă să crească pe măsura înaintării în vârstă, motiv pentru care bărbații în vârstă au o prostată mai mare decât bărbații mai tineri.

prostata marita jpg

Prostata mărită nu este întotdeauna o condamnare la o viață sexuală inactivă. Foto: Shutterstock

Mărirea non-canceroasă a prostatei se numește hiperplazie benignă de prostată și este foarte frecventă. Ea poate provoca simptome supărătoare ale tractului urinar inferior, cum ar fi nevoia frecventă de a urina, trezirea în timpul nopții pentru a urina, dificultăți la urinare și senzația că nu a fost eliminat tot la finalul urinării.

Prostată mărită și viața sexuală

Prostata mărită poate cauza probleme sexuale bărbaților. O astfel de problemă include disfuncția erectilă. Aceasta se referă la incapacitatea de a obține și de a menține o erecție suficientă pentru sex în cel puțin 25% din situații. Alte probleme de sănătate sexuală includ reducerea apetitului sexual și scăderea satisfacției sexuale.

Disfuncția erectilă și cancerul de prostată

Debutul brusc al disfuncției erectile ar putea fi un semn al cancerului de prostată. Este important o evaluare medicală imediată dacă te confrunți cu această situație. Disfuncțiile erectile pot apărea și după terapia pentru cancerul de prostată. Aceasta include intervenții chirurgicale, radioterapie și terapie hormonală.

Bărbații ar trebui să-și examineze regulat prostata, mai ales dacă sunt mai în vârstă și sunt expuși riscului. Este  important să faceți un screening pentru a exclude cancerul. În general, bărbații ar trebui să solicite asistență medicală dacă prezintă orice simptome legate de o prostată mărită.

Medicul te poate informa legat de opțiunile de tratament, de modificări ale stilului de viață și opțiuni chirurgicale care pot ajuta la reducerea simptomelor asociate cu o prostată mărită. Cu un tratament adecvat, bărbații își pot menține viața sexuală activă.

Potrivit „Prostate Cancer UK”, modificările stilului de viață pentru a atenua simptomele unei prostate mărite includ: reducerea alcoolui, îndulcitorilor și băuturilor gazoase, renuințarea la alcool înainte de culcare, o greutate sănătoasă, sport în mod regulat și exercițiile Kegel care pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor asociate cu o prostată mărită.

Citește și Ce mănâncă Victoria Beckham în fiecare zi?