Ce modificări trebuie să faci în alimentaţie dacă ai ficatul gras
Numit în termeni medicali steatoză hepatică, ficatul gras reprezintă acumularea de grăsimi la nivelul celulelor acestui organ. Dieta este parte din tratament şi este bine să ştii ce este indicat să consumi cât mai des şi ce să eviţi.
În vreme ce ficatul gras alcoolic apare pe fondul excesului de alcool, forma non-alcoolică este întâlnită în special la persoanele cu sindrom metabolic (condiţie care implică existenţa mai multor factori – diabet sau prediabet, obezitate, colesterol sau trigliceride crescute, hipertensiune). Diagnosticul de steatoză hepatică se stabileşte prin ecografie abdominală.
Este importantă schimbarea stilului de viaţă, care presupune: slăbitul, în cazul pacienţilor supraponderali, menţinerea colesterolului şi a glicemiei în limite normale, odihna suficientă, evitarea stresului şi unele modificări în alimentaţie.
Ce alimente trebuie să consumi
- Zilnic, este bine să mănânci 5 porţii de legume şi fructe. Acestea sunt surse de vitamine C şi E (care au acţiune antioxidantă, protectoare hepatică).
- Privilegiază cerealele integrale şi grăsimile vegetale, dar nici acestea în cantităţi mari, căci sunt bogate în calorii.
- Redu aportul de grăsimi nesănătoase (saturate, adică din sursele de origine animală – carne de porc, unt, smântână, şi pe cele trans, care provin din hidrogenarea industrială a uleiurilor vegetale - aceste grăsimi se găsesc în margarină, multe produse fast-food şi de patiserie, unele prăjituri, biscuiţi şi alte dulciuri).
- Consumă alimente cu aport redus de calorii.
- Include cât mai des în meniu alimentele care conţin acizi graşi Omega-3 (peşte gras, sardine, in, nuci). Aceşti acizi contribuie şi la reducerea nivelului trigliceridelor; o creştere a acestora însoţeşte frecvent steatoza hepatică.
- La cei cu steatoză hepatică alcoolică, este frecventă carenţa de vitamine şi de minerale (vitaminele A, D, B1, B6, B9, zinc). De aceea, renunţarea la alcool trebuie însoţită de o alimentaţie variată, cu o cantitate mai mare de proteine (carne, brânzeturi) decât o dietă obişnuită.
NU alcoolului!
Consumul excesiv de alcool este un factor de risc important pentru bolile cronice de ficat. Indiferent de forma de steatoză hepatică pe care o ai, este foarte important să eviţi consumul de alcool.
Nu slăbi brusc!
Atenţie! Dacă eşti supraponderal şi ai ficat gras, este indicat să slăbeşti între 0,5 – 1 kg pe săptămână. Slăbitul brusc poate agrava steatoza hepatică.
Se recomandă un regim alimentar echilibrat, hipocaloric, cu 500 – 1.000 kcal mai puţin decât necesarul actual, care va determina o scădere în greutate de aproximativ 10% în 3 - 6 luni.
INFO
O pierdere în greutate de până la 10% poate aduce beneficii în cazul celor cu ficat gras?
SFAT
Daca ai diabet, un control mai bun al valorilor glicemiei ar reduce încărcarea grasă a ficatului. Aceasta se poate obţine prin respectarea exactă a tratamentului dietetic prescris de medicul diabetolog şi, eventual, prin modificarea tratamentului medicamentos.