Întrebări şi răspunsuri la probleme medicale jenante

1 2 jpg jpeg

Care sunt cauzele mirosului neplăcut al picioarelor?

Mirosul neplăcut al picioarelor este nu numai stânjenitor, dar şi inconfortabil. Spre deosebire de alte părţi ale corpului, mâinile şi picioarele au mai multe glande sudoripare, ceea ce înseamnă că produc o cantitate mai mare de transpiraţie. De obicei, interacţiunea dintre transpiraţie şi bacteriile care se dezvoltă în interioriul încălţămintei duce la apariţia unui miros neplăcut, persistent.

Medicul Garofiţa Nicolae subliniază că această problemă poate apărea şi ca urmare a existenţei unei infecţii la nivelul pielii sau unghiilor, încălţămintea închisă reprezentând un mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercilor. Pe lângă mirosul neplăcut al picioarelor, apar senzaţia de usturime şi mâncărimile.

„Pentru a reduce efectele neplăcute, este necesară aerisirea piciorului prin purtarea de încălţăminte deschisă, care să păstreze pielea uscată, tratarea bolilor care pot întreţine această afecţiune (spre exemplu, în cazul diabeticilor), evitarea băilor publice şi utilizarea prosoapelor la comun cu alte persoane“, conchide specialistul. De ajutor ar putea fi şi pudra de bebeluşi şi unguentele antibacteriene.

De ce scap urină în timpul efortului?

Eliminarea involuntară de urină în timpul efortului, numită în termeni medicali incontinenţă urinară de efort, se produce „în activităţi care cresc presiunea din vezică peste capacitatea de retenţie a sfincterului urinar (muşchi inelar care reglează deschiderea sau închiderea orificiului urinar)“, afirmă dr. Călin Ciubotaru.

Această problemă poate fi agravată de dereglările hormonale care apar odată cu instalarea menopauzei, de fumat sau de obezitate. De asemenea, specialistul afirmă că afecţiunile urogenitale precum infecţiile urinare, ruptura de perineu (regiunea dintre anus şi organele genitale) şi inflamaţiile pelvine pot fi alte cauze ce duc la pierderea involuntară de urină.

Pentru stabilirea cu exactitate a cauzei, se recomandă un consult amănunţit şi efectuarea unor analize specifice (sumar de urină, urocultură, cistoscopie- permite examinarea uretrei şi a vezicii urinare).

Flatulenţa e normală?

Excesul de gaze din tubul digestiv apare, potrivit dr. Garofiţa Nicolae, când o persoană consumă anumite tipuri de alimente care fermentează mai mult (spre exemplu, crudităţile) sau preparate pe care tubul digestiv nu le poate digera (în cazul intoleranţelor la lactoză sau la gluten).

De obicei, după consumul de carne sau de ouă, gazele intestinale miros mai urât, pe când cele provenite din carbohidraţi vegetali sunt, de cele mai multe ori, inodore. De asemenea, flatulenţa poate apărea şi în cazul unei tulburări digestive care accentuează procesele de fermentaţie şi putrefacţia.

„Enterocolita este una dintre afecţiunile care se manifestă prin acumulări de gaze şi mişcări de contracţie a musculaturii intestinului gros (colonul), ceea ce declanşează flatulenţa.“, afirmă medicul.

Am păr în exces pe faţă. Care e cauza?

Pentru multe femei, părul vizibil de pe faţă este o problemă estetică, însă aceasta anunţă, de obicei, dezechilibre hormonale. Pilozitatea excesivă este cunoscută în termeni medicali drept hirsutism şi se declanşează ca urmare a existenţei unor afecţiuni.

Sindromul ovarelor polichistice duce la creşterea hormonilor androgeni (masculini), determinând astfel creşterea excesivă a părului. Această problemă poate apărea şi ca urmare a unei afecţiuni la nivelul glandelor suprarenale, ce duce la dereglări ale hormonilor masculini.

„În ambele cazuri, excesul de păr de pe faţă este însoţit şi de alte simptome şi necesită un tratament de specialitate“, afirmă medicul Garofiţa Nicolae. Şi administrarea anticoncepţionalelor cu o concentraţie mare de hormoni poate cauza apariţia părului în exces.

INFO: Nivelul crescut de insulină poate duce la apariţia pilozităţii excesive, fiindcă aceasta stimulează ovarele să producă hormoni masculini în cantităţi mari.

De ce simt durere în timpul actului sexual?

De cele mai multe ori, femeile se pot confrunta cu dureri în timpul actului sexual din cauza unei slabe lubrifieri a vaginului. Un preludiu mai lung poate remedia această problemă. De asemenea, este indicată utilizarea unui lubrifiant pe bază de apă. Şi folosirea incorectă a prezervativului poate duce la apariţia senzaţiei de disconfort, ce poate fi resimţită de ambii parteneri sau doar de unul dintre ei.

Dr. Călin Ciubotaru, medic de familie, precizează că există şi alte cauze ale durerilor din timpul actului sexual, precum existenţa unor leziuni la nivelul colului, a unor inflamaţii sau infecţii genitale. Pentru stabilirea unui diagnostic corect, se recomandă un consult ginecologic.

De unde provine mirosul vaginal neplăcut?

Un miros supărător, „de peşte”, care este mai intens după un contact sexual, poate fi un semn al vaginitei bacteriene. Adesea, „mirosul neplăcut este însoţit şi de alte simptome precum scurgeri vaginale, disconfort la contact sexual, dureri abdominale joase, usturime la urinat şi mâncărime“, explică dr. Nicolae.

Această problemă apare atunci când există un dezechilibru la nivelul florei vaginale şi mai poate fi favorizată de folosirea unui sterilet, a tampoanelor, a diafragmei sau de spălăturile intravaginale. De cele mai multe ori, această infecţie dispare spontan, însă în cazul în care apare pe perioada sarcinii este necesar să urmezi sfaturile medicului specialist, pentru că vaginita bacteriană poate duce la avort spontan sau la naştere prematură.

O altă infecţie care poate cauza mirosul vaginal neplăcut este cea dată de parazitul trichomonas vaginalis, transmis prin contact sexual sau prin contaminarea cu lenjeria unei persoane infectate. În acest caz, este necesar un tratament antiparazitar corespunzător.

Sexul la menstruaţie este periculos?

Sexul în timpul menstruaţiei implică unele riscuri: bolile cu transmitere sexuală sau diverse infecţii. Acest lucru se explică prin faptul că, în timpul menstruaţiei, colul uterin este deschis, permiţând eliminarea endometrului, stratul mucoasei uterine cu putere de regenerare ciclică, lunară.

„Prin colul deschis pot pătrunde în uter germeni provocând infecţii. Din acest motiv, igiena locală în timpul perioadei menstruale trebuie să fie strictă, iar activitatea sexuală evitată“, potrivit dr. Călin Ciubotaru.

Info: În timpul menstruaţiei, pH-ul din vagin este mai puţin acid, ceea ce creşte riscul de înmulţire a bacteriilor, mai ales atunci când întreţii raporturi sexuale.