Infarct: Cât de des mergi la toaletă semnalează riscul unui atac de cord
Un atac de cord este un eveniment brusc și șocant dar cercetările recente arată că frecvența cu care mergi la toaletă poate prezice riscul, scrie Express.
Boala cardiacă, cunoscută și sub numele de boală cardiacă ischemică, este o cauză majoră de deces în întreaga lume. Ea apare atunci când alimentarea cu sânge a inimii este blocată sau întreruptă de o acumulare de substanțe în arterele coronare.
Diareea poate fi simptom de infarct Foto: Shutterstock
Când fluxul de sânge către inimă este blocat din cauza unei acumulări de grăsime, colesterol și alte substanțe care formează placa în arterele coronare în cele din urmă, placa respectivă se rupe și formează un cheag. Astfel, fluxul sanguin întrerupt poate afecta o parte din mușchiul inimii.
Atacul de cord, în special infarctul miocardic acut poate fi fatal, însă tratamentul oferit persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace s-a îmbunătățit semnificativ de-a lungul anilor.
Deoarece sunt evenimente apărute brusc, cercetătorii au încercat să determine semnele prevestitoarea lae unui infarct și au analizat relația dintre frecvența mișcărilor intestinale și a bolilor vasculare și non-vasculare majore din afara sistemului digestiv.
În acest sens a fost cercetată baza de date de la China Biobank în care au fost înscriși participanți din 10 zone geografice diverse din China între 2004 și 2008.
Pentru studiu, 487.198 de participanți cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani fără cancer, boli de inimă sau accident vascular cerebral au fost incluși și urmăriți în medie pe o perioadă de 10 ani.
Cercetătorii au avut supriza să descopere că participanții care aveau mișcări intestinale mai dese de o data pe zi au avut riscuri mai mari de boală cardiacă ischemică în comparație cu grupul de referință care mergea la toaletă o dată pe zi, au scris cercetătorii citați de Express.
Mai mult, această tendință de a merge mai des la toaletă a fost pusă în legătură cu o serie de alte complicații cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă, boala pulmonară obstructivă cronică, diabetul zaharat de tip 2 și boli cronice de rinichi.
Bine de știut este că și o motilitate slabă a intestinului se asociază cu riscul de atac de cord. Cea mai scăzută frecvență a mișcărilor intestinale de mai puțin de trei ori pe săptămână a fost, de asemenea, asociată cu riscuri mai mari de boală cardiacă ischemică, evenimente coronariene majore, accident vascular cerebral ischemic.
Rezultatul acesta nu este suprinzător, scrie Express, deoarece constipația este unul dintre riscurile bolilor cardiovasculare, iar pacienții cu boli cardiovasculare tind să fie constipați.
Surprinzătoare a fost însă dovedirea faptului că incontinența apare la persoanele cu probleme cardiace drept simptom de infarct. Se estimează că mai mult de jumătate dintre persoanele cu insuficiență cardiacă se confruntă cu probleme de contință intestinală, precum diareea ca simptom prevestitor de infarct.
Citește și Simona Halep a suferit atacuri de panică și avea probleme cu respirația