Iată de ce apare flatulenţa! Cauze pe care nu le ştiai

image

Flatulența poate fi privită precum un indicator al problemelor de sănătate sau al modificărilor din stilul de viață. Foto: Shutterstock

Consumul de alimente bogate în fibre și băuturile carbogazoase sunt câteva dintre cauzele care provoacă flatulență. Însă şi unele medicamente, stresul sau modificările hormonale o favorizează.

Flatulența este un proces natural prin care se elimină gazele acumulate în exces din intestine. Consumul crescut de fibre vegetale solubile, carbohidrații, amidonul și băuturile carbogazoase favorizează formarea și eliminarea unei cantități mari de gaze intestinale. Și obiceiul repetitiv de a înghiți aer (aerofagie) poate provoca flatulență. Iată şi alţi factori care o favorizează!

Intoleranțe alimentare 

Sensibilitatea alimentară apare când sistemul digestiv nu poate să descompună unele alimente (precum gluten, lactoză sau fructoză), ceea ce provoacă gaze excesive.  

Unele boli

Gastroenterita, diabetul, ulcerul peptic și boala de reflux gastroesofagian cauzează iritații ale mucoasei și implicit flatulență.  

Vezi şi: Ce simptome dă ulcerul? Iată semnele pe care nu ar trebui să le ignori!

Modificări alimentare  

Trecerea bruscă la un stil alimentar drastic poate schimba și viteza de procesare a alimentelor, adică la o acumulare de gaze în intestin.  

Anumite medicamente

Administrarea anumitor medicamente poate să provoace flatulență ca efect secundar, când afectează sistemul digestiv și duc la acumularea de gaze în stomac și intestin. Printre acestea, se numără: antibioticele (precum cele din clasa penicilinelor), antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen), multivitaminele, suplimentele de calciu, medicamentele pentru tratarea de AHDH și cele pentru scăderea tensiunii arteriale.  

Stresul

Starea mentală precară poate să contribuie la apariția flatulenței. Un studiu a arătat că persoanele stresate, anxioase și depresive sunt expuse flatulenței și balonării Explicația este că mișcarea alimentelor prin intestin încetinește când te simți stresat, anxios sau depresiv. Flatulența poate să apară și în timpul unui atac de panică, deoarece persoana înghite mai mult aer decât de obicei.

Şi înaintarea în vârstă poate fi un factor care provoacă flatulență, pentru că  digestia încetinește, iar corpul digeră mai greu alimentele.

Sarcina

Gravidele să pot confrunta mai des cu flatulența, pentru că organismul produce mai mult progesteron, hormon care relaxează mușchii intestinali, ceea ce înseamnă că alimentele trec mai greu în intestin și se produce o acumulare de gaze.  

Vezi şi: Ce poţi trata cu varză - de la ulcer la constipaţie

Menstruația

Modificările hormonale apărute în perioada menstruației pot cauza flatulență. În această perioadă, nivelul de estrogen și cel de progesteron cresc și provoacă un exces de gaze în intestin. De asemenea, consumul mai mare din această perioadă de alimente care conțin carbohidrați și îndulcitori poate duce la flatulență.