Gestul simplu al mamelor, care le protejează de boli grave

Perioada sarcinii și nașterea pot afecta corpurile femeilor, dar există și un revers al medialiei, scrie publicația Diabetes.org.

Proaspetele mămici, care reușesc să-și alăpteze bebelușii îi ajută pe micuți să aibă un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 1 și de a deveni supraponderali sau obezi mai târziu în viață, adică le scade factorii de risc pentru diabetul de tip 2. De asemenea, este mai puțin probabil ca acești viitori adulți să aibă astm, eczeme, boli respiratorii, infecții ale urechii și alte probleme grave de sănătate.

Pe de altă parte, alăptarea poate reduce riscul mamei de a face diabet de tip 2, hipertensiune arterială, cancer de sân, cancer ovarian, osteoporoză și artrită. De asemenea, te ajută să pierzi din greutatea pe care ai luat-o în timpul sarcinii și să te recuperezi mai repede după ce ai născut, scrie Diabetes.org

image

Beneficiile alăptării sunt pe termen lung și la copil și la mamă. Foto: Shutterstock

Explicația este că alăptarea ajută corpul să proceseze mai bine glucoza și insulina.

Un studiu realizat la Centrul Kaiser Permanente din Oakland, California, care a urmărit riscul de diabet al mamelor, a arătat că femeile care îşi alăptează bebeluşii cel puţin o lună de zile după naştere, sunt protejate împotriva diabetului.  Aceştia au monitorizat 704 de femei care au născut pentru a vedea riscurile acestora de a face sindrom metabolic ce constă în disfuncţii ale organismului care duc, în final,  la diabet şi boli cardiovasculare.

Concluzia studiului a fost că femeile care au lăptat au avut riscuri scăzute cu până la 56 la sută de a face diabet, comparativ cu femeile care nu au alăptat. În cazul femeilor care au avut diabet gestaţional, riscul de diabet a scăzut şi mai mult, cu un procent de până la 86% mai arată cercetarea.

Citește și Ce riscuri pentru sănătate implică sexul oral?