Dr. Mihaela Leventer: După 20 de ani, aluniţele noi sunt suspecte

2 jpg jpeg

Click! Sănătate: Cum ne îngrijim pielea pentru expunerea la soare?

Dr. Mihaela Leventer: Este mai bine să limităm expunerea la soare doar la perioada de concediu, pentru că obţinerea bronzului se face treptat, fără excese. Fotoprotecţia cu creme şi utilizarea unor produse emoliente pentru întreţinerea suprafeţei cutanate sunt gesturile cele mai fireşti pentru păstrarea aspectului tânăr şi pentru menţinerea sănătăţii pielii.

Click! Sănătate: „Pe vremuri nu erau atâtea creme. Mă ardea soarele la câmp, dar n-am păţit nimic!“. Încă mai auzim asemenea replici în jur, când vine vorba despre loţiunile cu factor de protecţie solară…

Dr. Mihaela Leventer: Este total greşit! Cele mai multe carcinoame cutanate, cancerele de piele produse de lumină, apar mai ales la cei care au lucrat la câmp sau în construcţii. Anual, în România avem peste 40.000 de cazuri noi de carcinoame care apar pe zonele de piele expusă, adică pe faţă, scalp, mâini, decolteu, spate.

Din păcate, aceşti oameni nu au avut de ales şi au lucrat fără să ştie că arsura solară le poate face rău. Dacă vă uitaţi la ceafa agricultorului care a lucrat o viaţă la câmp o să observaţi o piele brăzdată de şanţuri adânci, de riduri de fotoîmbătrânire prematură, o piele îngroşată, înroşită şi pătată. Pe lângă riscul carcinoamelor cutanate, aceste modificări ale pielii sunt date de expunerea cronică la lumină.

Click! Sănătate: De ce e important să evităm statul la soare în perioada orelor de vârf?

Dr. Mihaela Leventer: La orele amiezii, căldura este maximă, lumina arde, razele soarelui căzând perpendicular pe suprafeţele înconjurătoare. Lumina este reflectată şi intesificată de luciul apei, de iarbă, nisip sau alte suprafeţe. Orele amiezii sunt cel mai greu de suportat de piele, atunci ne ardem cel mai intens. Trebuie să ştiţi că o oră de stat la plajă, la orele dimineţii, face cât 15 minute la orele amiezii.

Click! Sănătate: Ce înseamnă factor de protecţie solară şi cum ştim ce loţiune alegem în funcţie de piele?

Factorul de protecţie solară FPS sau SPF, după traducerea în engleză, reprezintă timpul necesar apariţiei arsurii pe piele în funcţie de valoarea expunerii. Astfel, dacă utilizăm o cremă cu FPS 30 înseamnă că va dura de 30 de ori mai mult până la apariţia arsurii, decât în lipsa protecţiei.

Practic, crema de protecţie ne oferă o perioadă mai lungă de toleranţă a expunerii la lumină până să ne ardem, cu condiţia ca produsul cosmetic să fie aplicat corect.

Atunci când alegem o loţiune de protecţie antisolară trebuie să ţinem cont de culoarea pielii, de zona de piele expusă, spre exemplu pielea groasă a spatelui rezistă mai bine. De asemenea, să ţinem cont de vârstă, pentru că persoanele cu piele îmbătrânită sunt mai vulnerabile.

Click! Sănătate: În zilele caniculare şi nu numai, ce reguli trebuie urmate pentru ca un copil mic să fie protejat de efectele negative ale radiaţiilor UV?

: Copiii sunt şi ei foarte vulnerabili pentru că nu au sistemul de apărare bine dezvoltat. Arsura solară la vârste mici creşte considerabil riscul de cancer cutanat la vârstă matură.

Copiii au nevoie de aplicarea consecventă a cremelor de fotoprotecţie de mai multe ori în perioada expunerii, pentru că se joacă, transpiră, se şterg, intră în apă şi deteriorează cu usurinţă filmul protector. În plus au nevoie de fotoprotecţie mecanică: pălărie, costum de baie cu fibră protectoare UV, hăinuţe din acelaşi material, umbrelă, ochelari de soare.

Desigur, cel mai simplu este ca părinţii să evite orele de prânz, între 11.00 – 16.00 şi să stea la umbră. Canicula înseamnă căldură şi să nu uităm că micuţii se pot deshidrata uşor, deci au nevoie de apă, ceai, suc.

Click! Sănătate: Iaurtul şi brânza sunt încă folosite pentru calmarea arsurilor solare. Sunt eficiente sau putem face mai mult rău pielii decât bine?

: Iaurtul calmează senzaţia de arsură, dar poate suprainfecta suprafaţa pielii care este băşicată. Cel mai simplu remediu este duşul la temperatura camerei, aplicarea locală de alcool medicinal sau de apă cu oţet, o aspirină şi senzaţia de arsură solară se ameliorează rapid.

Click! Sănătate: Cum ne putem bronza sănătos? Multe persoane cred că dacă aplică uleiuri, cum e cel de shea sau de măsline, pot accelera bronzul. La ce riscuri se expun acestea?

Soluţiile acceleratoare de bronz ajută pielea să treacă de înroşire la mult râvnită culoare arămie. Bronzul dobândit treptat, după expuneri repetate şi de scurtă durată, este considerat cel mai puţin nociv pentru piele.

Bronzul brusc, obţinut prin arsură solară, este cel mai periculos. Aplicarea de uleiuri naturale pe piele creşte rezistenţa tegumentului la expunere, dar ocluzează porii şi favorizează foliculita.

Click! Sănătate: Ce afecţiuni ale pielii sunt mai des întâlnite în sezonul estival?

: În sezonul estival ne confruntăm adesea cu erupţii produse de lumină, de exemplu urticaria solară, foliculita, eczema de contact la plante, ca fitofotodermatoza la iarbă, sau erupţia la contactul pielii cu meduze, se accentuează acneea şi persoanele cu boli fotoinduse prezintă agravări ale afecţiunii. Dintre fotodermatoze amintesc lupusul eritematos, porfiria, eritemul pelagroid.

Click! Sănătate: Care sunt primele semne ale cancerului de piele?

Trebuie să ştiţi că există un soi de cancere cutanate numite carcinoame bazocelulare, care sunt cele mai frecvente cancere produse de lumină. Ele arată de multe ori ca nişte bubiţe mici, asemănătoare coşurilor care cresc treptat în dimensiune, uneori ulcerează şi fac cojiţe maronii extrem de fragile.

Un alt tip de cancere sunt carcinoamele spinocelulare care se află adesea pe mâini, scalp sau buze. Acestea arată ca nişte zone de piele roz, aspre la pipăit, acoperite de cojiţe albicioase, de multe ori ulcerate. Orice leziune nouă care nu se vindecă într-o lună, de exemplu, trebuie arătată dermatologului, pentru că este suspectă.

Aluniţele active pot degenera în melanom, cancer de piele foarte grav, care poate fi descoperit uşor şi tratat în formele incipiente, dacă pacientul îşi controlează pielea regulat.

Click! Sănătate: AluniŢele care apar de la an la an în urma expunerii la soare indică risc de cancer de piele?

Persoanele cu multe aluniţe au un risc sporit de a face melanom. Se consideră că aluniţele apar în mod firesc până la vârsta adolescenţei, după 20 de ani aluniţele noi sunt suspecte şi trebuie verificate prin dermatoscopie. Persoanele care au avut în familie melanom malign intră într-o categorie de risc crescut şi necesită o supraveghere mai atentă.

Click! Sănătate: Cum putem recunoaşte aluniţele cu risc de cancer de cele normale?

Aluniţele care au un risc mai mare sunt cele asimetrice, cu margini neregulate, de culoare neomogenă, de la maro deschis, roşiatic, la negru, cu diametru de peste 5 mm şi care evoluează în formă şi mărime.

Click! Sănătate: Cât adevăr există în mitul care spune că dacă îţi rupi o aLuniţă poţi face cancer? Când este necesară îndepărtarea lor?

Am văzut melanoame dezvoltate pe zone frecate sau rănite frecvent, dar nu este o condiţie pentru dezvoltarea unui melanom.

O aluniţă tăiată, zdrobită, traumatizată este mai bine să fie îndepărtată chirurgical şi analizată la laborator, pentru că nu putem şti cum va decurge procesul de vindecare. Din fericire, transformarea nu este instantanee, ci sunt necesare multe săptămâni, luni, pentru ca un nev displazic să evolueze spre melanom.