Dr. Mihaela Leventer: După 20 de ani, aluniţele noi sunt suspecte

2 jpg jpeg

Click! Sănătate: Cum ne îngrijim pielea pentru expunerea la soare?

Dr. Mihaela Leventer: Este mai bine s─â limit─âm expunerea la soare doar la perioada de concediu, pentru c─â ob┼úinerea bronzului se face treptat, f─âr─â excese. Fotoprotec┼úia cu creme ┼či utilizarea unor produse emoliente pentru ├«ntre┼úinerea suprafe┼úei cutanate sunt gesturile cele mai fire┼čti pentru p─âstrarea aspectului t├ón─âr ┼či pentru men┼úinerea s─ân─ât─â┼úii pielii.

Click! S─ân─âtate: ÔÇ×Pe vremuri nu erau at├ótea creme. M─â ardea soarele la c├ómp, dar n-am p─â┼úit nimic!ÔÇť. ├Änc─â mai auzim asemenea replici ├«n jur, c├ónd vine vorba despre lo┼úiunile cu factor de protec┼úie solar─âÔÇŽ

Dr. Mihaela Leventer: Este total gre┼čit! Cele mai multe carcinoame cutanate, cancerele de piele produse de lumin─â, apar mai ales la cei care au lucrat la c├ómp sau ├«n construc┼úii. Anual, ├«n Rom├ónia avem peste 40.000 de cazuri noi de carcinoame care apar pe zonele de piele expus─â, adic─â pe fa┼ú─â, scalp, m├óini, decolteu, spate.

Din p─âcate, ace┼čti oameni nu au avut de ales ┼či au lucrat f─âr─â s─â ┼čtie c─â arsura solar─â le poate face r─âu. Dac─â v─â uita┼úi la ceafa agricultorului care a lucrat o via┼ú─â la c├ómp o s─â observa┼úi o piele br─âzdat─â de ┼čan┼úuri ad├ónci, de riduri de foto├«mb─âtr├ónire prematur─â, o piele ├«ngro┼čat─â, ├«nro┼čit─â ┼či p─âtat─â. Pe l├óng─â riscul carcinoamelor cutanate, aceste modific─âri ale pielii sunt date de expunerea cronic─â la lumin─â.

Click! Sănătate: De ce e important să evităm statul la soare în perioada orelor de vârf?

Dr. Mihaela Leventer: La orele amiezii, c─âldura este maxim─â, lumina arde, razele soarelui c─âz├ónd perpendicular pe suprafe┼úele ├«nconjur─âtoare. Lumina este reflectat─â ┼či intesificat─â de luciul apei, de iarb─â, nisip sau alte suprafe┼úe. Orele amiezii sunt cel mai greu de suportat de piele, atunci ne ardem cel mai intens. Trebuie s─â ┼čti┼úi c─â o or─â de stat la plaj─â, la orele dimine┼úii, face c├ót 15 minute la orele amiezii.

Click! S─ân─âtate: Ce ├«nseamn─â factor de protec┼úie solar─â ┼či cum ┼čtim ce lo┼úiune alegem ├«n func┼úie de piele?

Factorul de protecţie solară FPS sau SPF, după traducerea în engleză, reprezintă timpul necesar apariţiei arsurii pe piele în funcţie de valoarea expunerii. Astfel, dacă utilizăm o cremă cu FPS 30 înseamnă că va dura de 30 de ori mai mult până la apariţia arsurii, decât în lipsa protecţiei.

Practic, crema de protecţie ne oferă o perioadă mai lungă de toleranţă a expunerii la lumină până să ne ardem, cu condiţia ca produsul cosmetic să fie aplicat corect.

Atunci când alegem o loţiune de protecţie antisolară trebuie să ţinem cont de culoarea pielii, de zona de piele expusă, spre exemplu pielea groasă a spatelui rezistă mai bine. De asemenea, să ţinem cont de vârstă, pentru că persoanele cu piele îmbătrânită sunt mai vulnerabile.

Click! S─ân─âtate: ├Än zilele caniculare ┼či nu numai, ce reguli trebuie urmate pentru ca un copil mic s─â fie protejat de efectele negative ale radia┼úiilor UV?

: Copiii sunt ┼či ei foarte vulnerabili pentru c─â nu au sistemul de ap─ârare bine dezvoltat. Arsura solar─â la v├órste mici cre┼čte considerabil riscul de cancer cutanat la v├órst─â matur─â.

Copiii au nevoie de aplicarea consecvent─â a cremelor de fotoprotec┼úie de mai multe ori ├«n perioada expunerii, pentru c─â se joac─â, transpir─â, se ┼čterg, intr─â ├«n ap─â ┼či deterioreaz─â cu usurin┼ú─â filmul protector. ├Än plus au nevoie de fotoprotec┼úie mecanic─â: p─âl─ârie, costum de baie cu fibr─â protectoare UV, h─âinu┼úe din acela┼či material, umbrel─â, ochelari de soare.

Desigur, cel mai simplu este ca p─ârin┼úii s─â evite orele de pr├ónz, ├«ntre 11.00 ÔÇô 16.00 ┼či s─â stea la umbr─â. Canicula ├«nseamn─â c─âldur─â ┼či s─â nu uit─âm c─â micu┼úii se pot deshidrata u┼čor, deci au nevoie de ap─â, ceai, suc.

Click! S─ân─âtate: Iaurtul ┼či br├ónza sunt ├«nc─â folosite pentru calmarea arsurilor solare. Sunt eficiente sau putem face mai mult r─âu pielii dec├ót bine?

: Iaurtul calmeaz─â senza┼úia de arsur─â, dar poate suprainfecta suprafa┼úa pielii care este b─â┼čicat─â. Cel mai simplu remediu este du┼čul la temperatura camerei, aplicarea local─â de alcool medicinal sau de ap─â cu o┼úet, o aspirin─â ┼či senza┼úia de arsur─â solar─â se amelioreaz─â rapid.

Click! S─ân─âtate: Cum ne putem bronza s─ân─âtos? Multe persoane cred c─â dac─â aplic─â uleiuri, cum e cel de shea sau de m─âsline, pot accelera bronzul. La ce riscuri se expun acestea?

Solu┼úiile acceleratoare de bronz ajut─â pielea s─â treac─â de ├«nro┼čire la mult r├óvnit─â culoare ar─âmie. Bronzul dob├óndit treptat, dup─â expuneri repetate ┼či de scurt─â durat─â, este considerat cel mai pu┼úin nociv pentru piele.

Bronzul brusc, ob┼úinut prin arsur─â solar─â, este cel mai periculos. Aplicarea de uleiuri naturale pe piele cre┼čte rezisten┼úa tegumentului la expunere, dar ocluzeaz─â porii ┼či favorizeaz─â foliculita.

Click! Sănătate: Ce afecţiuni ale pielii sunt mai des întâlnite în sezonul estival?

: ├Än sezonul estival ne confrunt─âm adesea cu erup┼úii produse de lumin─â, de exemplu urticaria solar─â, foliculita, eczema de contact la plante, ca fitofotodermatoza la iarb─â, sau erup┼úia la contactul pielii cu meduze, se accentueaz─â acneea ┼či persoanele cu boli fotoinduse prezint─â agrav─âri ale afec┼úiunii. Dintre fotodermatoze amintesc lupusul eritematos, porfiria, eritemul pelagroid.

Click! S─ân─âtate: Care sunt primele semne ale cancerului de piele?

Trebuie s─â ┼čti┼úi c─â exist─â un soi de cancere cutanate numite carcinoame bazocelulare, care sunt cele mai frecvente cancere produse de lumin─â. Ele arat─â de multe ori ca ni┼čte bubi┼úe mici, asem─ân─âtoare co┼čurilor care cresc treptat ├«n dimensiune, uneori ulcereaz─â ┼či fac coji┼úe maronii extrem de fragile.

Un alt tip de cancere sunt carcinoamele spinocelulare care se afl─â adesea pe m├óini, scalp sau buze. Acestea arat─â ca ni┼čte zone de piele roz, aspre la pip─âit, acoperite de coji┼úe albicioase, de multe ori ulcerate. Orice leziune nou─â care nu se vindec─â ├«ntr-o lun─â, de exemplu, trebuie ar─âtat─â dermatologului, pentru c─â este suspect─â.

Aluni┼úele active pot degenera ├«n melanom, cancer de piele foarte grav, care poate fi descoperit u┼čor ┼či tratat ├«n formele incipiente, dac─â pacientul ├«┼či controleaz─â pielea regulat.

Click! Sănătate: AluniŢele care apar de la an la an în urma expunerii la soare indică risc de cancer de piele?

Persoanele cu multe aluni┼úe au un risc sporit de a face melanom. Se consider─â c─â aluni┼úele apar ├«n mod firesc p├ón─â la v├órsta adolescen┼úei, dup─â 20 de ani aluni┼úele noi sunt suspecte ┼či trebuie verificate prin dermatoscopie. Persoanele care au avut ├«n familie melanom malign intr─â ├«ntr-o categorie de risc crescut ┼či necesit─â o supraveghere mai atent─â.

Click! S─ân─âtate: Cum putem recunoa┼čte aluni┼úele cu risc de cancer de cele normale?

Aluni┼úele care au un risc mai mare sunt cele asimetrice, cu margini neregulate, de culoare neomogen─â, de la maro deschis, ro┼čiatic, la negru, cu diametru de peste 5 mm ┼či care evolueaz─â ├«n form─â ┼či m─ârime.

Click! Sănătate: Cât adevăr există în mitul care spune că dacă îţi rupi o aLuniţă poţi face cancer? Când este necesară îndepărtarea lor?

Am văzut melanoame dezvoltate pe zone frecate sau rănite frecvent, dar nu este o condiţie pentru dezvoltarea unui melanom.

O aluni┼ú─â t─âiat─â, zdrobit─â, traumatizat─â este mai bine s─â fie ├«ndep─ârtat─â chirurgical ┼či analizat─â la laborator, pentru c─â nu putem ┼čti cum va decurge procesul de vindecare. Din fericire, transformarea nu este instantanee, ci sunt necesare multe s─âpt─âm├óni, luni, pentru ca un nev displazic s─â evolueze spre melanom.