Din ce motive se schimbă vocea când îmbătrânim?

Majoritatea oamenilor ar fi probabil de acord că este ușor să recunoști vocea unei persoane în vârstă.

Adesea, vocea unei persoane se stinge odată cu vârsta, devine mai neclară și răgușită în timp ce, la opul opus, vocile unora devin mai grave odată cu vârsta.

Vocea tuturor se schimbă în timp, cu mult dincolo de schimbarea vocii băieților în timpul pubertății. Trecând la vârsta adultă timpurie, apoi la vârsta mijlocie și la sfârșitul vieții, multe voci se ridică în ton, în timp ce unele coboară. Este corect să presupunem că astfel de schimbări au loc ca urmare a modificărilor aduse organismului.

Clinica Cleveland explică faptul că articulațiile laringelui, care formează cutia vocală, se pot rigidiza în timp, iar cartilajul se poate calcifica. Corzile vocale în sine pot deveni mai puțin flexibile și mai uscate, iar mușchii pot deveni mai slabi. Probleme precum astmul și alergiile joacă un rol, de asemenea, la fel ca și postura cuiva.

femeie la 50 de ani_shutterstock 1824965837 jpg

Mulți experimentează schimbarea vocii dupa vârsta de 50 de ani. Foto: Shutterstock

Vocile tuturor nu se schimbă în timp în același mod. După cum spune UT Southwestern Medical Center, vocile unor oameni încep să „scârțâie” de la 50 de ani, în timp ce alții nu vor da semne similare până la 80 de ani.

Acest lucru apare deoarece sănătatea corporală poate varia foarte mult în funcție de persoanele care aparțin exact aceluiași grup demografic. Deficiențele de sănătate pot fi, de asemenea, extrem de localizate, iar vocea, ca o creație a mușchilor, țesuturilor, membranelor, cartilajului, fluxului de aer, este un produs secundar al sănătății fizice localizate.

După cum explică Institutul Național pentru Surditate și Alte Tulburări de Comunicare, o multitudine de elemente complexe produc tonul natural și original al vocii cuiva - în special lungimea, grosimea și flexibilitatea corzilor vocale și forma cavităților din jur.

Universitatea din Minnesota explică că atunci când cineva vorbește sau cântă, aerul călătorește în sus prin faringe (gât), iar corzile vocale din laringele adiacent se deschid și vibrează ca niște steaguri în vânt. Vibrațiile mai rapide produc înălțimi mai mari, iar vibrațiile mai lente produc înălțimi mai mici. O persoană poate învăța să-și controleze forma și sunetul vocii, dar fiziologia înnăscută dictează o mare parte din suntetul natural.

Orice modificare a gâtului, a căsuței vocale etc., schimbă vocea cuiva, iar mușchii se micșorează odată cu vârsta, membranele mucoase se subțiază și țesutul conjunctiv precum cartilajul devine mai dur. Toate aceste schimbări produc ceea ce recunoaștem drept „voce în vârstă”.

Deși niciunul dintre noi nu poate împiedica procesul de îmbătrânire, există lucruri pe care le putem face pentru a ne întări vocea și a încetini deteriorarea întregului aparat vocal.

Acest lucru este deosebit de important pentru oamenii care trebuie să vorbească mult în fiecare zi, cum ar fi profesorii, avocații, oamenii de afaceri, artiștii interpreți și așa mai departe. Potrivit Institutului Național pentru Surditate și Alte Tulburări de Comunicare, persoanele din aceste profesii prezintă un risc mai mare de deteriorare vocală în timp.

Centrul Medical UT Southwestern spune că oamenii își pot examina gâtul, laringele și corzile vocale și pot apela la ajutorul unui patolog de vorbire. Medicii folosesc instrumente specifice, cum ar fi laringoscoapele, tuburi cu camere mici la capăt,  pentru a examina aparatul vocal sau pentru a face filmări video cu încetinitorul corzilor vocale în timp ce acestea vibrează. Există, de asemenea, analize acustice ale sunetelor pe care cineva le scoate în timp ce vorbește sau cântă, precum și electromiografie laringiană, care implică introducerea unor ace mici în cutia vocală pentru a măsura conductivitatea electrică.

În ceea ce privește tratamentul și prevenirea, WebMD sugerează fredonatul și cântatul zilnic, acasă. Utilizarea, dar nu utilizarea excesivă, este utilă. De asemenea, esteindicat să nu strigi prea mult, să nu fumezi, să bei suficientă apă și să dormi suficient.

Intervențiile medicale includ terapia vocală pentru a îmbunătăți puterea și rezistența vocală, o intervenție chirurgicală reconstructivă a gâtului mult mai invazivă și chiar injecții cu botox.

Sursa: Grunge