Obiceiuri care îți îmbătrânesc pielea

De la dușurile fierbinți până la dormitul pe o parte, iată o serie de obiceiuri de zi cu zi, despre care nu știai că îți îmbătrânesc pielea.

Potrivit medicului dermatolog Dev Patel, citat de The Sun, produsele pe care le folosești sunt „doar o piesă din puzzle-ului de acțiuni care pot contribui la îmbătrânirea pielii”.

Dr Dev Patel, citat de The Sun, explică șapte obiceiuri zilnice, care îți reduc flexibilitatea pielii și te lasă cu riduri .

Faci dușuri fierbinți 

Nimic nu este mai reconfortant decât un duș fierbinte la sfârșitul zilei sau când vremea este rece. Deși s-ar putea să te simți bine și relaxat când faci duș cu apă fiebinte, dr. Patel spune că pielea ta are de suferit pe termen lung.

„Apa fierbinte poate provoca inflamații la suprafața pielii, ducând la pierderea umidității. Gândiți-vă că, atunci când petreceți prea mult timp sub duș, degetele se încrețesc, pielea devine uscată și corpul are nevoie de o cremă hidratantă profundă.

dus jpg

Dușurile fierbinți și curățenia exagerată lezează pielea și promovează îmbătrânirea prematură. Foto: Shutterstock. 

Toate acestea sunt semne că umezeala a fost îndepărtată de pe piele din cauza apei fierbinți, ceea ce poate face ca liniile fine și ridurile să pară mai exagerate.”, explica dr. Patel.

Deși nu este foarte comod, mai ales în sezoanele mai reci, dr. Patel spune că: ”Apa de la duș ar trebui să fie călduță pentru a menține bariera sănătoasă a pielii, fără să se ajungă la începărtarea uleiurlor naturale, care sunt  esențiale pentru pielea suplă”.

De asemenea, recomandă că nu îți freci pielea cu prosopul, ci să o tamponezi ușor.

Îți freci ochii

„Acțiunile de împingere și tragere pot determina pielea sdin jurul ochilor să devină flască, în mod prematur și să crească nivelul de descompunere a colagenului”, a spus medicul.

„De asemenea, frecarea persistentă a ochilor poate deteriora în cele din urmă bariera pielii, care ajută la reținerea umidității pentru o piele suplă și la prevenirea infecțiilor.”

Pentru a combate ridurile, care strică elasticitatea pielii, dr. Patel a sugerat aplicarea unui ser corector care stimulează producția de colagen.

Exagerezi cu igiena

Este cu siguranță important să îți speli machiajul, crema solară și murdăria de pe față la sfârșitul zilei. Dar curățarea de mai mult de două ori pe zi îți poate îndepărta de pe piele de uleiurile naturale care o mențin hidratată și suplă.

Acest lucru poate deteriora bariera pielii, lăsând-o uscată și mai predispusă la dezvoltarea de linii fine, riduri și îmbătrânire prematură .

Dr Patel recomandă să evitați curățarea de mai mult de două ori pe zi și să folosești apă călduță,  așa cum ar trebui să faci și la duș.

El a adăugat: „Pentru a întări bariera pielii în timpul curățării, folosiți o formulă botanică cu ceramide pentru a hrăni pielea. De asemenea, asigurați-vă că produsul de curățare nu conține agenți tensioactivi duri, deoarece acest lucru poate provoca inflamații și uscăciune a pielii.”

Uiți că soarele este nociv

„Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu. Ei joacă un rol crucial în protejarea ochilor de razele UV dăunătoare. A nu-i purta într-o zi însorită poate duce de fapt la „riduri, pete de vârstă și o pierdere a elasticității pielii” din jurul ochilor”, potrivit doctorului Patel.

Ridurile laba gâștii din colțul exterior al ochilor, care în timp devin mai pronunțate sunt adesea, rezultatul efortului pe care îl faci să privești fără ochelari de soare, în zilele cu multă lumină.

Dr. Patel a spus:

 „Ca regulă,  ar trebui să purtați ochelari de soare, SPF15+ cu spectru larg și o pălărie cu boruri largi pentru protecție completă a feței în zilele însorite”.

Nu folosești cremă de protecție

Pielea întregului corp are nevoie de cremă cu factor de protecție atunci când este expusă la soare. Razele ultraviolete afectează pielea și favorizează îmbătrânirea prematură. La acest fenomen se adaugă și efectul ecranelor care accelerează la rândul lor îmbătrânirea  pielii expuse la lumina lor.

Dormi pe o parte

Probabil că ai o poziție preferată de somn, dar dacă acest lucru implică să dormi pe o parte sau pe fațănu este deloc bine pentru pielea ta, potrivit doctorului Patel.

„Este probabil ca fața să fie apăsată de pernă, ceea ce îți poate trage în jos toate structurile feței și poate contribui la lăsarea pielii”, a explicat el.

„Deoarece ne petrecem o treime din viață dormind, aceste pliuri create de pzoiția de somn se pot adânci, provocând riduri verticale, de aceea, cel mai bine este să încerci să te obișnuiești să dormi pe spate și să investești într-o față de pernă de mătase sau satin, deoarece acestea reduc frecarea pielii.

Bei cu paiul

 „Ocazional, consumul a câteva băuturi cu paiul este puțin probabil să provoace riduri permanente, dar mulți le folosesc în fiecare zi, iar strângerea zilnică și repetitivă a buzelor poate face ca ridurile din jurul gurii să devină mai pronunțate, fie că este vorba de ridurile date de zâmbet,  de pe marginea buzelor sau a ridurilor marionetă.”, explica dr. Patel.

Aceasta devine o problemă mai mult pe măsură ce îmbătrânim, deoarece nivelurile mai scăzute de colagen ne slăbesc pielea, ceea ce duce la riduri profunde, verticale în jurul gurii, ca urmare a strângerii repetitive, precizează medicul dermatolog, citat de The Sun.