Când sunt anormale contracţiile în sarcină

1 contractii sarcina jpg jpeg

Pe măsură ce sarcina se apropie de sfârşit, este posibil să te gândeşti adesea la contracţiile specifice naşterii. Pune-te în temă cu cele mai frecvente tipuri de contracţii la care te poţi aştepta, pentru a ştii când este vorba despre unele anormale care anunţă că bebeluşul poate fi în pericol.

Contracţiile sunt modul în care corpul te ajută să împingi bebeluşul în timpul naşterii. Uterul cuprinde bebeluşul, iar atunci când se declanşează travaliul, musculatura uterină se contractă, ceea ce-l ajută să ajungă în poziţia de naştere şi să treacă prin canalul de naştere. Pe de altă parte, a avea contracţii înainte de termen nu înseamnă neapărat că urmează să naşti. Unele arată pur şi simplu că uterul tău doar se pregăteşte pentru naştere. Iată cum să le deosebeşti!

 

Contracţiile timpurii

Este posibil să începi să simţi o strângere şi întărire a abdomenului încă din primul trimestru de sarcină, după a doua lună. Acest lucru semnalează că a început o pregătire a corpului tău pentru travaliu şi naştere. Uterul exersează pentru marele final al sarcinii. Cauzele contracţiilor timpurii includ întinderea ligamentelor în jurul uterului, deshidratarea, constipaţia. Dacă sunt însoţite de sângerări sau dureri, atunci sunt anormale şi trebuie să consulţi medicul care îţi urmăreşte sarcina pentru a exclude o sarcină ectopică sau un potenţial avort spontan.

 

Când este fals

Numite şi „travaliul fals‟, contracţiile Braxton Hicks sunt neregulate şi apar în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină sau, în unele cazuri, chiar şi în al doilea trimestru. Sunt de obicei mai uşoare decât cele ale travaliului real şi nu apar la intervale regulate. Contracţiile reale, tipice travaliului apar la intervale regulate şi sunt mult mai puternice decât cele numite Braxton Hicks. În general, acestea nu sunt dureroase, durează între 30 de secunde şi 2 minute şi pot fi declanşate de exerciţiile fizice sau actul sexual. Şi acestea semnalează că uterul se pregăteşte pentru naştere. Încearcă să calmezi crampele bând multă apă, făcând o baie caldă şi respirând ritmic.

Cum le deosebeşti de cele reale?

Unele femei însărcinate au contracţii Braxton Hicks la intervale regulate, în timp ce majoritatea gravidelor nu le observă. Contracţiile false nu se înrăutăţesc în timp şi nu-şi cresc frecvenţa. Se pot chiar diminua sau dispărea atunci când te mişti sau îţi schimbi poziţia corpului. În schimb, contracţiile adevărate cresc ca intensitate şi frecvenţă, de la nivelul unor banale crampe menstruale până la unele extrem de greu de suportat. „În prima fază a travaliului sau faza latentă, care pentru majoritatea femeilor este şi cea mai uşoară, dar şi cea mai lungă, contracţiile pot să fie la o distanţă de 30 de minute, dar nu rareori sunt şi la circa 5-10 minute. De obicei, acestea nu durează mult, în medie 30-45 secunde, uneori chiar mai puţin. Faza aceasta durează de obicei cam 8 ore la primipare, dar poate dura şi câteva ore sau chiar câteva zile‟, explică medicul ginecolog Alexandru Cărăuleanu.

Pot fi însoţite de de dureri de spate

Contracţiile adevărate ale travaliului pot provoca dureri de spate care evoluează până la un disconfort sever în partea inferioară a spatelui. Dacă durerea este intensă şi persistă în cea mai mare parte a spatelui, probabil că a început deja travaliul real. Durerea este dată de obicei de poziţia bebeluşului pe măsură ce el se pregăteşte să treacă prin canalul de naştere. Bebeluşii care sunt poziţionaţi cu capul în sus exercită adesea o presiune mai mare asupra nervilor din spatele mamei, provocând o senzaţie mai intensă de durere. Unele gravide simt presiunea contracţiilor mai acut în spate în timpul travaliului. Aceasta poate să se diminueze pe măsură ce se apropie momentul expulziei.

Atenţie!

Contracţiile care apar în mod regulat înainte de 37 de săptămâni de sarcină, cu o frecvenţă de 10 minute sau mai puţin pot semnala travaliu prematur.

Sfatul specialistului

Dr. Alexandru Cărăuleanu, medic primar obstetrică-ginecologie, competenţă în ecografie obstetricală, colposcopie, histeroscopie, Clinica dr. Cărăuleanu, Iaşi

Falsul travaliu are o serie de particularităţi, în special contracţii neregulate ca interval de timp care par însoţite de o senzaţie de presiune, contracţii şi dureri care scad dacă te plimbi prin cameră, schimbi poziţia sau faci o baie. Nu sunt progresive, adică nu cresc în intensitate sau frecvenţă.  Ar fi momentul să-ţi suni doctorul şi să te duci la spital când contracţiile devin mai dureroase şi mai prelungite. Durerile sunt simţite mai ales în abdomenul inferior şi iradiază în spate. Durerile nu se modifică dacă stai jos, dacă te plimbi sau dacă stai liniştită, ba dimpotriva se accentuează odată cu mersul.

Citeşte şi: Iată de ce este necesar triplul test în sarcină!