Cum este tratată o afecțiune care duce la apariția bolii de reflux gastro-esofagian?

image

Durerea în capul pieptului, regurgitația, respirația urât mirositoare, senzația de balonare și chiar durerea în gât, dificultatea la înghițire și răgușeala sunt semne și simptome care pot indica o hernie hiatală. Afecțiunea apare ca urmare a alunecării în torace a unei porțiuni din stomac sau din alte organe, fapt care face ca acidul gastric să urce spre esofag, favorizând dezvoltarea în timp a bolii de reflux gastro-esofagian. Aceasta din urmă este, de altfel, și cea mai întâlnită complicație a herniei hiatale.

În lipsa unui diagnostic corect și a tratamentului corespunzător, pacienții cu hernie hiatală se pot confrunta și cu esogafită, stricturi esofagiene, gastrită, esofag Barrett și chiar obstrucție gastrointestinală sau ischemia peretelui gastric. Pentru a preveni complicațiile produse de boala de reflux gastro-esofagian apărută în urma herniei hiatale, este important ca pacienții să se prezinte la un consult de specialitate chiar de la primele simptome. După o anamneză completă și un examen clinic detaliat, medicul va recomanda și o serie de investigații imagistice și funcționale, în vederea stabilirii diagnosticului corect și a celui mai potrivit tratament pentru fiecare pacient în parte.

Tratamentul herniei hiatale depinde de severitatea manifestărilor clinice și de dimensiunea herniei și poate include administrarea de medicamente specifice sau, atunci când acestea nu mai sunt eficace, intervenție chirurgicală.

Atunci când există indicație pentru tratamentul chirurgical al herniei hiatale, operațiile sunt efectuate atât clasic, cât și minim invaziv – prin proceduri laparoscopice sau prin chirurgie cu robotul. Operația pentru hernia hiatală implică readucerea organului herniat în abdomen, micșorarea hiatusului esofagian (orificiu prin care esofagul trece din torace în abdomen pentru a ajunge la stomac) în cazul în care acesta este lărgit, și întărirea, respectiv ancorarea hiatusului esofagian la diafragmă. În prezent, cea mai frecvent utilizată procedură chirurgicală pentru hernia hiatală este fundoplicatura Nissen, care vizează răsucirea în jurul esofagului inferior a fundului stomacului și suturarea la acest nivel, în vederea întăririi sfincterului esofagian și prevenției refluxului acid.

Chirurgia robotică a herniilor abdominale, inclusiv a herniei hiatale, rămâne cea mai avansată formă de tratament pentru astfel de afecțiuni, cu avantaje multiple pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, risc de complicații redus, recuperare rapidă și spitalizare de scurtă durată.

La Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar, intervențiile robotice pentru hernia hiatală, dar și pentru alte afecțiuni care au indicație pentru acest tip de tratament chirurgical, sunt realizate cu ajutorul robotului da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic chirurgical existent. Operațiile sunt efectuate în condiții de siguranță deplină într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii, de chirurgi foarte bine pregătiți. După intervenție, pacienții primesc îngrijiri avansate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic SANADOR, acreditată ca Secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.