De ce crampele abdominale care revin în mod constant pot fi o urgență medicală?

image

Crampele abdominale care trec și apoi revin, pierderea poftei de mâncare, starea de vomă, constipația, lipsa mișcărilor intestinale sau umflarea abdomenului sunt semne și simptome care pot indica o ocluzie intestinală, o urgență medicală care necesită tratament imediat.

Într-o astfel de situație, la nivelul intestinului subțire sau al colonului (penultima parte a intestinului gros) se produce un blocaj complet, iar tranzitul intestinal este oprit. În funcție de locul unde s-a produs obstacolul, se produce și succesiunea manifestărilor clinice. De exemplu, o obstrucție la nivelul tubului digestiv superior va produce vărsături, iar pacientul nu se va mai putea alimenta și hidrata. Ulterior, se va opri și tranzitul pentru materiile fecale și gaze. În schimb, un obstacol pe colon, la nivelul rectului, va face ca tranzitul intestinal să se oprească brusc, iar vărsăturile să apară ceva mai târziu.

Cauzele apariției ocluziei intestinale pot fi multiple, de la o diverticulită sau o apendicită complicată până la o eventrație sau o hernie strangulată și chiar un cancer colorectal. Dacă nu se intervine în cel mai scurt timp, starea pacientului se poate degrada foarte repede, iar potențialele complicații pot pune viața pacientului în pericol.

Ocluzia intestinală este o urgență medicală, astfel că tratamentul trebuie instituit cât mai repede. Prin urmare, pacientul trebuie să meargă imediat la spital. Aici, medicul urgentist îl examinează clinic cu atenție, îi face o serie de analize de laborator și investigații imagistice, în vederea stabilirii unui diagnostic corect și a tratamentului corespunzător.

Pentru ocluzia intestinală, prima intenție terapeutică este tratamentul chirurgical, printr-o intervenție de chirurgie generală. În funcție de cauza care a produs ocluzia, se va interveni imediat sau, în cazul pacienților cu cancer, în timpul unei scurte ferestre de timp.

În prezent, datorită noilor tehnici și tehnologii medicale, ocluzia intestinală poate fi rezolvată și minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică. La Spitalul Clinic SANADOR, datorită Compartimentului de Primiri Urgențe (CPU), pacienții beneficiază de cele mai bune îngrijiri medicale cu caracter de urgență. Datorită celor 21 de linii de gardă care funcționează în permanență, bolnavii au acces la SANADOR la consulturi interdisciplinare și, dacă este cazul, sunt internați în spital, la Departamentul de Chirurgie Generală. Atunci când se impune tratamentul chirurgical, intervențiile se efectuează în condiții de maximă siguranță, atât clasic, cât și minim invaziv – laparascopic sau robotic, blocurile operatorii fiind dotate la cel mai înalt nivel. Intervențiile sunt efectuate de chirurgi foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență în tratamentul chirurgical al diferitelor afecțiuni ale sistemului digestiv.