De ce ar trebui să nu-ți reții strănutul?

Dr. Theresa Larkin, profesor asociat la Universitatea din Wollongong, a avertizat despre o listă de afecțiuni grave care pot apărea pur și simplu prin faptul că ne reținem strănutul.

Adesea, încercăm să ne reținem strănutul de teamă să nu răspândim microbi într-un loc public sau pentru a evita să facem zgomot nedorit într-un mediu liniștit. Dar știați că, făcând acest lucru, riscați să vă provocați vătămări grave corpului?

stranut barbat jpg

Foto: Shutterstock

Potrivit medicului Theresa Larkin, profesor asociat de Științe Medicale la Universitatea Wollongong din Australia, înăbușirea strănutului poate transmite în mod periculos presiune către alte zone ale corpului și de aici, o mulțime de probleme.

Într-adevăr, închiderea gurii sau blocarea nasului crește presiunea din 5 până la 20 de ori.

 „Vă poate deteriora ochii, urechile sau vasele de sânge”, a spus Dr. Larkin pentru The Sun. „Deși riscul este scăzut, au fost raportate anevrism cerebral, gât rupt și plămâni afectați”.

Anevrism

Deși este rară, o creștere a presiunii la nivelul feței poate duce la un anevrism cerebral. Potrivit medicilor, acest lucru se întâmplă atunci când există o umflătură într-un vas de sânge slăbit. Un vas de sânge spart în creier poate duce la infiltrarea sângelui în jurul său, în craniu, ceea ce pune în pericol viața. Acest lucru poate provoca leziuni semnificative ale creierului, dovedindu-se fatal în aproximativ 60% din cazuri.

Leziuni la nivelul gâtului

În 2018, un britanic și-a rupt gâtul în timp ce încerca să se oprească de la strănut. În urma calvarului său, BMJ a raportat că prin strângerea nasului și a gurii înainte de strănut, presiunea i-a rupt țesutul moale de la nivelul gâtului și l-a lăsat pe tânărul de 34 de ani cu dureri intense, încât și abia mai putea reuși să vorbească sau să înghită. Bărbatul a susținut mai târziu că a simțit o senzație de pocnire în gât, care în curând a început să se umfle.

Plămâni afectați

Înăbușirea strănutului te paote lăsa cu o senzație de plinătate inconfortabilă în piept. Dr. Jason Abramowitz, medic otolaringolog la Allergy Associates din New Jersey, explică că acest lucru se datorează exercitării presiunii asupra diafragmei, mușchiul din piept care ne ajută să respirăm.

Din nou, deși probabilitatea este mică, s-au raportat că prea mult aer și presiune au rămas prinse în diafragmă. Din punct de vedere medical, afecțiunea este cunoscută sub numele de pneumotorax atunci când aerul este prins între un plămân și peretele toracic. Când este implicată doar o cantitate mică de aer, problema se poate rezolva de la sine. Cantități mai mari, totuși, pot duce la deces dacă nu sunt tratate.

Infecție a urechii

Reținerea strănutului în timpul crizelor de răceală sau gripă poate duce la o infecție a urechii medii. Acest lucru se datorează faptului că strănutul vă ajută să vă curățați nasul de orice nu ar trebui să existe - cel mai important, bacteriile. Împingerea aerului sau mucusului plin de bacterii înapoi în urechea medie poate provoca infecție, raportează Clinica Cleveland.

Leziuni la nivelul ochilor și urechilor

Reținerea strănutului are potențialul de a provoca ruperea capilarelor din ochi, nas și timpan. Acest lucru poate duce la deteriorarea superficială a feței sub formă de pete roșii, potrivit dr. Abramowitz.

„S-ar putea să vedeți o pată roșie pe globul ocular sau chiar să aveți o mică sângerare nazală”, a explicat el. „În cazurile mai severe, poate provoca, de asemenea, o ruptura a timpanului”. O astfel de leziune tinde să se vindece în câteva săptămâni, dar se știe că la modul extrem, poate provoac pierderea permanentă a auzului.

Sursa:  Mirror