De ce adolescenții devin violenți? Află factorii care declanșează comportamentul ostil

Pe măsură ce un copil crește, trece prin multe schimbări fizice, emoționale și sociale, în special în anii adolescenței.

Psihologia socială definește agresiunea adolescenților ca orice act sau comportament care urmărește să rănească o altă persoană sau un animal sau să deterioreze fizic bunurile altcuiva.

Câteva exemple comune de agresiune la adolescenți includ: acte fizice de violență, folosirea un limbaj aspru, înjurături, a strica lucrurile preferate ale prietenilor sau fraților lor, intenționat, răspândirea de zvonuri și bârfirea colegilor, vandalizarea unor spații (sala de clasă, locuri publice).

atac cutit jpeg

Este bine de știut că un act de agresiune nu este întotdeauna violent; cu toate acestea, un act de violență este întotdeauna agresiv. Foto: Shutterstock

Există două tipuri principale de agresiune în cazul adolescenților:

Agresiune impulsivă: Cunoscută și sub denumirea de agresiune afectivă sau emoțională, acest tip rezultă direct din ceea ce simte copilul, este de obicei incontrolabil și spontan.

Agresiune instrumentală: aceasta este cunoscută și sub denumirea de agresiune cognitivă și, de obicei, implică mai multă planificare, intenție și un scop specific decât tipul impulsiv.

Ce provoacă agresiunea adolescenților?

Majoritatea psihologilor definesc agresiunea adolescenților ca fiind actul de a provoca rău altora. Cu toate acestea, are efecte adverse și asupra individului.

Iată unele dintre efectele negative pe care le provoacă în propria lor viață:

·      Probleme în familie, care pot duce la separarea părinților

·      Debutul sau agravarea tulburărilor de sănătate mintală

·      Risc de vătămare fizică din cauza comportamentului nesăbuit

·      Relații interpersonale tensionate

·      Leziuni cauzate de bătăi

·      scădere a progresului academic și personal al copilului

·      Izolare socială

·      Eșec la examene

·      Un sentiment de lipsă de speranță sau de neputință

·      Depresie

·      Abuzul de substanțe sau alcoolism

·      Un risc crescut de amenzi, arestare, încarcerare și alte probleme legale

·      Retragerea din societate și din funcțiile sociale

Părinții trebuie să identifice semnele agresiunii adolescenților atunci când apar, și trebuie să fie atenți înclusiv la atacuri de furie intensă, acțiuni impulsive sau spontane, temperament scăpat de sub control, iritare și tendința de a deveni frustrat rapid.

Există mai multe cauze ale agresiunii adolescentine. Părinții trebuie să fie conștienți și să evite declanșarea oricărui comportament ostil la adolescenți și să fie atenți dacă există urmatoarele condiții:

A.D.H.D. (Tulburare hiperkinetică cu Deficit de Atentie) sau A.D.D. (Tulburare de atentie): Impulsivitatea este una dintre caracteristicile de bază ale A.D.D. și A.D.H.D. care poate duce la agresiune , deoarece copilul nu se gândește la consecințele acțiunilor lui.

Tulburări de dispoziție: Majoritatea adolescenților afectați de tulburări de dispoziție, cum ar fi tulburarea bipolară, sunt mai predispuși să manifeste un comportament agresiv, în special în timpul fazei lor maniacale.

Tulburări de comportament: orice copil care are probleme emoționale sau comportamentale grave poate fi, de asemenea, agresiv, violent și ostil față de familia, colegii de clasă sau membrii societății din jurul său.

Tulburări de învățare sau probleme de comunicare: Adolescenții cu antecedente de dificultăți de învățare, cum ar fi autismul sau sindromul Asperger, pot fi frustrați mai ușor și pot ataca atunci când nu își pot exprima corect sentimentele.

Leziuni la cap: uneori, părinții pot să nu fie conștienți de faptul că orice copil sau adolescent care a suferit o comoție cerebrală sau s-a rănit capul în mod repetat poate avea leziuni cerebrale subiacente. Cele mai frecvente zone care pot fi afectate sunt cele legate de controlul furiei și impulsivitate, ceea ce duce la agresivitatea adolescenților.

Abuz fizic sau sexual: în 2016, cercetările au arătat că aproape 72% dintre victimele abuzului din copilărie se implică în violență fizică.

Dependența de droguri sau alcoolismul: Consumul de alcool sau droguri la o vârstă fragedă poate avea un impact negativ asupra funcției creierului adolescenților, ceea ce duce la un risc mai mare de agresiune la adolescenți.

Alergii alimentare: Intoleranța la alimente precum lactate, gluten, zahăr, soia și porumb pot duce la probleme mentale și fizice, inclusiv agresivitate.

Cum afectează agresivitatea adolescenților individul și societatea?

Alături de efectele fizice și mentale pe care le suferă individul, există efecte adverse grave asupra societății din cauza creșterii violenței asociate agresiunii la adolescenți.

Omuciderea în adolescență și alte violențe non-fatale contribuie în mod semnificativ la creșterea cazurilor de moarte prematură, dizabilitățil și răniri, în întreaga lume. Această violență afectează, de asemenea, funcționarea socială și psihologică a unei persoane și prietenii și familia victimelor.

Agresiune adolescenților și violența lor poate crește costul serviciilor de sănătate și justiție și, în același timp, scade productivitatea și valoarea proprietății.

Ce poți face pentru a preveni comportamentul agresiv?

Iată câteva modalități de a accelera modul în care te descurci cu un adolescent care riscă să fie agresiv:

Consiliere, care poate ajuta copilul să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile sale și să-și rezolve problemele relaționale.

Consiliere familială care să conducă la găsirea de soluții la orice cauze subiacente ale agresiunii la adolescenți poate ajuta la reducerea acesteia.

Medicație, care este necesară în principal pentru acei adolescenți care au fost diagnosticați cu probleme neurologice sau psihiatrice.

Stabiliți reguli clare: crearea unei liste clare de reguli care să sublinieze comportamentul pozitiv așteptat de la copil îl poate ajuta să depășească formele impulsive de agresivitate.

Tehnici de relaxare: Acestea pot fi foarte utile dacă motivul din spatele agresiunii adolescenților provine din presiunea de la școală, inclusiv din presiunea colegilor sau din alte situații stresante. Învățarea unor astfel de tehnici îi poate ajuta să depășească ei înșiși crizele de furie și să-și ușureze comportamentul agresiv.

Citește și Ochii roşii, semn al unei boli care poate duce la orbire. Iată despre ce poate fi vorba!