Cum știi dacă ai scabie?

Dacă pielea ta prezintă umflături roșii care îți produc mâncărime puternică, cauza ar putea fi un acarien, care produce afecțiunea numită scabie.

 Iată ce trebuie să știți despre infestarea contagioasă cunoscută sub numele de scabie, și în mod popular, râie,  și cum să o recunoașteți, astfel încât să o poți trata înainte ca mâncărimea și afectarea pielii să fie insuportabile.

Ce este scabia?

Este o afecțiune a pielii cauzată de o infestare de acarieni microscopici cu opt picioare numite Scarcoptes scabiei. Acarienii respective provoacă mâncărime extremă și erupții cutanate. Simptomele se dezvoltă după ce femelele pătrund în pielea umană și depun ouă. Când ouăle eclozează, acarienii tineri revin la suprafața pielii prin vizuinile create de femele. Fără tratament, ciclul se repetă pe măsură ce tinerii acarieni se împerechează și sapă sub piele pentru a-și depune ouăle.

Cum arată scabia?

Erupția ia forma unor umflături mici, roșii, care pot arăta ca niște coșuri, mușcături de insecte, urticarie sau noduri sub piele. S-ar putea să poți vedea urmele vizuinii tubulare create de acarieni, sub formă de linii ridicate de vezicule sau denivelări minuscule. Unii oameni dezvoltă pete solzoase care seamănă cu eczema.Ț

image

Mâncărimea foarte puternică este cel mai suparător simptom al scabiei. Foto: Shutterstock

Deoarece erupția cutanată este însoțită de mîncărime foarte puternică, rănile care pot rezulta din zgârierea constantă a pielii se pot infecta. Mâncărimea este mai gravă noaptea și poate strica somnul.

O categorie mai puțin obișnuită, dar mai severă de scabie este cea cu crustă sau norvegiană apare atunci când un număr excepțional de mare de acarieni invadează pielea. Pot exista sute sau mii de acarieni, în comparație cu doar 10 sau 20 în scabia tipică.

Persoanele cu scabie cu crustă dezvoltă cruste groase de piele care conțin acarieni și ouă. Ei pot sau nu să aibă mâncărime și nici erupție cutanată.

Odată ce s-a propdus infecția, simptomele se pot dezvolta patru până la opt săptămâni mai târziu. De asemenea, este posibil să se răspândească scabie la alții atât în stadiul pre-simptomatic, cât și în cel simptomatic.

Adulții care contractează scabie au tendința de a dezvolta erupție cutanată în anumite zone ale corpului, care includ:

·       Axile

·       Între degete

·       Încheietura cotului

·       Laturile încheieturilor

·       Talie

·       În jurul mameloanelor

·       Genunchi și în spatele lor

·       Fesele

·       Organele genitale masculine

·       Talpile picioarelor

·       Zone acoperite de bijuterii cum ar fi brățări, ceasuri și inele

Sugarii și copiii foarte mici sunt mai susceptibili de a face scabie pe:

·       Cap

·       Față

·       Gât

·       Palme

·       Talpile picioarelor

Cum faci scabie?

Scabia se transmite prin contact prelungit piele pe piele, cu cineva care o are. O îmbrățișare rapidă sau o strângere de mână este puțin probabil să răspândească scabia; este mai probabil să provină de la cineva cu care ai petrecut mai mult timp alături, sau prin activitate sexuală. De asemenea, poți contracta scabie atingând obiectele personale pe care le-a folosit cineva cu râie, cum ar fi prosoape, mobilier, lenjerie de pat și îmbrăcăminte, deși acest mod de transmitere este mai puțin frecvent. Nu se ia scabie de la animale care sunt infectate.

Cine face scabie?

Scabia nu are nimic de-a face cu igiena personală proastă sau cu mizeria, oricine poate face scabie. Persoanele care sunt mai vulnerabile la contractarea scabiei sunt:

·       Copii

·       Mamele copiilor mici

·       Adulti și tineri activi sexual

·       Persoanele care locuiesc în grupuri, cum ar fi casele de bătrâni,

·       Oamenii mai în vârstă

·       Persoanele cu un sistem imunitar slăbit

·       Persoanele care au primit un transplant de organe

Scabia cu crustă (norvegiană) afectează în primul rând persoanele în vârstă și pe cele cu un sistem imunitar slăbit, dizabilități sau afecțiuni neurologice. Este mai contagioasă decât râia tipică, deoarece se răspândește prin contactul de la persoană la persoană și, de asemenea, prin eliminarea crustelor pielii. Când crustele cad, acarienii din interior pot supraviețui până la o săptămână, ceea ce le dă timp să găsească o altă gazdă.

Tratamentul scabiei

Dacă bănuiești că ai putea avea scabie, consultă imediat un dermatolog. Va răzui pielea și va căuta acarieni și ouăle lor, folosind un microscop.

Scabia se tratează cu medicamente numite scabicide, care ucid acarienii. Deși aceste medicamente ucid acarienii rapid, mâncărimea poate dura câteva săptămâni. Pielea se vindecă, de obicei, în patru săptămâni.

Tratarea scabiei cu cruste este mai dificilă, iar tratamentul poate dura câteva săptămâni sau mai mult.

Unora dintre pacienții cu scabie li se pot prescrie medicamente suplimentare, cum ar fi un antibiotic (dacă este prezentă o infecție) și medicamente pentru a ajuta la controlul mâncărimii, cum ar fi o cremă cu steroizi și un antihistaminic.

Deoarece scabia este foarte contagioasă, dermatologul îți poate recomanda ca membrii familiei și partenerii sexuali să fie și ei tratați pentru râie. De asemenea, va trebui să faci o curățare temeinică a casei, inclusiv aspirarea podelelor, a covoarelor și a tuturor mobilierului tapițat.

Articole precum prosoape, cearșafuri, pături și îmbrăcăminte trebuie spălate în apă fierbinte și uscate la căldură. O altă opțiune este să sigilați articolele într-o pungă de plastic timp de cel puțin 72 de ore, deoarece acarienii care nu se află în crustele pielii mor în câteva zile fără gazdă.

Vestea bună este că nu este nevoie să folosești insecticide sau fumiganți pentru a scăpa de acarieni - de fapt, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor nu le recomandă și, deoarece acarienul scabiei nu poate supraviețui pe animale, nu este nevoie să-ți tratezi animalul de companie.