Cum se manifestă tulburarea bipolară? Specialistul explică
Agitaţia şi episoadele maniacale însoţesc tulburarea bipolară. Foto: Shutterstock
„Tulburarea afectivă bipolară (TAB) este o afecțiune psihică ce se caracterizează prin alternarea episoadelor de manie (dispoziție euforică, energie excesivă, impulsivitate, necesar scăzut de somn” și a episoadelor de depresie (dispoziție depresivă, energie scăzută, lipsă de interes pentru activități)”, spune Irina Pavel, medic specialist psihiatru în cadrul clinicii de psihoterapie și psihiatrie.
Există două tipuri principale de tulburări bipolare: bipolare I și bipolare II. Conform Manualului de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale, tulburarea bipolară I este caracterizată de episoade de manie severă și adesea depresie. Tulburarea bipolară II presupune o formă mai puțin severă de manie, numită hipomanie, scrie verywellmind.com.
Ce simptome prezintă
Tulburarea bipolară este caracterizată de o serie de simptome care pot include episode maniacale sau hipomaniacale, cele două tipuri având aceleași simptome, dar în manie sunt mai severe: depresie, energie crescută, agitație, somn redus, comportamente riscante (impulsiviatate, cheltuieli excesive etc). De asemenea, mania poate provoca episoade psihotice, adică rupturi de realitate, informează mayoclinic.org.
Care sunt cauzele tulburării bipolare
Nu există o cauză exactă a acestei afecțiuni psihice, dar factorul ereditar joacă un rol important în declanșarea bolii. Alți factori care pot contribui la instalarea tulburării bipolare sunt: anomalii ale circuitelor cerebrale, nereguli ale neurotransmițătorilor și factorii de mediu, precum traumele și abuzul suferit de pacient în perioada copilăriei.
Cum se diagnostichează
În momentul diagnosticării cu tulburare bipolară, medicul psihiatru trebuie să excludă eventuale alte afecțiuni mintale, precum schizofrenia. Diagnosticul de tulburare bipolară se poate stabilii în urma unor teste imagistice (scanare CT sau RMN al creierului), electroencefalogramă (EEG), precum și prin alte metode.
Tratementul tulburării bipolare poate include o serie de medicamente precum antipsihotice, antidepresive sau o combinație dintre acestea, în funcție de recomandările medicului specialist.
Pot persoanele cu tulburare bipolară să ducă o viață echilibrată? Sfatul specialistului
Irina Pavel, medic specialist psihiatru, spune că persoanele diagnosticate cu tulburare bipolară afectivă(TAB) pot duce o viață echilbrată dacă au parte de sprijin și respectă o serie de recomandări, precum urmarea tratamentului farmacologic. „ Medicația, cum ar fi stabilizatorii de dispoziție sau antipsihoticele atipice, este esențială. Tratamentul este necesar atât în timpul episoadelor, cât și ulterior, pentru prevenția unor recăderi. De aceea, este important ca pacienții să urmeze planul de tratament stabilit de medic, chiar și atunci când se simt bine. Modificările în schema terapeutică fără indicație medicală pot duce la efecte secundare sau reapariția simptomatologiei caracteristice.”, avertizează medicul psihiatru.
Printre recomandările medicului psihiatru Irina Pavel se adaugă și psihiterapia pe termen lung. „Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) este cea mai utilizată formă de terapie pentru a învăța tehnici de gestionare a emoțiilor sau a ameliora gânduri sau comportamente ce pot cauza oscilații în dispoziție. În plus, ajută la recunoașterea semnelor timpurii ale episoadelor maniacale sau depresive și poate crește aderența la tratamentul medicamentos.”, spune specialista. De altfel, Irina Pavel adaugă faptul că alegerea celei mai bune forme de terapie se face, împreună cu un psihiatru, luând în considerare necesitățile medicale ale fiecărui pacient. Alte recomandări sunt reprezentate de importanța respectării unei rutine cu un program de somn adecvat, mese și activități. „Tulburările de somn sunt un factor de risc major și pot precipita o decompensare. Astfel, este necesar să ne îngrijim de igiena somnului și să avem un stil de viață echilibrat.”, adaugă Irina Pavel, medic specialist psihiatru. Alte sfaturi de care este bine să țină cont o persoană diagnosticată cu TAB sunt gestionarea stresului prin practicarea tehnicilor de relaxare precum respirația profundă, astfel încât pacientul să dobândească o stare de calm și de echilibru emoțional. Sprijinul social, constituit de susținerea celor dragi(familia, prietenii și grupurile de suport), precum și psihoeducația prin care se caută înțelegerea acestei afecțiuni de la simptomatologia bolii până la modalități de tratament, constituie factori ce favorizează adaptarea persoanei cu TAB în societate.
„Managementul tulburării afective bipolare implică o echipă multidisciplinară incluzând psihiatrul, psihoterapeutul, medicul de familie și nu în ultimul rând familia pacientului. O relație terapeutică solidă între medicul psihiatru, pacient și familia acestuia creează un mediu de încredere, iar printr-o comunicare continuă și deschisă se pot identifica timpuriu modificări în dispoziție și se poate adapta rapid planul terapeutic. Astfel, o colaborare strânsă medic-pacient-familie ajută la o gestionare eficientă a bolii, reduce riscul de recădere și îmbunătățește calitatea vieții. ”, concluzionează specialista.
De Anca-Teodora Popa
Surse