Cum se manifestă boala Parkinson la tineri. Confesiunile unor pacienţi

Parkinson jpg

Asociația pentru Sănătatea Creierului (ASC) atrage atenția asupra faptului că la nivel internațional se estimează o dublare a cazurilor de Parkinson până în 2050, fiind afecțiunea neurologică cu cea mai mare creștere.

În plus diagnosticul începe să survină din ce în ce mai mult și la persoane mai tinere. Deși această afecțiune este cel mai des întâlnită după vârsta de 65 de ani, în 2023 au fost diagnosticate în țara noastră, conform datelor INSP, peste 200 de persoane sub 50 de ani, 28 dintre ele fiind sub 35 de ani.

În România numărul persoanelor nou diagnosticate este în medie, conform datelor INSP 2019 - 2023, de 8.485 pers./an, în 2023 înregistrându-se 10.032 pers. nou diagnosticate, cu aproximativ 20% mai mult decât în 2022 și 40% față de 2019. În România nu se cunoaște numărul total al persoanelor afectate de Parkinson, estimarea fiind de aproximativ 80.000 persoane.

 "Nu mă recunosc în imaginea stereotipă a bolii Parkinson"

Luisa, o persoană tânără cu Parkinson ne povestește: “Parkinson este mai mult decât un bătrân tremurător. Nu mă recunosc în imaginea stereotipă a bolii Parkinson în care vezi doar trunchiul aplecat și mersul târșit, simt mult mai mult disconfort din cauza simptomelor invizibile și a efectelor secundare ale tratamentului. Sunt bine deocamdată și am speranțe că datorită tratamentelor voi avea o viață lungă înainte, dar rămâne stresul traseului parcurs până la a ști cu ce mă confrunt. Am fost diagnosticată cu boala Parkinson cu debut precoce după un DATscan făcut în Germania. Diagnosticul a venit foarte greu deoarece în România nu dispunem de aparatura de ultimă generație care asigură diagnosticul precis, util în special la cei sub 60 de ani. Am fost nevoită să merg la prea mulți doctori până să am un verdict. De aceea militez pentru acces la aceste tehnologii. Spitalele de stat au însă un proces greoi de a aduce astfel de echipamente de ultimă generație, iar prețurile sunt uriașe pentru a putea fi acoperite din buzunarul majorității celor care au o astfel de nevoie.”

Parkinson se manifestă prin tremor, rigiditate musculară, încetinirea mișcărilor, instabilitate posturală și dificultăți de echilibru, prezentând și numeroase afectări non-motorii ca tulburări de somn, anxietate și depresie, oboseală accentuată, probleme cognitive, constipație, durere, salivație excesivă, scăderea tensiunii la ridicarea în picioare etc. Majoritatea pacienților mai tineri sunt diagnosticați greșit, ceea ce duce la întârzieri în tratamentul și gestionarea bolii. De asemenea, se confruntă cu provocări diferite de cele ale persoanelor care sunt diagnosticate mai târziu în viață.

Este nevoie de mai multă conștientizare a bolii Parkinson cu debut precoce, deoarece unele studii sugerează că incidența sa este în creștere, mergând împotriva credinței comune că întotdeauna creșterea cazurilor de Parkinson se datorează îmbătrânirii populației.

"Aceleași simptome cu omologii mei mai în vârstă"

“Ca pacient mai tânăr prezint aceleași simptome cu omologii mei mai în vârstă – tremor al mâinii și piciorului, dureri, încetinire a mișcării, rigiditate a membrelor, dificultăți de concentrare, pierderi de memorie de scurtă durată - dar cu unele diferențe notabile. Distonia, o tulburare de mișcare caracterizată prin contracții musculare susținute sau intermitente, intervine în special după ce fac exerciții fizice sau stau mult la calculator utilizând mouse-ul. Dar tulburările de mers, problemele gastro-intestinale și pierderea simțului mirosului nu le-am sesizat încă. Parkinson este mai mult decât un diagnostic și tratament, are impact asupra mea zi de zi, mă tem pentru afacerea mea, pentru susținerea copiilor și familiei, pentru cum mi se schimbă viața și mă schimb eu.”, ne-a spus dl. George din Tulcea.

Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă cauzată de distrugerea progresivă a neuronilor care produc dopamină. Genetica poate să joace un rol, pacienții cu debut precoce fiind mai susceptibili de a avea o mutație asociată acestei boli. Totuși, aproximativ 80% din cazurile cu debut precoce și 93% din cazurile cu debut tardiv, nu au o cauză cunoscută.

Pentru prima dată în România, la cererea ASC și cu ajutorul ANPDPD, avem o situație a persoanelor din România cu boală Parkinson care au solicitat și primit certificat de handicap. În martie 2025 se înregistra un total de 27.865 persoane, din care 1.774 pers. locuiesc în București și jud. Ilfov. Dintre acestea 14.750 pers. aveau grad grav, 12.367 pers. grad accentuat și doar 743 pers. grad mediu, restul de 5 pers. având doar ușoare deficiențe.