Cum să oprești șirul urinărilor frecvente noaptea
Prima măsură pe care o puteți lua este să nu mai beți apă cu două ore înainte de culcare, scrie Clinica Cleveland.
Dacă urinarea frecventă te ține treaz până noaptea târziu și îți perturbă capacitatea de a dormi, s-ar putea să fii în căutare de soluții. Vestea bună este că, dacă vezica urinară te trezește la orice oră din noapte pentru a urina, ceea ce medicii numesc nicturie, există schimbări mici, dar eficiente, pe care le poți face pentru un somn mai bun.
Dar este, de asemenea, importantă discuția cu medicul, deoarece urinarea frecventă poate fi mai mult decât un aspect neplăcut al vieții. Ar putea fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni medicale spune medicul urolog Emily Slopnick, citat de Clinica Cleveland

Urinările frecvente pot fi consecința unor boli. Foto: Shutterstock
De ce apar urinările frecvente?
În multe cazuri, urinarea frecventă este un simplu efect secundar al îmbătrânirii. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru produce mai puțin din hormonul care ne permite să reținem lichide. Din această cauză, vezica noastră se umple mai rapid și nu mai poate reține urina, fapt agravat pe măsură ce îmbătrânim. De asemenea, este mai probabilă urinmarea frecventă la gravide.
Totuși, urinatul frecvent poate fi și un simptom al unor afecțiuni mai grave, cum ar fi: diabetul, sindromul vezicii urinare hyperactive, infecții ale tractului urinar (ITU) sau probleme cu prostata.
Frecvența urinărilor poate varia în funcție de cât de mult beți, de ce tipuri de lichide beți și de ce medicamente iei. De exemplu, diureticele sau „pastilele împotriva retenției de apă” te fac să urinezi mai des. Anumite alimente precum băuturile alcoolice, cafeaua, strugurii și iaurtul pot irita vezica urinară te pot face să urinezi (sau să simți că trebuie să urinezi) mai des.
Ce poți face?
Monitoriează cât de multe lichide bei, ce alimente consumi, dacă iei un diuretic și cât de des, și calculează de câte ori și la ce interval de timp urinezi. Dacă urinezi de 10 ori în 24 de ore, poate fi prea mult. Totuși, dacă aveți de luat diretice, ar trebui să le programați imediat după masa de prânz .În acest fel, medicamentul va determina organismul să producă mai multă urină după-amiaza și înainte de culcare, fapt care conduce la o producție mai mica de urină peste noapte.
Fără lichide înainte de culcare
Să bei lichide aproape de ora de culcare poate duce la urinare frecventă noaptea. De asemenea, limitează consumul de alcool și cofeina, care sunt stimulente ale vezicii urinare. Dacă vă confruntați cu urinarea pe timp de noapte, reduceți aportul de lichide la o singură băutură hidratantă și la o ceașcă de cafea.
Verificați dacă există apnee în somn
În timpul somnului profund, corpul nostru produce hormoni antidiuretici. Acest lucru ne permite să reținem mai mult lichid peste noapte. Persoanele cu apnee în somn nu intră în stadiile profunde ale somnului, așa că organismul lor nu produce suficient din acest hormon. În plus, scăderea nivelului de oxigen în timpul episoadelor de apnee determină rinichii să excrete mai multă apă. În acest caz, tratarea apneei în somn ar trebui, de asemenea, să ajute la reducerea urinărilor pe timp de noapte.
Fă sport
Dacă suferi de retenței de apă, înseamnă că lichidul acumulat în extremități pe timpul zilei fi reabsorbit în sistem odată ce te întinzi și dacă picioarele sunt în același plan cu inima. În această situație, lichidul se va îndrepta către rinichi pentru a fi procesat. Pentru a rezolva această problemă, faceți exerciții fizice.
Specialiștii spun că este normal să faci pipi de patru până la opt ori într-o zi, dar dacă mergi la baie mai mult decât atât, sau dacă te trezești pentru a merge la baie de mai multe ori într-o seară, poți avea nevoei de medic.
Chiar dacă urinarea frecventă este o consecință a îmbătrânirii, este bine să reții că, după vârsta de 70 de ani, 3 urinări pe noapte sunt un semnal de alarmă.
Citește și Iată ce probleme de sănătate se pot agrava toamna