Cum poți să previi și să tratezi surmenajul?
Fiecare persoană a avut cel puțin o dată în viață o perioadă de surmenaj fizic sau intelectual. Nu este deloc plăcut, iar recuperarea va fi de durată, așa că este mai bine să previi decât să tratezi. Surmenajul este o stare de oboseală extremă însoțită de dureri de cap, iritabilitate, scăderea capacității de concentrare și, uneori, insomnii. În această perioadă, unele afecțiuni cronice ar putea recidiva. Surmenajul este modalitatea corpului de a te avertiza că ai nevoie de o pauză și de o schimbare în viața ta. În cele ce urmează, îți vom spune cum poți preveni și trata surmenajul.

Cum poți să tratezi surmenajul?
Este bine să știi că surmenajul, indiferent de natura lui, nu se va trata doar cu somn. În cele mai multe cazuri, indiferent cât ai dormi, tot vei resimți oboseală și moleșeală. De aceea, este important ca, pe lângă odihnă, să aplici și alte metode de recuperare. Încearcă să te hidratezi corespunzător, iar cea mai mare parte a lichidelor să fie reprezentată de apa plată. Organismul are nevoie de apă pentru a se hidrata mai ușor. Apoi, încearcă să incluzi în alimentație cât mai multe fructe și legume proaspete. Verifică dacă în fiecare zi consumi suficiente calorii și dacă valorile nutriționale sunt îndeplinite. Înlocuiește pe cât posibil prăjelile, care se digeră mai greu, cu alimente pregătite la cuptor.
Foarte importante sunt și suplimentele alimentare, așa cum este benesio tonico forte. În perioada de recuperare, nu ar trebui să îți lipsească vitamina B12 și aminoacizii atât de importanți pentru refacerea organismului.
Dacă ai încercat toate acestea și nu vezi rezultatele dorite, ar fi bine să te adresezi unui medic pentru a primi un alt fel de tratament și, eventual, poate să faci și investigații pentru a vedea cum te-a afectat perioada de surmenaj.
Prevenirea surmenajului
Chiar dacă, uneori, surmenajul poate părea imposibil de prevenit, este bine să știi că poți acționa din timp atunci când simți primele simptome. Astfel, în mare parte, măsurile de prevenție și de tratare a surmenajului sunt asemănătoare. În primul rând, ar trebui să îți repartizezi efortul. Multe persoane aleg să lucreze cât mai mult imediat după weekend, indiferent dacă este vorba despre muncă fizică sau intelectuală. În realitate, cel mai bine ar fi să lași sarcinile mai grele pentru miercuri și joi. Luni și marți organismul se readaptează la programul de lucru, astfel că jumătatea săptămânii este perfectă pentru a munci mai mult.
După cum se spune „pauzele lungi și dese, cheia marilor succese”. Indiferent de munca pe care o depui, încearcă să iei pauze. La fiecare oră, măcar 2-3 minute ar trebui să te odihnești. În pauzele mai mari, încearcă să stai departe de telefon. Relaxează-te, hidratează-te, ascultă muzică sau orice altă activitate relaxantă îți dorești.
Foarte importantă este și alimentația. Circulă foarte multe mituri în ceea ce privește alimentele pe care ar trebui să le consume un om și numărul de calorii necesar. Dacă vei consuma prea puține calorii, corpul nu va mai avea energia necesară, iar, în timp, acest lucru va duce la dezechilibre. Adoptă o alimentație variată și consumă preparate care îți plac, nu unele pe care să le mănânci doar pentru că trebuie. Pentru efort fizic, vei avea nevoie de o cantitate mai mare de proteine, iar dacă depui efort intelectual, asigură-te că ai o alimentație cu suficiente grăsimi sănătoase și carbohidrați pentru a hrăni creierul.
Nu în ultimul rând, plimbă-te în fiecare zi sau dansează. Indiferent câtă mișcare faci zilnic, găsește și o formă de activitate fizică perfectă pentru a te relaxa.
Acestea fiind spuse, pune în aplicare aceste sfaturi și nu vei avea probleme cu surmenajul.
Sursa foto: Shutterstock