Cum îți poți reduce în mod eficient disconfortul menstrual?

Simptomele care apar în perioada menstruală sunt extrem de neplăcute și includ: dureri de stomac, dureri de cap, migrene menstruale, greață și vărsături, sensibilitate a sânilor,  modificări de dispoziție, stres, anxietate, nervozitate, constipație, oboseală cronică, exces de sebum, apariția petelor de acnee. Dintre toate acestea, durerea menstruală este cel mai greu de suportat și poate perturba programul de viață al unei femei.

image

De asemenea și alergările frecvente la baie pot da bătăi de cap unei femei, care este nevoită să-și schimbe în mod frecvent tampoanele. Pentru asta, unele femei preferă să folosească absorbante de calitate și chiar acele produse ce au căptușeli organice și bandă patentată pentru a ușura disconfortul menstrual.

Menstruația este dureroasă mai ales după naștere, deoarece atunci are loc și o restabilire hormonală. Uneori recuperarea după naștere este mai dificilă și poate umbri puțin bucuria de a avea un copil. Starea în sine a femeii care a născut de curând este dificilă, ea are diferite probleme și perioada menstruală devine și ea dureroasă.

Medicii spun că există diferite cauze ale durerii în timpul menstruației după naștere și anume: traumele suferite în timpul nașterii, tulburările nivelului hormonal, procesele inflamatorii, eliberarea insuficientă a uterului de particulele placentei, anumite boli oncologice și consecințele operației de cezariană. Mămicile care au astfel de probleme ar trebui să meargă la medic pentru a primi tratamente corespunzătoare.

Absorbante pentru a calma menstruația

Cele mai bune absorbante pentru a ușura disconfortul menstrual sunt acelea cu un pH echilibrat, dar fără parfum, clor, metale grele și alte substanțe nocive. Alte aspecte importante privind calitatea absorbantelor:

· Cele care oferă un confort bun sunt respirabile, au stratul posterior dintr-un material care elimină căldura și umiditatea; cu ajutorul lor uiți practic de menstruație, pentru că stratul lor este permeabil la aer dar nu la lichid;

· Cele care au capacitate de absorbție mare sunt perfecte după naștere sau pentru fluxuri foarte grele; astfel de absorbante sunt cele mai căutate pentru a fi folosite în perioada menstruației de către femei.

image

În prezent, sunt foarte apreciate de mămici acele absorbante postnatale care asigură confortul și o senzație de uscat, după naștere și în perioada de lăuzie. Materialele din care sunt realizate au absorbție ridicată și sunt delicate cu pielea sensibilă. Forma lor este alungită, materialul este respirabil și foarte absorbant. Astfel de produse au capacitatea de a drena rapid lichidul și de a preveni apariția infecțiilor.

În cazul în care durerea în timpul menstruației este mai mare, este posibil să fie vorba despre dismenoree. Aceasta este cunoscută cu numele de menstruație dureroasă manifestată prin crampe menstruale ce durează câteva zile. În dismenoreea primară, durerea poate ține 2-4 zile. Medicii spun și despre un tip de dismenoree secundară, ce apare uneori din cauza endometriozei.  

Durerea apare în pelvis și abdomenul inferior. Crampele sunt destul de mari și sunt asociate cu durerile menstruale. Ele sunt contracții involuntare ale uterului.

Alte cauze ale menstruației dureroase sunt:

· Dezechilibrele hormonale ce apar de la prea mult estrogen și care poate da contracții uterine excesive

· Lipsa de mișcare și de exerciții fizice fac excesul de estrogen să se depună în țesutul adipos

· Congestia ficatului duce la creșterea nivelului de estrogen și la apariția simptomului de durere menstruală

· Nivelul scăzut de progesteron (care are rol și în relaxarea mușchilor netezi ai uterului) poate produce crampe menstruale dureroase.

Stresul emoțional, depresia și anxietatea pot fi cauze ale menstruației dureroase. Acestea duc la apariția crampelor menstruale pentru că uterul este influențat de sistemul nervos și pe fondul acestor afecțiuni psihice se declanșează contracții excesive. Prin urmare, este important în perioada menstruală ca femeile să fie calme, să evite stresul și emoțiile negative de orice fel. Ele trebuie să-și controleze stările de depresie și anxietate, să-și calmeze nervii pentru că toate acestea au efect rău asupra sistemului reproducător.