Confesiunile unor femei cu incontinență urinară
Incontinența urinarǎ nu trebuie să fie un subiect tabu. Există soluții de tratament care ameliorează viața pacientelor
Incontinența urinarǎ afecteazǎ unul din cinci europeni, fiind mai frecventǎ în rândul femeilor, însǎ în cazul celor peste 50 de ani incidența poate ajunge şi pânǎ pânǎ la 70% în jurul vârstei de 60 de ani.
Afecțiunile uro-ginecologice reduc drastic mobilitatea şi afecteazǎ serios viața socialǎ şi de cuplu a pacientelor, precum şi starea lor mentalǎ, într-o perioadǎ în care pot fi active la serviciu, în familie sau societate.
„Perioada de pre şi post menopauzǎ vine cu un spectru vast de probleme uro-ginecologice ce impacteazǎ substanțial calitatea vieții şi starea mentalǎ a pacientelor. Am observat cǎ dacǎ în perioada premergǎtoare menopauzei numeroase femei vin la medic, dupǎ instalarea menopauzei multe dintre ele renunțǎ la vizitele anuale, motivele fiind legate de ruşine şi de creşterea toleranței la durere şi disconfort. Dupǎ 50 de ani creşte şi frecvența apariției afecțiunilor oncologice din sfera ginecologicǎ, de aceea depistarea precoce a acestor afecțiuni este importantã”, spune Dr. Iosif Niculescu, medic chirurg ginecolog.
Vezi și: 7 probleme de sănătate stânjenitoare pe care nu trebuie să le neglijezi
Ce spun pacientele
Testimoniale paciente departament uro-ginecologie Spital Medicover Bãneasa (Maternitatea Medicover)
Testimonial D. N., 58 de ani
„Eram împreunã cu familia la botezul primului meu nepot, o ocazie specialã a familiei noastre pentru care m-am pregãtit de multã vreme, inclusiv alegându-mi ținuta. Atmosfera a fost foarte frumoasã, m-am simțit foarte bine şi m-am gândit sã dansez. În timpul dansului am realizat, spre disconfortul meu, cã pierd urinã.
Mã confruntam de ceva vreme cu astfel de probleme, dar numai la tuse şi strănut, nu la mişcãrile obişnuite, doar cã îmi era şi fricã, şi ruşine, sã merg la medic şi de aceea am tot amânat.
Dupã acest incident, fiica mea mi-a fãcut o programare la medic şi am mers împreunã. S-a stabilit cã am incontinențã şi cã mi s-ar potrivi o operație minim invazivã. Am fost operatã și la câteva zile dupã operație problema mea n-a mai existat.”
Pacientã cu incontinețã urinarã de efort (pierderi de urinã în timpul tusei, al strãnutului, al exercițiilor fizice), evolutivã în ultimii ani, gradul II, care s-a prezentat în departamentul de uro-ginecologie Medicover Mediplus pentru o soluție terapeuticã.
Intervenția chirurgicală conform standardelor terapeutice actuale a constat în montarea unei bandelete suburetrale printr-o incizie foarte micã la nivelul vaginului.
Pacienta a fost internatã o zi și la externare nu mai prezentat probleme de continențã.
Testimonial A.I., 72 de ani
„Dupã pensionare mi-am dorit sã am o viațã socială activã, în familie, cu prietenele, încercând, de asemenea, sã recuperez timpul şi sã mã plimb mai mult. În ultimii cinci ani am început sã am probleme din ce în ce mai accentuate cu incontinența urinarã, dar și cu o senzație ciudată de corp strǎin. De unde eram foarte activă, a trebuit să fiu din ce în ce mai atentã când ies și cât timp sunt plecatã de acasã, limitând activitatea doar la cumpărãturi și alegând locul astfel încât sã existe o toaletã.
Nu m-am simțit confortabil nici sã discut prea mult cu familia sau cu prietenele.
În timp au apărut infecții urinare din ce în ce mai dese şi în cele din urmã m-am hotărât sã mã adresez departamentului de uro-ginecologie din Medicover unde am fost investigatã minuțios şi mi s-a prezentat ca soluție o intervenție chirurgicalã. “
Pacientã diagnosticatã în urma examenelor clinice şi paraclinice cu incontinențã gradul 2 și prolaps genital gradul 2, cu structuri de susținere a planseului pelvin mult slăbite, cu un corp perineal lax. S-a decis o operație pe cale vaginală pentru refacerea planşeului pelvin dar și pentru corectia incontineței de urinã. Datã fiind complexitatea intervenției recuperarea a durat 2 sãptãmani, la finalul cărora simptomele pacientei au dispãrut.
Testimonial M.I., 48 de ani
"Eram în vacanță cu soțul meu, sărbătorind 25 de ani de căsnicie, un moment deosebit pentru noi, pe care îl așteptam de mult timp. Totul a fost perfect – de la peisajele minunate până la atmosfera relaxantă. La un moment dat, ne-am hotărât să facem o plimbare lungă pe malul mării. În timp ce mergeam, am simțit cum, din nou, pierd urină. Mai trecusem prin astfel de episoade, mai ales atunci când tuseam sau râdeam puternic, dar de data aceasta m-a luat prin surprindere. Până atunci, am tot amânat să cer ajutor, simțindu-mă rușinată, dar incidentul din acea zi m-a făcut să realizez că trebuie să fac ceva. O prietenă mi-a recomandat să merg la un medic specialist în uro-ginecologie, și așa am ajuns la Medicover Mediplus. Am discutat deschis cu medicul și am fost diagnosticată cu incontinențã urinarã de efort, iar soluția a fost o intervenție minim invazivă. Operația a fost ușoară și recuperarea rapidă. La doar câteva zile, am revenit la viața mea normală fără nicio problemă."
Pacientă cu incontinenta urinară de efort (pierderi de urină la activități fizice sau în timpul râsului), progresivă în ultimii ani, gradul II. Tratamentul a constat în montarea unei bandelete suburetrale printr-o incizie minimă la nivel vaginal, conform standardelor actuale. Pacienta a fost externată a doua zi și, după intervenție, nu a mai prezentat simptome de incontinență.