Ce pot arăta umflăturile la subraț. Medicul explică

Adesea benign, un ganglion axilar mărit poate fi şi un semn al unei boli mai grave.  

image

Un ganglion axilar dureros este, în multe cazuri, cauzat de o simplă inflamaţie locală

Prezenţi la nivelul întregului corp, ganglionii limfatici au un rol important la nivelul sistemului imunitar. De regulă, un ganglion limfatic are mai puţin de 2 cm. Sunt diverse cauzele care determină umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul subraţului, stare cunoscută ca adenopatie axilară. În funcţie de cauză, pot să mai apară şi alte simptome precum febra, durerea, transpiraţiile nocturne şi scăderea în greutate fără un motiv anume.

Infecţiile

Un ganglion limfatic axilar mărit reprezintă, de cele mai multe ori, un mecanism de apărare al organismului. Apare în urma unei infecții precum gripa, când sistemul imunitare se activează pentru a lupta cu boala.

Alte infecții, cum ar fi cea cu HIV sau mononucleoza infecțioasă, pot determina mărirea ganglionilor şi în alte zone ale corpului, cum ar fi gâtul.

Bolile autoimune

În cazul prezenţei unor boli autoimune precum lupusul sau artrita reumatoidă, sistemul imunitar este afectat, prin urmare, celulele implicate în apărarea organismului se pot acumula în ganglionii limfatici, ceea ce cauzează inflamare şi umflare a acestora. În bolile autoimune, umflarea ganglionilor limfatici poate fi prezentă şi în alte zone ale corpului şi pot exista şi alte simptome precum dureri musculare, greață, vărsături și transpirații nocturne.

Cancerul

Mărirea unui ganglion limfatic la subraţ poate fi şi un simptom al cancerului. Poate fi vorba fie despre cancer de sân, fie despre leucemii sau limfoame Hodgkin şi non Hodgkin. În astfel de cazuri, în general, ganglionii limfatici măriţi nu sunt şi dureroşi. Studiile au arătat că răspândirea cancerului de sân în restul corpului are loc predominat pe calea ganglionilor limfatici axilari.  

Ce spune medicul

Dr. Cristina Lazăr, medic specialist chirurgie generală, explică:  

Adenopatia, numită și limfadenopatie, înseamnă inflamarea și mărirea în volum a unuia sau mai multor ganglioni limfatici. Aceștia sunt mici noduli cu dimensiuni între câțiva milimetri și 2 cm și sunt distribuiți de-a lungul vaselor limfatice. Adenopatia axilară este o manifestare clinică apărută prin creșterea volumului ganglionilor de la nivelul axilei, zonă cunoscută popular ca subraț. Adenopatia axilară nu este o boală în sine, ci un semn ce poate apărea în asociere cu numeroase afecțiuni, de la infecții minore până la cancerul mamar. Cea mai frecventă cauză a adenopatiilor este infecția, însă ele pot fi întâlnite și în afecțiuni severe precum limfoamele, infecția cu HIV, bolile autoimune, dar și anumite tipuri de cancer.

Simptomele ce pot însoți adenopatiile sunt sensibilitatea sau durerea la palpare, căldura locală și eritemul (înroșirea) zonei afectate, dar și umflăturile care devin vizibile sub piele.

Sunt mai multe semne de gravitate, care trebuie să trimită pacientul urgent la medic: creșterea rapidă în dimensiuni a ganglionilor axilari; ganglionii sunt rigizi, aderenți la piele sau la țesuturile profunde; consistența fermă sau inegală; persistența inflamației ganglionare mai mult de 2 săptămâni; scăderea în greutate; prezența de echimoze, hemoragie, apariția febrei.

Pentru diagnosticul adenopatiei axilare sunt necesare o serie de investigații:

● examinarea clinică, în care se notează: mărimea nodulilor limfatici, numărul lor, durerea locală, localizarea (într-o singură parte sau în ambele axile), consistența, modul de organizare (noduli izolați sau conglomerați), mobilitatea nodulilor;

● investigații biologice (analize de laborator, markeri inflamatori, markeri tumorali);

● ecografie de părți moi a regiunii axilare;

● ecografie mamară în cazul suspiciunii de cancer mamar, mamografie, RMN mamar, PET-CT;

● în cazul confirmării unui carcinom mamar – CT toraco-abdomino-pelvin pentru stadializare;

● biopsie ganglionară axilară cu examen histopatologic și imunohistochimie (biopsie cu ac fin sau biopsie excizională).

Tratamentul depinde de cauza adenopatiilor. Se administrează tratament antiinfecțios dacă etiologia adenopatiei este bacteriană. În cazul bolilor oncologice, tratamentul este multimodal și planul personalizat de tratament oncologic cuprinde mai multe etape: chimioterapie, radioterapie, tratament chirurgical.

Pentru cancerul de sân, valoarea stadializării chirurgicale și a tratamentului ganglionilor limfatici axilari prin intervenție chirurgicală sau prin radioterapie, în managementul inițial al pacientelor cu cancer de sân invaziv în stadiile I și II este controversată.

Riscul de implicare oncologică a ganglionilor limfatici axilari este substanțial pentru majoritatea pacientelor cu cancer de sân, chiar și pentru cele cu tumori de mici dimensiuni.

Morbiditatea rezultată prin disecția axilară a stațiilor I și II sau prin radioterapie axilară în doză moderată este limitată. Un astfel de tratament este foarte eficient în prevenirea recidivelor axilare.