7 lucruri de reţinut despre bolile autoimune

1 autoimun jpg jpeg

Printre afecţiunile cele mai complexe şi mai greu de diagnosticat şi tratat se numără bolile autoimune. Multe dintre ele au simptome banale, cum ar fi senzaţia de oboseală constantă, ceea ce le face să fie trecute cu vederea până când apar unele complicaţii.

Sistemul imunitar este format din ţesuturi, organe şi celule care au rolul de a proteja organismul de infecţii, virusuri sau bacterii. Însă, uneori, sistemul imunitar confundă celulele sănătoase din organism cu invadatori şi le atacă, ceea ce duce la apariţia afecţiunilor autoimune. Celulele atacate pot fi în oricare parte a organismului, de exemplu, la nivelul pielii, provocând psoriazis, sau la nivelul tiroidei, cauzând tiroidită Hashimoto. Există aproximativ 100 de afecţiuni autoimune cunoscute.

1.Pot fi moştenite genetic

Pe lângă trăsăturile feţei sau culoarea ochilor, de la părinţi moştenim şi o serie de gene, iar unele dintre ele sunt purtătoare de afecţiuni autoimmune, de exemplu, diabetul de tip 1. Alte afecţiuni care pot fi transmise de la părinţi la copii sunt boala Crohn, care afectează sistemul digestiv, sau alopecia, în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr.

2.Femeile sunt predispuse

Nu se ştie cu exactitate de ce afecţiunile autoimune sunt mai des întâlnite în cazul femeilor, dar se bănuieşte că acestea au sistemul imunitar mai puternic decât bărbaţii. Deşi la prima vedere acesta este un lucru pozitiv, în realitate este o sabie cu două tăişuri. Cu cât sistemul imunitar este mai bun, cu atât le predispune la afecţiuni autoimune.

3.Au simptome comune

Afecţiuni autoimune pot greu de diferenţiat de alte boli, deoarece au simptome asemănătoare. În cazul multora, primul indiciu îl reprezintă senzaţia constantă de oboseală, pe care multă lume o poate pune pe seama stresului. Însă, oboseala poate fi un simptome pentru boala celiacă, lupus sau sindromul Guillain-Barré. Pe de altă parte, căderea părului este asociată cu alopecie sau cu tiroidita Hashimoto.

4.Pot fi favorizate de obezitate

Cercetări recente arată că obezitatea poate susţine procesul inflamator care favorizează sau agravează bolile autoimune. Kilogramele în plus cresc riscul de apariţie a artritei reumatoide sau artritei psoriazice.  

5.Durerea, un simptom de neglijat

Durerile stomacale sunt puse deseori pe seama unei indigestii. Însă, dacă durerea apare periodic şi este însoţită de sânge în scaun, transpiraţii nocturne sau febră, poate fi un prim simptom al sindromului intestinului iritabil, un grup de afecţiuni autoimune care provoacă inflamaţia cronică a tractului digestiv.

6.Variaţiile de greutate, posibil simptom

Variaţiile bruşte de greutate, fie că este vorba de pierdere sau creştere în greutate, nu trebuie trecute cu vederea. Dacă nu ai făcut schimbări în alimentaţie sau stilul de viaţă, iar greutatea fluctuează, poate fi vorba de o afecţiune autoimună , cum este tiroidita Hashimoto, care duce la scăderea ritmului metabolic.

7.Pot fi greu de diagnosticat

Deoarece au multe simptome comune, bolile automune pot fi diagnosticate cu dificultate. O analiză care poate evidenţia o afecţiune autoimună sunt anticorpii antinucleari (ANA), însă aceştia pot fi prezenţi şi în cazul altor afecţiuni.

Sfatul specialistului

Dr. Ovidiu Tudor

medic specialist neurologie, Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria

Factorii de mediu şi stilul de viaţă sunt importanţi din punct de vedere al modului în care influenţează predispoziţia genetică. Ei reprezintă factori trigger, care, spre deosebire de factorii genetici, pot fi controlaţi. Cei mai importanţi sunt: fumatul, infecţiile virale sau bacteriene ce pot produce confuzie în modul în care sistemul imunitar reacţionează, nivelul crescut şi constant de stres psihoemoţional, deficitul de vitmina D, alimentaţia nesănătoasă, bogată în sare şi zahăr şi expunerea prelungită în medii poluate (în oraşe) sau la substanţe chimice şi metale toxice (mercur, plumb, aluminiu, pesticide, solvenţi, produse de uz industrial).