Ce medicamente produc căderea părului?

Căderea părului este un efect secundar al multor medicamente comune, inclusiv antidepresive, beta-blocante și multe altele.

De exemplu, dacă iei un antidepresiv sau începi să iei pilula contraceptivă, s-ar putea să descoperi un mic efect secundar urât despre care nimeni nu te-a avertizat: căderea părului.

Anumite medicamente pot provoca căderea părului, deoarece interferează cu ciclul normal de creștere al foliculilor de păr, spune Debra Jaliman, profesor de dermatologie la Mount Sinai School of Medicine din NYC și autorul cărții „Skin Rules: Trade Secrets from a Top NYC Dermatologist‌ . Când foliculii de păr nu pot crește corespunzător, părul poate cădea.

Caderea parului_shutterstock 1290376171 jpg

Unele medicamente provoacă căderea părului. Foto: Shutterstock

Vestea bună: căderea părului din cauza medicamentelor este adesea temporară, ceea ce înseamnă că odată ce opriți medicamentul, părulva reveni la normal, spune dr. Jaliman. Totuși, nu încetați să luați un medicament decât recomandă medicul . Oprirea bruscă a unor medicamente poate avea consecințe grave asupra sănătății, dacă nu este făcută sub supraveghere medicală.

Foliculii de păr trec prin următoarele patru faze, conform unui studiu din februarie 2017 din ‌Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology‌:

Faza anagenă: în această fază, celulele din rădăcinile părului se divid, ducând la creșterea rapidă a părului. Aceasta durează trei până la cinci ani.

Faza catagenă: aceasta este perioada de tranziție a creșterii părului. Foliculii de păr se micșorează, ceea ce provoacă încetinirea creșterii părului. Durează aproximativ 10 zile.

Faza telogenă: aceasta este faza de repaus a creșterii părului, care durează aproximativ trei luni.

‌Faza exogenă:‌ în timpul acestei faze, care durează aproximativ trei până la cinci luni, cade părul îmbătrânit.

În timpul ciclului normal al părului, majoritatea foliculilor - aproximativ 90 la sută - sunt în faza anagenă sau de creștere, conform studiului ‌Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology‌.

Medicamentele pot duce la două tipuri de căderea părului: efluviu telogen sau efluviu anagen. Efluviul telogen este cel mai frecvent, spune Susan Massick, profesor asociat de dermatolog la Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Ohio.

„Cu efluviul telogen, firele de păr trec prematur în faza de telogen/repaus, se opresc din creștere și apoi dispar, de obicei la câteva luni după începerea tratamentului”, spune dr. Massick.

Efluviul anagen, pe de altă parte, are loc ca urmare a unui eveniment toxic sau inflamator la nivelul scalpului, conform StatPearls.

Iată câteva dintre cele mai comune medicamente care le pot provoca pe ambele, conform Asociației Americane pentru Căderea Părului.

Medicamente pentru acnee precum accutane sau izotretinoina.

„Vitamina A este un nutrient foarte important pentru păr, deoarece îl poate ajuta de fapt să crească”, spune el. „Dar atunci când iei cantități mari, foliculii tăi de păr pot intra în exces.”

Acest lucru face ca părul să ajungă la sfârșitul fazei de dezvoltare mai repede decât de obicei, făcându-l să cadă. Și din moment ce corpul tău nu poate produce păr nou suficient de repede pentru a-l înlocui, s-ar putea să experimentezi subțierea părului sau chiar pete chelie, spune May.

Pastile care fuidizează sângele

Sunt medicamente importante pentru cei cu risc de cheaguri de sânge și pentru cei cu afecțiuni cardiace, cum ar fi ritm cardiac neregulat, atac de cord sau accident vascular cerebral, conform Oklahoma Heart Hospital.

Unele dintre medicamentele comune pot provoca căderea părului, pe listă fiind panwarfin (warfarină de sodiu), sofarină (warfarină de sodiu), coumadin (warfarină de sodiu), injecțiile cu heparină.

 Medicamentele anti-convulsive

Deranjează stomacul, dau amețeli și vedere încețoșată și pot provoca căderea părului ca un potențial efect secundar.

„Căderea părului a fost enumerată ca unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale acestor medicamente”, spune dr. Jaliman.

Anumite antidepresive

Anxietatea în sine poate provoca uneori căderea părului (indusă de stres), medicamentele care tratează anxietatea îți pot face părul să cadă. Se întâmplă acest lucru deoarece pot modifica hormonii reproductivi - cum ar fi testosteronul și estrogenul - ceea ce poate duce la căderea părului, spune Cory Gaskins, medic dermatolog și expert medical rezident la SkinCV.com.