Eşti obosit? Evită să faci aceste lucruri!

Este de la sine înțeles că nu ar trebui să conduci sau  să operezi mașini grele, dar mai sunt și alte clururi pe carenu ar trebui să le faci când ești epuizat. Iată care, potrivit RDigest Canda.

Fără antrenamente grele

„A te antrena [din greu] când ești obosit este o pierdere de timp dacă nu ai energia necesară pentru a-ți ține pasul cu rutina obișnuită”, spune William Suggs, antrenor personal certificat și nutriționist sportiv din New York City, citat de RDigest Canda. În schimb, concentrează-te pe exerciții ușoare de cardio, cum ar fi mersul pe jos sau bicicleta și stai departe de greutăți și haltere, mai spun specialiștii.

1 barbat obosit shutterstock 20911546 jpg jpeg

Oboseala poate să-ți afecteze și relațiile. Foto: Shutterstock

Legat de riscul de vătămare, este mai probabil să ai probleme de tipul cârceilor sau alte tipuri de crampe, precum și un risc mai mare de entorse când ești obosit. Iar accidentările sunt frecvente, mai ales la spate. „Sunteți mai predispus la răni atunci când sunteți obosit, deoarece este mai greu să vă concentrați asupra antrenamentului și asupra angajării nucleului, ceea ce vă stabilizează”, spune Suggs.

Nu bea prea multă cafea

Poate părea o idee bună să bei cafea când ești obosit, dar odată ce aportul de cofeină se metabolizează, (în organism are un timp de înjumătățire de până la cinci ore), ceea ce înseană că  jumătate din ceea ce ai ingerat rămâne în corp. „Nu veți simți acest val de energie, dar creierul dumneavoastră știe că există cofeină, ceea ce vă poate afecta capacitatea de a dormi și oboseala se va prelungi și ziua următoare”, spune Daniel Barone, expert în somn la Centrul Weill Cornell pentru Medicina Somnului de la New York-Presbyterian Hospital. Regula de bază este fără cafea după ora 13:00. În schimb, puteți folo si gumă cu mentă. Menta este un stimulant neuronal te ajută să te simți treaz

Nu intra în conflicte

Când ești obosit, un dezacord ușor cu  altcineva poate escalada rapid. Privarea de somn îngreunează controlul emoțiilor, conform cercetărilor UC Berkeley și Harvard Medical School. „Este aproape ca și cum, fără somn, creierul nu este capabil să pună experiențele emoționale în context și să producă răspunsuri controlate și adecvate”, spune autorul studiului Matthew Walker. Un alt studiu de la UC Berkeley a constatat că este mai greu să citești cu exactitate expresiile faciale atunci când ești obosit, ceea ce înseamnă că este mai probabil să interpretezi greșit intențiile celorlalți.

Nu mânca prea mult

Studiile arată că un creier lipsit de somn tânjește la alimente grase, bogate în calorii, deoarece regiunile care controlează deciziile sunt extenuate, iar cele legate de dorință sunt amplificate. Asta înseamnă că dorește junk food, alimentele cărora este cel mai greu să le reziști când ești obosit.  

„Când ești obosit, corpul tău caută o eliberare de dopamină, deci consumul alimentelor nesănătoase preferate îți va hrăni creierul și te va face fericit”, spune Suggs. Optează totuși pentru legume fierte la abur și o proteină slabă, cum ar fi puiul cu orez, un exemplu de masa echilibrată fiind cereale integrale, proteine, legume.

De asemenea, un studiu de la Universitatea Uppsala a constatat persoanele nedormite au cumpărat alimente mai multe și mai bogate în calorii decât atunci când nu erau obosiți.

Citește și  Mâncăm prea multă carne? Iată efectele!