Ce este screening-ul cancerului de col uterin?

image

Screening-ul pentru cancerul de col uterin reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (24 - 64 ani) pentru a depista leziunile precanceroase în stadii incipiente, înainte de apariția simptomelor. Dacă aceste leziuni nu sunt tratate, în timp, pot evolua în cancer de col uterin. Tratamentul timpuriu poate salva vieți!

În cazul în care testul este negativ, acesta trebuie repetat la un interval de 5 ani sau conform indicațiilor medicului. Testele recomandate pentru prevenirea sau depistarea precoce a cancerului de col uterin sunt Testul Babeș-Papanicolaou și Testul HPV (în programele de screening, testul HPV se efectuează numai la femei cu vârsta peste 30 ani).

Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani ar trebui să efectueze un test de screening o dată la 5 ani. Chiar dacă sunteți însărcinată, puteți efectua un test de screening. Cereți sfatul medicului!

La ora aceasta se consideră că mai multe cancere sunt prevenibile. Programe de screening se organizează pentru cancerul de col uterin, mamar și colorectal. Această strategie se referă la finanțarea din bani publici a unor teste gratuite asigurate calitativ care să depisteze cancere. Pentru o femeie, pentru orice cetățean, este normal să cunoască Codul European contra cancerului, cod care conține o serie de recomandări, mai precis 12 privind o conduită preventivă sănătoasă vizavi de cancer. Asta înseamnă ca populația să cunoască factorii de risc pentru cancer, care sunt multipli. O parte dintre ei sunt comuni cu bolile transmisibile, sunt factori care țin de nutriție, de consumul de alcool, de tutun, de expuneri ambientale, de expuneri profesionale și așa mai departe. Orice om trebuie să aibă cultura sănătății lui și viața preventivă înseamnă, pe lângă un mod de viață sănătos și accesul la unele teste de depistare precoce a cancerului pe mai multe paliere, pe mai multe localizări.

Dacă nu există simptome, trebuie efectuat un test de screening?

Infecția cu HPV începe să provoace schimbări celulare la nivelul colului uterin după o perioadă de mai mulți ani. Aceste schimbări celulare poartă denumirea de leziuni precanceroase. Majoritatea femeilor nu vor avea niciun fel de simptom înainte ca aceste leziuni să fi evoluat în cancer de col uterin. Tratamentul leziunilor precanceroase este simplu, foarte eficient și permite reluarea vieții normale într-un timp foarte scurt. Atunci când apar simptomele, acestea sunt adesea rezultatul cancerului de col uterin avansat, dificil de tratat.

Programează-te ACUM, pentru un test gratuit de screening al cancerului de col uterin! Test Babeş-Papanicolaou dacă ai vârsta cuprinsă între 24-29 de ani și test HPV dacă ai vârsta cuprinsă între 30-64 de ani.

Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu, accesând pagina de Facebook „Poţi să Previi” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391

Integrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin. Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/257/4/9/120798 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.