Factorii de risc pentru cancerul de col uterin

image

Mulți parteneri sexuali și activitate sexuală timpurie

Cu cât numărul partenerilor sexuali este mai mare cu atât crește riscul de infecție cu HPV. Atât numărul mare al partenerilor sexuali cât și viața sexuală începută prea repede favorizează transmiterea infecției cu HPV, în special a tipurilor de HPV cauzatoare de cancer, care se transmit aproape întotdeauna prin contact sexual.

Un sistem imunitar slăbit

Este posibil ca riscul de a dezvolta cancer de col uterin să crească dacă sistemul imunitar este slăbit de alte probleme de sănătate sau de tratamente cu imunosupresoare. Sistemul imunitar este important în distrugerea celulelor canceroase și încetinirea creșterii și răspândirii lor. Scăderea imunității din oricare altă cauză, poate să conducă la dezvoltarea unui cancer, pe fondul unor leziuni precanceroase.

Alte infecții cu transmitere sexuală

Dacă există și alte infecții cu transmitere sexuală cum ar fi chlamydia, gonoreea, sifilisul și HIV, acestea pot duce la creșterea riscului de apariție a infecției cu HPV.

Fumatul

Fumatul este asociat cancerului de col uterin cu celule scuamoase. De asemenea, substanțele nocive din tutun deteriorează ADN-ul celulelor colului uterin, contribuind la dezvoltarea cancerului de col uterin și face ca sistemul imunitar sa fie mai puțin eficace in lupta împotriva infecțiilor.

Programează-te ACUM, pentru un test gratuit de screening al cancerului de col uterin! Test Babeş-Papanicolaou dacă ai vârsta cuprinsă între 24-29 de ani și test HPV dacă ai vârsta cuprinsă între 30-64 de ani.

Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu, accesând pagina de Facebook „Poţi să Previi” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391

Integrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin. Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/257/4/9/120798 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.