Ce este cancerul de sân?
Cancerul de sân este cancerul cel mai des întâlnit în cazul femeilor. Anual sunt depistate aproximativ 1,7 milioane de cazuri noi de cancer mamar. Conform statisticilor internaționale, în fiecare an în România se înregistrează peste 9.500 de cazuri noi de cancer de sân și aproximativ 3.400 de decese cauzate de această boală. Mai exact, zilnic în țara noastră sunt depistate 26 de cazuri noi și 9 femei mor din cauza acestei afecțiuni.
Cancerul de sân de reprezintă creșterea necontrolată a celulelor din sân și se formează în țesuturile sânului, de regulă în ducte (tuburile care transportă laptele către mamelon) sau în lobuli (glandele care produc laptele). După formare acesta se poate răspândi în afara sânului prin vase de sânge și vase limfatice. Când cancerul de sân se răspândește în alte părți ale corpului înseamnă că a fost metastazat.
Apare atât la femei cât și la bărbați, deși la bărbați este un tip de cancer foarte rar întâlnit. Caracteristic este că tumora e mult mai ușor de depistat. și poate fi confundată cu o ginecomastie (mărirea în volum a sânului la bărbat), afecțiune destul de frecventă la bărbați. Orice modificare palpabilă de relief, de durere, trebuie să ne determine sa realizăm cat de repede un consult.
Testele de screening al cancerului de sân reprezintă testarea periodică la intervale regulate a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (50-69) pentru a detecta prezența cancerului de sân în stadii incipiente, înainte de apariția simptomelor. Ca și procedura de screening, mamografia, poate detecta cancerul de sân într-un stadiu incipient.
Programează-te pentru un test gratuit de depistare a cancerului de sân!
Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.pentrutine.eu, accesând pagina de Facebook „Pentru Tine” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 410 020
Proiect „Creșterea capacităţii instituţionale și a competenţelor profesionale ale specialiștilor din sistemul de sănătate în scopul implementării Programului Național de screening pentru cancerul de sân” Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/259/4/9/120799 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.