Câte alunițe este normal să ai?

image

Aluniţele sunt grupuri de celule pigmentare care se adună la suprafața pielii și formează mici pete colorate. Cele cu aspect normal nu trebuie să ne îngrijoreze.

„Însă alunițele atipice sunt un semnal de alarmă că acolo se poate dezvolta un cancer de piele. La fel, trebuie să ne trimită la dermatolog un număr mare de alunițe”, explică medicul dermatolog Anca Stanciu. Dar ce înseamnă un număr mare?

Numărul de alunițe pe care le are o persoană variază în funcție de factori genetici și de expunerea la soare. În general, un adult are între 10 și 40 de alunițe pe corp, iar acest număr este considerat normal. Însă când o persoană are peste 50 de alunițe, riscul de a dezvolta melanom, o formă agresivă de cancer de piele, crește considerabil.

„Nu este doar numărul de alunițe cel care contează, ci și tipul, dimensiunea și evoluția acestora. O persoană cu multe alunițe trebuie să fie vigilentă și să efectueze regulat screeninguri ale pielii, pentru a monitoriza orice modificare”, explică dr. Anca Stanciu, medic primar dermatolog la Dr. Leventer Centre. De asemenea, completează medicul, „unii oameni se nasc cu alunițe mari, numite nevi congenitali, care prezintă și ele un risc mai ridicat de transformare malignă și necesită monitorizare”.

Când trebuie să te îngrijorezi?

Dincolo de semnalul de alarmă pe care îl reprezintă numărul foarte ridicat de alunițe, există anumite semnalmente ale acestor nevi pigmentari care arată potențialul cancerigen. Medicii dermatologi au alcătuit un ghid simplu, dar eficient de autoverificare a alunițelor - metoda ABCDE:

A vine de la asimetrie. O aluniță normală e simetrică, una atipică, periculoasă, pare alcătuită din două jumătăți diferite.

B vine de la bordură. Marginile ar trebui să fie regulate și netede, cele neregulate sau estompate pot indica o problemă.

C vine de la culoare, care trebuie să fie uniformă. Variațiile de culori sau nuanțe sunt semnale de alarmă.

D vine de la diametru. Alunițele mai mari de 6 mm sunt considerate suspecte.

E vine de la evoluție. O aluniță care își schimbă forma, culoarea sau dimensiunea trebuie evaluată de medic.

Poate fi prevenit cancerul de piele?

Cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, dar, din fericire, poate fi prevenit prin măsuri simple de protecție, conform dr. Stanciu.

„Toate sfaturile noastre legate de evitarea expunerii la razele UV fără protecție au ca scop prevenirea melanomului și a carcinomului cutanat. Razele solare sunt foarte periculoase pentru toată lumea, dar pentru persoanele cu multe alunițe sau cu alunițe atipice este cu atât mai important să nu riște lezarea suplimentară a pielii. O altă măsură profilactică eficientă este controlul dermatologic periodic”, explică medicul.

Screeningul de piele, esențial pentru păstrarea sănătății

Screeningul de piele - consultația prin care medicul dermatolog evaluează sănătatea pielii și riscul de afecțiuni cutanate, face harta alunițelor și stabilește dacă există leziuni care trebuie urmărite cu atenție - trebuie făcut o dată sau de două ori pe an, în funcție de tipul de piele, de numărul de nevi și de istoricul medical personal și familial. Acesta ajută atât la prevenția cancerului de piele, cât și la depistarea lui în stadiu incipient, când este foarte ușor de tratat.

„În cancerul cutanat, diagnosticul timpuriu echivalează cu o rată de vindecare extrem de ridicată, de peste 90%. De aceea, toți dermatologii insistă pe screening periodic, e singura modalitate prin care putem depista caracterul malign al unei alunițe în stadiu incipient, imediat după ce a început să se transforme. Modificarea poate fi prea subtilă pentru ca pacientul să o observe la autoexaminare, dar ea poate fi identificată ușor de medic, cu ajutorul dermatoscopului, care mărește leziunea de 10 ori. Nu de puține ori, screeningul a salvat vieți. Dacă ai multe alunițe, dacă ai istoric familial de cancer de piele, nu-ți risca sănătatea, urmează recomandările de monitorizare a pielii prin controale periodice”, e sfatul medicului.