5 complicatii ale diabetului de tip 2

1 diabet jpg jpeg

Boala cronica care a atins proportii uriase in randul adultilor si copiilor din intreaga lume, diabetul zaharat de tip 2 necontrolat are multe consecinte grave asupra sanatatii. Iata care sunt acestea!

Boli de inima

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un risc crescut de boli de inima, potrivit specialistilor americani. In general, afectiunile de inima sunt principala cauza de deces din intreaga lume, dar persoanele care traiesc cu diabet zaharat de tip 2 au un risc si mai mare decat persoanele care nu au aceasta boala.

Printre principalii factori de risc se numara: tensiunea arteriala crescuta, colesterolul ridicat, 

sedentarismul, un regim alimentar bogat in grasimi, fumatul, consumul excesiv de alcool si supraponderalitatea. Daca nu sunt tinuti sub control, acesti factori cresc considerabil riscul de a suferi de boli de inima. 

Accidentul vascular cerebral

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au de 1,5 ori mai multe riscuri de a suferi un accident vascular cerebral decat cei care nu au aceasta afectiune, potrivit medicilor. Semnele unui accident vascular cerebral includ: amorteala pe o parte a corpului sau fetei, ameteala, confuzie, dureri de cap, dificultate de a vorbi, probleme de vedere. 

Daca te confrunti cu oricare dintre aceste simptome, mergi de urgenta la spital. Cu cat un accident vascular cerebral este detectat si tratat mai devreme, cu atat exista mai putine riscuri sa apara leziuni asupra creierului.

Boli de rinichi

Afectiunile renale sunt o alta complicatie care poate aparea la persoanele cu diabet de tip 2. Printre simptomele bolilor renale se numara: acumularea de lichide, slabiciunea, greata, insomnia si problemele de concentrare. Aceste simptome nu apar pana cand functia renala nu este afectata semnificativ, ceea ce face dificila detectarea bolilor renale.

Tinerea sub control a nivelului de zahar din sange este o componenta-cheie in reducerea riscului de imbolnavire a rinichilor. 

Tensiune arteriala crescuta

Potrivit specialistilor, 2 din 3 persoane cu diabet zaharat de tip 2 spun ca fie sufera de  hipertensiune arteriala, fie ca iau medicamente pentru reducea ei. Daca este lasata netratata, tensiunea arteriala ridicata creste riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, probleme de vedere si afectiuni renale. Pe langa tratamentul recomandat de medic, anumite schimbari in stilul de viata pot contribui la scaderea tensiunii arteriale. Incearca sa adopti o  dieta echilibrata, sa faci regulat miscare si sa scapi de stres. Este, de asemenea, util sa comsumi cereale integrale, sa urmezi o dieta cu continut scazut de sodiu si sa eviti tutunul si alcoolul.

Sunt afectati si ochii

Persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta probleme oculare precum glaucomul si cataracta. O alta complicatie care poate afecta ochii este retinopatia. Aceasta afectiune survine atunci cand nivelurile ridicate de zahar din sange provoaca leziuni ale vaselor de sange ale retinei. Daca este lasata netratata, retinopatia poate provoca pierderea completa a vederii.