Diabetul, principala cauza de amputatie la nivelul membrelor inferioare

1 2 jpg jpeg

"La nivel mondial exista peste 400 de milioane de pacienti cu diabet zaharat, 90 - 95% dintre acestia fiind cu diabet zaharat tip II, iar 90% din persoanele cu diabet zaharat de tip II sunt supraponderale sau obeze. Daca ne referim la Romania, datele facute (...) prin studiul Predatorr arata o prevalenta a diabetului de 11%, ceea ce inseamna ca la aproximativ zece persoane adulte una are diabet zaharat. Foarte important este faptul ca la fiecare pacient cunoscut cu diabet zaharat mai exista o persoana care are diabet zaharat, dar nu stie ca il are sau nu il trateaza in mod corect. Previziunile de viitor sunt sumbre - la nivel mondial o crestere in urmatorii 20 - 25 de ani cu 50% a diabetului zaharat, iar in Europa undeva la 16%", a aratat Romulus Timar.

Potrivit acestuia, prezenta diabetului creste de 26 de ori riscul de boli cardiovasculare, creste riscul de insuficienta cardiaca.

"Diabetul zaharat este principala cauza de amputatie la nivelul membrelor inferioare, diabetul zaharat in tarile dezvoltate este principala cauza a stadiilor finale ale bolii cronice de rinichi, toate ducand la o inrautatire a vietii pacientului cu diabet zaharat", a punctat medicul conform Agerpres.

El a mentionat ca, in cazul acestei boli, este foarte importanta preventia.

"Directiile de actiune care cred ca sunt principale - sunt preventia, nu numai a diabetului zaharat, ci si a obezitatii, a dislipidemiilor, a bolilor cardiovasculare, printr-un stil de viata sanatos. Aceasta preventie poate fi aplicata individului cu risc crescut de diabet zaharat, unui grup de indivizi care au un risc crescut de a face diabet, de exemplu toate persoanele de peste 45 de ani, toate persoanele cu suprapondere, toate cele care au ereditate diabetica, toate cele care au hipertensiune arteriala. Se poate face preventie la nivelul comunitatii incepand din copilarie, chiar inainte de preconceptie este important sa incepem aceasta preventie si sa continue pe tot parcursul vietii", a spus Timar.

In opinia acestuia, un alt pas important il reprezinta, alaturi de un stil de viata sanatos, depistarea precoce a afectiunii.

"Multi pacienti care au aceasta afectiune nu stiu ca o au. Depistarea se poate face relativ simplu, prin determinarea glicemiei. Se poate face la nivelul fiecarui medic de familie la persoanele cu risc de diabet", a precizat medicul.