„Boala îmi amenința viața.” Experiența unei paciente cu un diagnostic grav

image

Durerile de spate sunt printre cele mai des întâlnite manifestări clinice care îi determină pe cei mai mulți dintre pacienți să meargă la medic. Acestea pot apărea din diferite cauze, de la traumatisme până la apariția unei boli grave, cum ar fi, de exemplu, osteoporoza sau tumorile vertebrale. Osteoporoza este caracterizată de o afectare a structurii și densității osoase, riscul de apariție a fracturilor fiind foarte ridicat. Cel mai adesea, coloana vertebrală, oasele șoldului sau ale antebrațului sunt cele mai afectate. Pentru a preveni complicațiile, specialiștii recomandă efectuarea unui consult de specialitate.

Într-o situație asemănătoare a fost și Daniela, o pacientă în vârstă de 53 de ani care se confrunta de mai bine de un an cu dureri intense de spate.

„Am început să am dureri în zona lombară și, ca tot românul care se autodiagnostichează, am încercat câte un antiinflamator, unguent. Durerile se atenuau, dar în două, trei zile reveneau. A devenit destul de greu să stau la birou atâtea ore și pe scaun. Nici în picioare, pe tocuri, nu mai puteam sta mult ori în mașină, și cumva așa am început să fac câte o investigație”, povestește Daniela.

După o serie de investigații, medicul care o urmărea pe Daniela i-a recomandat să facă o consultație la Dr. Dan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR. Examenele imagistice au arătat că la nivelul T12 pacienta avea o fractură de coloană foarte severă, în care vertebra era foarte tasată iar un fragment din aceasta era deplasată. Din această cauză, curbura fiziologică a coloanei suferise modificări. În plus, coloana era afectată de osteoporoză, ceea ce a dus la o agravare a stării de sănătate.

„Fracturile de coloană pot fi foarte periculoase atât prin prisma pierderii stabilității coloanei, cât și prin prisma deplasării spre posterior a unui fragment osos. Atunci pot apărea semne neurologice date de compresiile nervilor sau chiar a măduvei, până la paralizia mâinilor și picioarelor în cazul leziunilor cervicale sau paralizia picioarelor în cazul leziunilor lombare sau toracale”, a explicat Dr. Dan Benția.

Singura metodă de tratament pentru Daniela era intervenția chirurgicală de urgență. Din cauză că fractura era într-un stadiu avansat, medicul a intervenit asupra coloanei vertebrale printr-o tehnică chirurgicală deschisă. În timpul operației, acesta a reușit să restabilizeze poziția coloanei, de la T10 și T11, până la L1 și L2,  prin montarea a opt șuruburi speciale, în fiecare vertebră injectându-se un ciment special. În final, s-a îndreptat mare parte din cifoză și s-a fixat coloana în noua poziție.

„Dacă aș fi făcut la timp un examen CT, se descoperea problema și aș fi putut fi tratată printr-o tehnică mai puțin invazivă. Operația trebuia făcută, pentru că boala îmi amenința viața”, a declarat Daniela.

Intervenția a decurs fără probleme, încheindu-se cu succes. Pacienta s-a recuperat foarte bine. Încă din prima zi, Daniela a avut o stare de sănătate vizibil mai bună. Durerile erau diminuate și chiar a reușit să se deplaseze singură la scurt timp după intervenție.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care suferă de fracturi de coloană pot beneficia, pe Secția de Neurochirurgie, de tratament neurochirurgical realizat prin cele mai moderne tehnici, cu ajutorul unor echipamente performante - două microscoape operatorii ZEISS KINEVO 900. Intervențiile pot fi făcute clasic, deschis, sau prin proceduri de vertebroplastie și kifoplastie, în funcție de caz. În cazul unor intervenții cu invazivitate minimă, timpul de recuperare pentru pacient este mai scurt, nu există tăieturi, iar riscul de complicații și infecții este mult redus.