Aşa arată pielea cu dermatită atopică!

Știai că 10% din populația lumii și peste 20% din copii și nou-născuți suferă de dermatită atopică? Mai mult de atât, studiile sugerează că numărul cazurilor de atopie s-a triplat in ultimii 30 ani.  

image

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie e pielii, care poate începe din copilărie. Predispoziția genetică este considerată o cauza principală, iar medicii dermatologi aduc în atenție o serie de factori agravanți care pot înrăutăți dermatita atopică, precum: dieta, infecțiile, factorii de mediu, dar și stresul.

Dermatita atopică poate include mai multe tipuri de patologii inflamatorii ale epidermei, de la forma atopică (eczemă), la dermatita de contact sau cea seboreică. Acest tip de afecțiune a pielii generează erupții, înroșiri și mâncărimi la nivelul epidermei.

Dermatita atopică afectează mai ales bebelușii și își face simțită prezența în jurul vârstei de 3 luni, poate chiar mai devreme. În prezent, unul din 10 copii suferă de această afecțiune și în peste 50% din cazuri, dermatita atopică se declanșează pe fond genetic.

Se pare că, bebelușii și adulții care suferă de această afecțiune sunt predispuși și la alte afecțiuni ale pielii. S-a demonstrat, de altfel, că persoanele afectate de dermatită atopică pot dezvolta la un moment dat și astm, alergii sezoniere și chiar alergii alimentare.

Pe de altă parte, există piele cu tendință atopică. Ce presupune aceasta? Ei bine, o piele foarte sensibilă care suferă, chiar și la vârstă adultă, de crize difuze cum ar fi zone de uscăciune și de descuamare, roseață, prurit, parestezie și senzație de disconfort.

Care sunt simptomele dermatitei atopice

Dermatita atopică se manifestă prin pusee de eczema localizată. Acestea generează iritații și prurit. Scărpinatul intesifică iritația și dă naștere unui întreg cerc vicios. Apar ulterior scuame și coji. Aceste leziuni afectează bariera cutanată și cresc vulnerabilitatea epidermei la infecțiile bacteriene sau fungice.

image

Pielea atopică poate deveni și mai sensibilă în prezența produselor cosmetice care conțin parfum și substanțe chimice. De aceea, medicii recomandă întotdeauna variantele testate dermatologic, care conțin ingrediente naturale și ajută pielea să se regenereze. Și da, pielea atopică devine o provocare când afectează calitatea vieții. Atunci când ai o piele iritată și uscată, care te deranjează din cauza pruritului, este dificil să trăiești cu seninătate.

image

În cazul bebelușilor, dermatita atopică poate antrena leziuni mai grave, mai ales dacă aceasta afectează zonele ochilor. În majoritatea cazurilor însă, aceasta are o rezolvare favorabilă, fără complicații, pentru ca în jurul vârstei de 5-6 ani, ea poate să se amelioreze și chiar să dispară.

image

Cum se realizează îngrijirea pielii atopice

Dacă bebelușul tău suferă de dermatită atopică, atunci atât pediatrul, cât și dermatologul vor avea în vedere două aspecte: să crești gradul de hidratare a pielii bebelușului și să îngrijești cât mai bine inflamația. Uscăciunea cutanată poate fi ținută sub control grație cremelor hidratante și/sau emoliente, care regenerează și redau elasticitatea țesuturilor.