Durere de spate sau de rinichi? Cum faci diferența. Explicațiile medicului

spate jpg

Ai o durere apăsătoare în dreptul mijlocului, dar nu știi dacă poate fi vorba de o hernie sau te supără rinichii? Medicul Gheorghe Niță spune care sunt semnele la care trebuie să fii atent pentru a detecta sursa suferinței tale.

”Durerea de rinichi este o durere importantă. În fapt, vorbim de o colică renală, de o durere declanșată de cele mai multe ori de un calcul de mici dimensiuni, de regulă de până într-un centimetru, care se deplasează din rinichi. S-a format acolo și la un moment dat pleacă, se deplasează pe acel canal subțire, ureter, și blochează evacuarea rinichiului.

La acel moment, rinichiul nu mai are pe unde să evacueze, crește presiunea în interior și atunci apar aceste dureri.

Dar durerea de rinichi are o caracteristică. Pacientul nu-și găsește nicio poziție care să-l calmeze. Nu-și găsește locul, este un pacient agitat, de aceea are impresia că îl doare peste tot", a spus Dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog, la Antena1.

În general, durerea de spate se intensifică atunci când faci mișcare sau când îți schimbi poziția în pat.

”Durerea de spate (de origine lombară) are alte caracteristici, în sensul că doare mai tare atunci când pacientul se mobilizează, când se ridică din pat, când se răsucește.

La mișcare, durerea se accentuează. Își găsește până la urmă o poziție ca să se calmeze, și atunci aceasta este o durere care are punct de plecare coloana, musculatura paravertebrală, care nu este ceea ce înseamnă o colică”, adaugă medicul urolog Gheorghe Niță. 

Simptomele herniei de disc depind de regiunea în care se află, mărimea herniei și prezența compresiei nervoase. “Astfel, hernia de disc lombară se însoțește de dureri lombare ( zona inferioară a spatelui) care adesea iradiază la nivelul feselor, coapsei și gambei. Dacă hernia este la nivel cervical, durerea va iradia umărul sau mâna. Atunci când hernia face compresie pe o rădăcină nervoasă, pot apărea simptome precum amorţeala sau furnicăturile în partea corpului în care se află nervii afectați. În stadiile avansate apare slăbiciunea musculară. Ba mai mult, chiar pierderea controlului sfincterian, care se manifestă prin incontinență urinară”, spune medicul Ana Maria Pavel.