Acestea sunt cele mai frecvente cancere ale sângelui

Leucemiile, limfomul și mielomul multiplu sunt cele mai frecvente tipuri de cancere de sânge cu indicație de transplant, însă există și o serie de afecțiuni hematologice rare, mai puțin cunoscute, precum sindromul mielodisplazic, aplazia medulară, mielofibroza.
Mielomul multiplu nu se manifestă prin apariția unui nodul sau a unei tumori, așa cum o fac alte tipuri de cancere, ci mai degrabă afectează oasele și tulbură producția de celule sanguine sănătoase. Concret, se formează o grupare anormală de celule maligne, care ulterior produce deteriorări, cum ar fi funcționarea anormală a măduvei osoase, reducerea numărului de globule albe din sânge și a trombocitelor și eroziuni ale oaselor care pot produce fracturi la cel mai mic efort.
Leucemia limfocitară cronică (LLC) este cea mai comună formă de creștere excesivă a celulelor limfatice în organism, reprezentând aproximativ 30% dintre cazurile de leucemie. Datele globale sugerează că LLC afectează între 1 și 5 persoane din 10.000, iar în România sunt înregistrate anual în jur de 900 de cazuri noi. Cu toate acestea, estimările indică faptul că, în funcție de populația României, ar trebui să avem între 2.000 și 10.000 de cazuri anual.
Limfomul (sau cancerul limfatic) afectează celulele sistemului imunitar reprezentate de limfocite și poate cuprinde atât ganglionii limfatici, cât și organele hematopoietice (splina, măduva osoasă).
Sindromul mielodisplazic este boala hematologică malignă care se poate transforma în leucemie acută și care se manifestă prin scăderea numărului de celule albe, globule roșii și trombocite în sânge. Pacienții pot prezenta simptome precum oboseala la eforturi mici, infecții frecvente, echimoze (vânătăi), purpură (sângerare sub suprafaţa pielii).
Mielofibroza este o afecțiune hematologică rară în care măduva osoasă, care de obicei produce celule sanguine, devine fibroasă, limitând astfel producția de celule sanguine. Acest lucru poate provoca simptome precum oboseala, pierderea în greutate, dureri abdominale, sângerări.
Aplazia medulară este o boală de sânge care nu este un cancer, dar în care celulele stem hematopoietice din măduva osoasă sunt puține, iar mediul din jurul lor este modificat, ceea ce face ca celulele produse în sânge să fie insuficiente. Alotransplantul de celule stem hematopoietice de la donator înrudit sau neînrudit poate vindeca această boală.
Nu toate bolile hematologice maligne au indicație de transplant de celule stem hematopoietice, dar pentru multe dintre ele, transplantul reprezintă singura șansă de vindecare.