Cataracta se trateaz─â chirurgical

1 2 jpg jpeg

Cataracta este o afec┼úiune oftalmologic─â, frecvent─â, ce determin─â sc─âderea progresiv─â a vederii prin pierderea transparen┼úei cristalinului. Aceasta const─â ├«n blocarea trecerii luminii c─âtre retin─â, din cauza depunerii unei pelicule fine ┼či opace la nivelul cristalinului. Ca urmare a acestui fapt, vederea devine tulbure ┼či ├«nce┼úo┼čat─â. ├Än stadiile avansate, netratat─â, afec┼úiunea poate produce complica┼úii grave.

Persoanele cu un singur ochi afectat ajung s─â dezvolte

┼či pe ochiul s─ân─âtos. Aceast─â afec┼úiune nu este dureroas─â, nu cauzeaz─â lacrimare excesiv─â, ro┼čea┼ú─â sau m├ónc─ârime la nivelul ochiului. Se manifest─â prin ├«nce┼úo┼čarea vederii ┼či incapacitatea de adaptare rapid─â la condi┼úiile noi de luminozitate.

Fum─âtorii prezint─â un risc dublu de a suferi de cataract─â, ├«ndeosebi fum─âtorii inr─âiti. Potrivit speciali┼čtilor, riscul de cataract─â cre┼čte din cauza c─â fumatul afecteaz─â celulele lentilei prin procesul de oxidare. Astfel, fumatul reduce cantitatea de antioxidan┼úi din organism, precum ┼či unele enzime care ajut─â la ├«nl─âturarea proteinelor din cristalin.

Persoanele care sufer─â de diabet ar trebui s─â ├«┼či fac─â un consult oftalmologic, potrivit speciali┼čtilor. Complica┼úiile oculare apar la aproximativ o treime dintre diabetici, fiind, de altfel, ┼či cea mai frecvent─â cauz─â de orbire ├«n r├óndul popula┼úiei. La unele persoane cu diabet zaharat, dup─â ├«ndep─ârtarea cristalinului se poate ├«nr─âut─â┼úi retinopatia ┼či se poate dezvolta glaucomul.

Cataracta nu poate fi prevenită sau tratată cu medicamente. Singura metodă de a scăpa de această afecţiune este intervenţia chirurgicală. Aceasta constă în îndepărtarea cristalinului (lentila naturală a globului ocular), deteriorat de cataractă. Cristalinul poate fi înlocuit cu o piesă asemănătoare artificială, numit implant intraocular sau în locul acesteia poate fi folosită o lentilă de contact cu funcţie identică. Intervenţia chirurgicală nu este necesară decât după câteva luni sau ani de la debutul bolii.

După operaţie, pacientul pleacă acasă urmând să stea cu pansament la ochiul cu implant până ziua următoare când se prezintă la controlul postoperator.

Exist─â un tratament postoperator care dureaz─â ├«ntre 3 ┼či 6 s─âpt─âm├óni ÔÇô tratament de ├«ntre┼úinere ┼či preven┼úie. Pacientul trebuie s─â ├«┼či administreze pic─âturile recomandate de medic, s─â poarte ochelari de protec┼úie ├«mpotriva razelor ultraviolete ┼či s─â evite contactul cu apa sau cu produse cosmetice pe durata recomandat─â de chirurg. Este foarte probabil ca, dup─â opera┼úia de cataract─â, persoana s─â vad─â foarte bine la distan┼ú─â, dar s─â aib─â nevoie de ochelari pentru citit.