Cataracta se tratează chirurgical

1 2 jpg jpeg

Cataracta este o afecţiune oftalmologică, frecventă, ce determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenţei cristalinului. Aceasta constă în blocarea trecerii luminii către retină, din cauza depunerii unei pelicule fine şi opace la nivelul cristalinului. Ca urmare a acestui fapt, vederea devine tulbure şi înceţoşată. În stadiile avansate, netratată, afecţiunea poate produce complicaţii grave.

Persoanele cu un singur ochi afectat ajung să dezvolte

şi pe ochiul sănătos. Această afecţiune nu este dureroasă, nu cauzează lacrimare excesivă, roşeaţă sau mâncărime la nivelul ochiului. Se manifestă prin înceţoşarea vederii şi incapacitatea de adaptare rapidă la condiţiile noi de luminozitate.

Fumătorii prezintă un risc dublu de a suferi de cataractă, îndeosebi fumătorii inrăiti. Potrivit specialiştilor, riscul de cataractă creşte din cauza că fumatul afectează celulele lentilei prin procesul de oxidare. Astfel, fumatul reduce cantitatea de antioxidanţi din organism, precum şi unele enzime care ajută la înlăturarea proteinelor din cristalin.

Persoanele care suferă de diabet ar trebui să îşi facă un consult oftalmologic, potrivit specialiştilor. Complicaţiile oculare apar la aproximativ o treime dintre diabetici, fiind, de altfel, şi cea mai frecventă cauză de orbire în rândul populaţiei. La unele persoane cu diabet zaharat, după îndepărtarea cristalinului se poate înrăutăţi retinopatia şi se poate dezvolta glaucomul.

Cataracta nu poate fi prevenită sau tratată cu medicamente. Singura metodă de a scăpa de această afecţiune este intervenţia chirurgicală. Aceasta constă în îndepărtarea cristalinului (lentila naturală a globului ocular), deteriorat de cataractă. Cristalinul poate fi înlocuit cu o piesă asemănătoare artificială, numit implant intraocular sau în locul acesteia poate fi folosită o lentilă de contact cu funcţie identică. Intervenţia chirurgicală nu este necesară decât după câteva luni sau ani de la debutul bolii.

După operaţie, pacientul pleacă acasă urmând să stea cu pansament la ochiul cu implant până ziua următoare când se prezintă la controlul postoperator.

Există un tratament postoperator care durează între 3 şi 6 săptămâni – tratament de întreţinere şi prevenţie. Pacientul trebuie să îşi administreze picăturile recomandate de medic, să poarte ochelari de protecţie împotriva razelor ultraviolete şi să evite contactul cu apa sau cu produse cosmetice pe durata recomandată de chirurg. Este foarte probabil ca, după operaţia de cataractă, persoana să vadă foarte bine la distanţă, dar să aibă nevoie de ochelari pentru citit.