60% din decesele de cauză cardiovasculară se produc din acest motiv!

Principala cauză de deces în România este reprezentată de bolile cardiovasculare.

image

În 60% din situaţii, decesele de cauză cardiovasculară sunt produse de hipertensiunea arterială, atrag atenţia specialiştii.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în 2023 prevalenţa hipertensiunii arteriale era de 48% în România la populaţia între 30 şi 79 de ani, cu mult peste media la nivel mondial, care este de aproximativ 35%.

Aceleaşi statistici arată că 6,6 milioane de români suferă de hipertensiune, iar dintre aceştia doar 68% sunt diagnosticaţi, doar 59% sunt trataţi şi doar 30% au valorile tensionale controlate prin tratament.

"Dacă rata de control a hipertensiunii ar ajunge la 50%, peste 140.000 vieţi ar fi salvate în următorii 15 ani. Aceasta deoarece complicaţiile hipertensiunii sunt multiple şi devastatoare, mergând până la insuficienţă cardiacă, stroke (accident vascular cerebral) sau deces. Pentru fiecare creştere de 20 mm Hg a tensiunii sistolice peste valoarea normală, riscul de stroke sau deces se dublează", susţin specialişti.

Vezi şi: Acestea sunt semne că mănânci prea multă sare!

Hipertensiunea, un inamic tăcut

Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate din țara noastră și din lume este hipertensiunea. Absența simptomelor face ca hipertensiunea să fie neglijată, cu efecte negative. Astfel, hipertensiunea arterială netratată poate avea complicații la nivelul altor organe, cele mai afectate fiind inima, creierul, rinichii și ochii. Megi la medic pentru controale de rutină. Dacă ai valori ale tensiunii mai mari de 140/90 mmHg, nu mai aștepta; începe prin schimbarea stilului de viață. Adoptând unele măsuri sănătoase, amâni sau reduci nevoia de tratamente antihipertensive.  

Iată ce trebuie să faci!

Menține-ți greutatea normală. Pierderea kilogramelor în plus este una dintre cele mai eficiente măsuri pentru a ține sub control tensiunea arterială.

Fă mișcare cât mai des

Consumă mai multe legume şi fructe, uleiuri sănătoase (de măsline) şi mai puţină carne

Redu consumul de sare. Chiar și o mică reducere a cantității de sare consumată îți aduce beneficii dacă ai hipertensiune, ajutând la scăderea tensiunii cu 5-6 mmHg. Redu aportul de sare la 2,3 g pe zi sau chiar mai puțin (1,5 g). Pentru acest lucru: citește eticheta alimentelor (multe dintre ele conțin sodiu, adică sare), consumă cât mai puține produse procesate (conțin multă sare) și condimentează mâncarea cu plante aromatice.

Renunţă la fumat

Ţine sub control nivelul colesterolului.