Ce poți păți dacă nu-ți controlezi tensiunea?
Dacă nu controlezi hipertensiunea arterială, pot apărea multiple complicații.
Este o afecțiune medicală în care forța sângelui împotriva pereților arterelor este constant prea mare. Atunci când tensiunea arterială depășește intervalul de 120/80 mmHg, ar trebui să fii mai atent, deoarece te poate expune riscului de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și afectare a rinichilor.
Controlul tensiunii este o măsură preventivă pentru a evita alte complicații. Foto: Shutterstock
Iată care pot fi complicațiile hipertensiunii arteriale, potrivit dr. Saibal Chakravorty de la Metro Hospital, citat de Health Shots.
Probleme cardiace
Tensiunea arterială ridicată face ca inima să lucreze mai mult, iar presiunea constantă dăunează arterelor, făcându-le să se rupă și să se îngusteze. A lăsa tensiunea necontrolată poate crește riscul de atac de cord, insuficiență cardiacă și boală coronariană.
Probleme de vedere
Tensiunea arterială necontrolată poate provoca leziuni considerabile ochilor. Un studiu publicat în Clinical Ophthalmology a constatat că hipertensiunea arterială poate duce la tulburări de vedere. Dr. Chakravorty spune că deteriorarea vaselor de sânge poate provoca o afecțiune dăunătoare numită retinopatie hipertensivă, care poate perturba vederea. Creșterea constantă a tensiunii arteriale poate duce, de asemenea, la probleme precum glaucom, printre alte probleme legate de vedere.
Declin cognitiv sau demență
S-a descoperit că hipertensiunea arterială crește riscul de afectare cognitivă, potrivit unui studiu publicat în Frontiers in Neurology. Hipertensiunea arterială pe termen lung poate deteriora vasele creierului, provocând simptome de demență vasculară. Această problemă nu se agravează decât pe măsură ce îmbătrânești din cauza modificărilor structurale ale creierului și a aprovizionării slabe cu sânge.
AVC
Hipertensiunea cronică afectează vasele de sânge care furnizează sânge către creier, ceea ce, la rândul său, poate crește riscul de accident vascular cerebral, dacă este lăsată necontrolată. Acest lucru dăunează vaselor, ceea ce duce la blocaje sau rupturi, la accidente vasculare cerebrale hemoragice sau ischemice, spune expertul.
Tiroidă afectată
În timp ce hipertensiunea arterială nu cauzează în mod direct probleme cu tiroida, poate contribui la probleme cardiovasculare, influențând fluxul sanguin către glanda tiroidă. Scăderea aportului de sânge poate afecta funcția tiroidiană și poate crește riscul de tulburări tiroidiene.
Complicații în sarcină
Femeile care sunt însărcinate nu ar trebui să-și lase niciodată tensiunea arterială necontrolată, deoarece aceasta poate duce la multe complicații și poate provoca chiar preeclampsie, o afecțiune caracterizată prin hipertensiune arterială și afectarea organelor precum rinichii și ficatul. Această condiție reprezintă un nivel ridicat de pericol atât pentru mamă, cât și pentru copilul nenăscut.
Probleme respiratorii
Studiile au indicat o corelație între hipertensiune arterială și tulburări pulmonare, inclusiv boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Creșterea presiunii vaselor de sânge poate afecta arterele mici din plămâni, care poate suferi modificări de formă și funcție. Funcția pulmonară redusă, schimbul de oxigen afectat și un risc crescut de simptome respiratorii ar putea rezulta din acest motiv.
Leziuni renale
Hipertensiunea arterială, dacă este lăsată netratată, poate afecta grav rinichii și poate provoca boli renale cronice, în care capacitatea rinichilor de a elimina deșeurile și de a păstra cantitatea adecvată de lichid în organism este afectată. Conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi, hipertensiunea poate îngusta vasele de sânge care dăunează și slăbesc întregul corp, inclusiv rinichii.
Anevrismele
Sunt umflături în vasele de sânge, care prezintă un risc de ruptură și sângerare și care pun viața în pericol. Hipertensiunea arterială poate slăbi și deteriora pereții arterelor, crescând posibilitatea apariției anevrismelor și a arterelor dilatate sau bombate. Un studiu publicat în PLOS One a găsit o legătură între hipertensiunea arterială și anevrismele cerebrale. O posibilă sângerare internă de la un anevrism rupt poate fi letală.
Apneea în somn
Dacă suferi de hipertensiune arterială constantă, este posibil să ai riscul de a dezvolta apnee în somn. Hipertensiunea arterială poate crește inflamația și retenția de lichide, ceea ce poate exacerba apneea în somn prin blocarea în continuare a căilor respiratorii.
Deci, ignorarea hipertensiunii arteriale poate duce la multe afecțiuni de sănătate, motiv pentru care trebuie să o ții sub control.
Sursa: Health Shots