Ce suplimente îți pot calma nervozitatea?

Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între dieta ta și modul în care te simți sau reacționezi în anumite situații? Cercetări recente sugerează că unele suplimente ar putea fi cheia pentru reducerea agresivității și iritabilității.

omega3_shutterstock 283178309 jpg

Suplimentele cu Omega-3 pot ajuta dacă nu poți asigura doar prin dietă necesarul organismului. Foto: Shutterstock

Studiile arată că acizii grași omega-3 pot reduce agresivitatea și izbucnirile violente cu până la 30%. Aceasta se datorează proprietăților antiinflamatorii ale omega-3 și capacității lor de a îmbunătăți producția de dopamină și serotonină, neurotransmițători esențiali pentru reglarea stării de spirit.

Ce beneficii oferă omega-3

Reducerea Inflamației: Inflamația cronică în creier este asociată cu tulburările de dispoziție și comportamentele agresive. Omega-3, în special EPA și DHA, ajută la reducerea acestei inflamații, susținând o stare de spirit mai stabilă și echilibrată.

Îmbunătățirea producției de neurotransmițători: Omega-3 îmbunătățesc funcția serotoninei și dopaminei, care sunt cruciale pentru reglarea dispoziției. Un deficit de acești neurotransmițători poate duce la agresivitate, dar un aport adecvat de omega-3 poate sprijini funcționarea lor corectă.

Crește flexibilitatea membranelor celulare: Acizii grași omega-3 mențin integritatea și fluiditatea membranelor celulare, facilitând comunicarea eficientă între celulele cerebrale. Acest lucru contribuie la o mai bună reglare emoțională și la reducerea comportamentelor agresive.

Alte avantaje pentru sănătatea creierului

Pe lângă reducerea agresivității, omega-3 poate oferi și alte beneficii pentru sănătatea creierului, precum reducerea anxietății și depresiei.  Datorită efectelor lor antiinflamatorii și modulatorii asupra neurotransmițătorilor, oferă protecție împotriva declinului cognitiv, ajută la menținerea funcției cognitive și reduc riscul bolilor neurodegenerative.

Cum poți crește aportul de Omega-3

Dacă dorești să beneficiezi de efectele pozitive ale omega-3, iată câteva sugestii pentru a crește aportul lor în dieta ta:

Consumul de pește gras: Încearcă să mănânci pește gras, precum somon, macrou, sardine sau hering, de cel puțin două ori pe săptămână.

Ulei de măsline extra virgin: Adaugă ulei de măsline extra virgin în salate, sau peste legumele gătite. Este o sursă bună de omega-3 pe bază de plante.

Nuci și semințe: Nucile și semințele de chia sunt bogate în ALA, un tip de omega-3. Poți să le adaugi în salate, iaurt sau smoothie-uri.

Suplimente de Omega-3: Dacă simți că nu obții suficient omega-3 din alimentație, poți lua suplimente de ulei de pește sau alte suplimente de omega-3.

Creșterea aportului de omega-3 poate avea un impact semnificativ asupra modului în care te simți și reacționezi în situații stresante. Prin integrarea peștelui gras, uleiului de măsline și nucilor în dieta ta, vei putea observa o îmbunătățire a stării de spirit și o reducere a agresivității.

Sursa: Health Line