Așa încetinești îmbătrânirea creierului!

Îmbătrânirea prematură a creierului este cel mai adesea asociată cu o serie de afecţiuni neurologice, cum ar fi boala Alzheimer, dar şi cu un stil de viaţă nesănătos. Câteva măsuri de stil de viață pot controla îmbătrânirea creierului și îți pot asigura o bătrânețe la o calitate a vieții superioară, scrie  VeryWellMind.com. Iată ce trebuie să faci!

image

Vacanțele de calitate și relaxarea au impact pozitiv asupra creierului. Foto: Shutterstock

Creierul îmbătrânește odată cu corpul, totuşi, potrivit specialiştilor, există şi un tip de îmbătrânire patologică a creierului a cărei evoluţie poate fi încetinită. Îmbătrânirea patologică a creierului se asociază cu deteriorarea cognitivă şi cu alte procese patologice. Aceasta este principala cauză a dezvoltării unor forme de demenţă de tip neurodegenerativ, cum este, de exemplu, boala Alzheimer.

Predispoziţia către aceste afecţiuni este accentuată de moştenirea genetică, la care se adaugă şi alţi factori de risc, precum hipertensiunea arterială, sindromul metobolic, obezitatea, diabetul zaharat, nivelul crescut al colesterolului, bolile de inimă şi fumatul, de aceea, stilul de viață, dar și tratarea corectă a bolilor, apărute de-a lungul vieții, sunt măsuri esenţiale pentru protecția creierului.

Hipertensiunea arterială, mai ales atunci când apare la o vârstă tânără sau medie, este cel mai important risc de apariţie a bolilor cerebrovasculare, spun specialiştii. Totuşi, predispoziţia poate fi semnificativ redusă dacă persoanele hipertensive depistează devreme afecţiunea şi urmează întocmai tratamentul prescris de medic. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul celorlalte boli care cauzează deteriorarea cognitivă.

Numeroase studii arată că o dietă bogată în grăsimi nesaturate, de origine vegetală, ce se găsesc în uleiul de măsline, precum şi consumul de peşte, bogată în Omega 3 întârzie apariţia tulburărilor de memorie. De asemenea, vitaminele C şi E, acidul folic şi coenzima Q10 au efecte benefice asupra capacităţilor cognitive.

De asemenea, pentru a ne păstra sănătatea cerebrală trebuie să reducem excesul ponderal și să facem exerciții fizice și mentale de tip meditație, zi de zi.

Stresul este unul dintre elementele principale cu implicaţii majore în diferite patologii, fiind un factor semnificativ şi în declanşarea afecţiunilor neurologice. Concediile de calitate, plimbările în aer liber, respectarea orelor de somn şi exerciţiul fizic regulat sunt esenţiale în profilaxia unor astfel de boli. De asemenea, antrenarea memoriei menţine tinereţea creierului.

 Citește și  Medic neurolog: Există 3 tipuri mari de factori care cresc posibilitatea de a dezvolta o tumoră în creier