Ce riscuri presupune abținerea de la defecare?

Reținerea scaunului poate părea inofensivă, dar acest obicei poate avea consecințe grave asupra sănătății. Rezistența la mișcarea intestinală naturală poate agrava starea de sănătate, crescând riscul unor afecțiuni serioase, precum apendicita.

Într-un interviu exclusiv pentru Health Digest, dr. Jason Singh, de la One Oak Medical, a explicat cum reținerea scaunului poate influența riscul de apendicită.

constipatie_shutterstock 1376799560 jpg

Constipația are impact negativ asupra mai multor funcții ale corpului. Foto: Shutterstock

Potrivit Dr. Singh, constipația severă poate crește riscul de apendicită în anumite circumstanțe. Un pacient poate fi diagnosticat cu constipație dacă are mai puțin de trei mișcări intestinale pe săptămână, resimte durere sau efort în timpul defecației sau dacă scaunul produs este uscat sau sub formă discontinue, de bile. Deoarece reținerea scaunului poate crește riscul de constipație, este esențial să răspundem chemării naturii pentru a asigura sănătatea apendicelui.

Cum crește constipația severă riscul de apendicită?

În cazul în care scaunul se acumulează în colon, persoanele constipate sever pot dezvolta apendicită din cauza presiunii crescute asupra organului, a explicat dr. Singh. „În unele cazuri, această presiune poate cauza obstrucția și inflamația apendicelui, crescând riscul de apendicită”, a afirmat el.

Apendicita afectează frecvent persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani. Simptomele includ durere inițială în apropierea buricului și/sau în partea dreaptă a abdomenului inferior, durere care se agravează la mișcare, greață, vărsături, febră ușoară și constipație. În caz de simptome severe, este crucial să soliciți asistență medicală de urgență. Apendicita netratată poate duce la ruperea apendicelui sau la dezvoltarea de abcese, necesitând tratament cu antibiotice și îndepărtare chirurgicală.

Așa promovezi motilitatea intestinală

Deși cele mai multe cazuri de apendicită nu sunt legate de constipație, dr. Singh subliniază importanța tratării constipației cronice. Constipația netratată poate crește riscul de hemoroizi, fisuri anale, prolaps rectal etc. Pentru a susține sănătatea tractului gastrointestinal, dr. Singh încurajează adoptarea unei diete bogate în fibre, care ajută la menținerea motilității intestinale și facilitează mișcările intestinale. Hidratarea adecvată, prioritizarea exercițiilor fizice și evitarea reținerii scaunului sunt esențiale pentru sănătatea digestivă. Dacă sunt recomandate de medic, medicamentele laxative pot ajuta la ameliorarea simptomelor constipației.

Reținerea scaunului poate părea o soluție temporară convenabilă în anumite situații, dar riscurile asociate pot fi grave. Pentru a preveni complicațiile serioase, cum ar fi apendicita, este esențial să răspundem mișcărilor intestinale și să menținem un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă bogată în fibre și exerciții regulate. Acordarea atenției sănătății intestinale poate avea un impact major asupra stării generale de sănătate și poate preveni afecțiuni severe.

Sursa: Health Digest