Cum se face igiena corectă la menstruaţie. Orice femeie ar trebui să ştie

image

Pentru multe femei, menstruația înseamnă adaptarea rutinei zilnice la perioadă delicată a lunii. Dar e oare nevoie să ne schimbăm și modul de abordare al igienei intime?

Menstruația presupune să faci lucrurile diferit, fie că este vorba de sport, activități obișnuite într-o zi sau chiar igiena corpului. Senzația de prospețime te ajută să te simți mai încrezătoare, deci este esențial să menții o igienă intimă zilnică adecvată, respectând în același timp nevoile tale.

De ce este important să se mențină o bună igienă intimă în timpul ciclului menstrual?

Da, în timpul ciclului menstrual igiena intimă este mai importantă ca niciodată. Hormonii și schimbările pH-ului vaginal (care tinde să varieze în această perioadă) pot modifica mirosul zonei V (vaginul, vulva și întreaga zonă în formă de V), uneori promovând dezvoltarea infecțiilor, cum ar fi candida sau vaginoza bacteriană.

Astfel că, începând cu pubertatea, igiena menstruală la femei devine esențială pentru a se simți bine cu corpul lor și pentru a evita infecțiile bacteriene. Acest lucru nu înseamnă că igiena intimă ar trebui să devină o obsesie (nu trebuie să faci „o mie” de dușuri pe zi!), ci că ar trebui să te speli pe mâini și corp în mod regulat, să porți haine curate și să te comporți firesc (așa cum faci și înainte de menstruație), dar acordând o atenție în plus necesităților perioadei.

Perioada ciclului menstrual necesită o igienă aparte?

„Fiind o perioadă fiziologică prin care trece organismul femeii în fiecare lună și cu un posibil caracter variabil (în privință calității, cantității, fluxului - în anumite limite), există o serie de recomandări privind igiena intimă în timpul menstruației, de care o femeie ar trebui să țină cont. În general, menstruația normală ține în jur de 4-6 zile (există și variații) cu o cantitate de sânge pierdut estimat între 30 – 60 ml. O igienă intimă optimă și corectă în timpul menstruației ajută femeia să rămână sănătoasă și îi poate asigura și o stare de confort.”, explică dr. ginecolog Bogdan Ciornei.

Iată câteva recomandări simple, dintre cele mai frecvente, oferite de către medicul ginecolog:

- Dușul zilnic este foarte important, iar zona intimă trebuie spălată de două ori pe zi, cu apă călduță. Mare atenție la produsele folosite (geluri, săpunuri) care pot cauza iritații, prurit, leziuni locale sau chiar reacții alergice locale la nivelul pielii în general și, automat, la nivel genital (vulvă, perineu, uretră, labial etc.

- Folosiți apă simplă, eventual un săpun simplu (fără parfum/arome intense, alcool, hipoalergenic) pentru toaleta intimă externă, evident după spălarea în prealabil a mâinilor.

- Alegeți produsele de igienă intimă adaptate nevoilor personale (în funcție și de caracterul menstruației)

- De asemenea, lenjeria intimă trebuie schimbată zilnic, mai ales dacă se folosesc tampoane des; se recomandă lenjeria de bumbac datorită factorului absorbant și gradului ridicat de perspirație locală. Transpirația crește mirosul neplăcut.

Mirosul specific apărut în timpul menstruației acesta este rezultatul combinației dintre sângele menstrual, bacteriile locale și fluide normale gen transpirație. Acesta poate fi accentuat de consumul insuficient de lichide sau igiena intimă deficitară, vaginoza bacteriană, de dieta sau modificarea acesteia, schimbările hormonale (precum sarcina, menopauza etc.), sau chiar alte patologii mai severe ce necesită investigații și evaluări de specialitate.