Ce tip de apă este recomandată la vârsta a treia
La vârsta maturităţii, unul dintre cele mai importante gesturi pe care îl poţi face pentru sănătatea ta este să bei apă în mod regulat, cel puţin 1,5 l pe zi. Există sortimente de apă îmbogăţită cu minerale, precum calciu, magneziu şi sodiu, benefice pentru fortificarea sănătăţii.
Sunt câteva motive pentru care seniorii sunt mai predispuşi să sufere din pricina dezechilibrelor electrolitice. Electroliţii sunt de mai multe feluri, cele mai cunoscute fiind: sodiul, clorul, potasiul, calciul, fosfaţii şi magneziul.
Cu vârsta, abilitatea corpului de a conserva apă se reduce, iar acest lucru poate face mai dificilă adaptarea corpului la fluctuaţiile temperaturilor. Dacă nu era de ajuns, cu înaintarea în vârstă se diminuează şi senzaţia de sete. Cu alte cuvinte, când simţi că ai nevoie de apă, e posibil ca deja să fi pierdut o cantitate mare de apă din corp şi să fii deshidratat.
Şi anumite boli şi tratamentele pot afecta abilitatea de a reţine fluide esenţiale. Vârstnicii cu demenţă, de exemplu, pot uita să mănânce şi să bea apă, iar în stadii mai avansate ale bolii se pot confrunta cu dificultate la înghiţire.
Medicamentele diuretice, antihistaminicele, laxativele, antipsihoticele şi corticosteroizii determină urinări dese şi, implicit, reduc drastic apa şi electroliţii din organism. În plus, persoanele care suferă de incontinenţă urinară refuză, uneori, sau beau mai puţine lichide, ca să prevină scurgerile involuntare de urină.
Cum ştii că eşti deshidratat
Poţi recunoaşte deshidratarea prin următoarele semne: episoade rare de urinare sau deloc, urină închisă la culoare, piele uscată, care se pliază la ciupire, iritabilitate, ameţeli, confuzie, tensiune arterială scăzută, respiraţie rapidă, ritm cardiac crescut, mâini şi picioare reci.
Ce tip de apă să alegi
Există mai multe tipuri de apă îmbogăţită cu sodiu, calciu, magneziu. În zilele cu temperaturi ridicate, consumă apă cu adaos de sodiu, pentru că acestea se absorb bine în organism. Sodiul intervine şi în reglarea senzaţiei de sete. Atenţie! Dacă urmezi un regim fără sare, întreabă medicul dacă îţi face bine să bei apă cu sodiu.
Pentru a preveni riscul de demineralizare osoasă, asigură-te că iei zilnic până la 1.200 mg de calciu zilnic şi completezi meniul cu alimente bogate în acest mineral. Apele calcice, de asemenea, pot reduce riscul de fracturi osoase.
Apele minerale terapeutice cu magneziu sunt la fel de binefăcătoare pentru vârstnici. Magneziul previne afecţiunile cardiovasculare, intervine în mecanismele de apărare ale organismului şi ajută la fixarea calciului în oase. De asemenea, apa cu conţinut de magneziu combate oboseala şi constipaţia.